Românii şi cardul de sănătate: „Nu am acceptat cardul pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă. Este sfârşitul Bibliei!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă unii români abia au aşteptat să primească faimosul card de sănătate, alţii fug de el ca de Satana. Există şi o altă categorie de români: cei care sunt convinşi că, deşi nu vor fi blestemaţi dacă îl acceptă, vor fi însă urmăriţi de autorităţi prin intermediul cipului. Se mai adaugă şi unii oameni, foarte mulţi, care nu s-au lămurit cu ce i-ar putea ajuta cardul.

Judeţul Neamţ a devenit celebru în controversa cardului de sănătate considerat „satanic“, după ce călugării de la mai multe mănăstiri, cum ar fi Dobru sau Petru Vodă, au refuzat „plasticul cu cip“ distribuit prin poştă. Reporterii „Adevărul“ au făcut o vizită în satul Pângăraţi, din comuna cu acelaşi nume, situat la o aruncătură de băţ de Piatra Neamţ, pentru a discuta cu oamenii despre problema cardului de sănătate. Majoritatea oamenilor din localitate nu s-au declarat însă „anti-card“, ci pur şi simplu au afirmat că nu înţeleg prea bine ce pot face cu el, deoarece autorităţile nu le-au explicat cum poate fi utilizat.

Localnicii Costică Surdu (53 de ani) şi Simion Bucălău (76 de ani) se află într-o cărciumă, în apropiere de şcoală, dar şi lângă Mânăstirea Pângăraţi, şi sunt prinşi într-o discuţie despre cutremurele tot mai dese. Când vine vorba despre cardul de sănătate, discuţia începe să se aprindă. Nici unul, nici celălalt partener de discuţie nu ştiu prea multe despre rostul lui, dar au propriile idei despre ce urmează să se întâmple.

meseni

Simion Bucălău (stânga) şi Constantin Surdu (dreapta). FOTO: FLORIN JBANCA

„E tot o şmecherie“

„L-am primit de la poştaş, dar nu m-am dus cu el la medic. Eu zic că o să ajute la operaţii“, crede nenea Simion, în timp ce partenerul său mai tânăr de la masă este de-a dreptul revoltat pe mai-marii de la Bucureşti. „Nici nu ne-a întrebat nimeni, nu ne-a deschis nimeni ochii. E tot o şmecherie care se face, ca şi altele care se fac, cum sunt salariile popilor de exemplu. Am primit cardul, dar a rămas în plic pe undeva prin casă. A venit aşa, deodată, ca meteoritu’. Ori cu card, ori fără card, eu tot bine mă simt“, spune Costică Surdu.

„Popii vor să fie doctori pe pământ“

Nenea Simion intervine cu o altă explicaţie: „Eu zic că vor să ţină sub control afacerile doctorilor, aşa cred“. Pe măsură ce trece timpul, oamenii se adună în local, mai ales că e sâmbătă. Gheorghe Maxim (49 de ani), un alt localnic, spune: „Nu ştiu prea multe despre cardul ăsta, că în gater, unde lucrez, merge un radio, dar nu-l aud, că e zgomot. Nu s-a explicat explicit care e rolul lui. Am auzit totuşi că e un cod PIN pe el, dar nu poţi scoate bani de la bancomat, cum e la celelalte carduri, eventual trebuie să pui tu bani acolo“.

Pentru mecanicul din gater, totul trebuie să aibă o explicaţie ştiinţifică: „Astea cu card-drac citit invers îs bancuri. Aşa a fost şi cu povestea cu codurile de bare, că vine Sarsailă pe pământ. Cred că popii vor să fie ei doctori pe pământ. Asta-i“, trage concluzia Gheorghe. 

Localnică din Dolj: „Cardul de sănătate citit invers înseamnă drac“

Oamenii din satul Leamna, din comuna doljeană Bucovăţ, sunt împotriva cardului de sănătate şi au refuzat categoric să primească cardul, chiar dacă ştiu că fără documentul respectiv nu se pot prezenta la medicul de familie. Oamenii speră să se găsească o soluţie pentru a putea beneficia de serviciile medicale. „Eu am returnat cardul de sănătate. Citit invers înseamnă drac. Nu am vrut să îl primesc pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă. Chiar nu înţeleg de ce noi, pensionarii, să avem astfel de acte. Pe noi nu ne verifică nimeni dacă suntem asiguraţi“, a spus Constantina Iovan (foto), în vârstă de 77 de ani (foto jos, stânga).

Oamenii susţin că nu sunt de acord cu cardul de sănătate

Localnicii au mai declarat că nu sunt de accord ca toate datelor lor să fie introduce pe cardul de sănătate. „Iniţial nu mi-am dat seama că, citit invers, card înseamnă drac. Am auzit vecinii vorbin prin sat despre acest lucru. Cu siguranţă vă spun că acest lucru este  sfârşitul Bibiliei. Nu este normal aşa ceva. Cei de la Ministerul Sănătăţii nu s-au gândit nici măcar un minut la acest lucru. Noi, oamenii de la ţară, suntem credincioşi şi ne ferim de astfel de lucruri. Nu bag eu dracul în casă. Am refuzat documentul. Din punctul meu de vedere, banii au fost aruncaţi pe fereastră. Chiar credeţi că aşa s-au rezolvat problemele din sănătate? De tratat tot trebuie să ne trateze medicii. Doar nu o să ne lasă să murim cu zile“, a spus şi Mioara Pârvu, o altă localnică.

În satul Leamna trăieşte o comunitate de adventişti de ziua a şaptea care sunt în totalitate împotriva cardului de sănătate. „Nici nu am vrut să mă uit la cardul de sănătate când a venit poştaşul să mi-l aducă. L-am refuzat pur şi simplu şi gata. Nu mă interesează să ţin un astfel de act în casă. Chiar nu înţeleg de ce toată lumea a bătut atâta monedă pe acest lucru. Medicii în continuare vor face lucruri ilegale, aşa că nu văd rostul acestui card“, a povestit şi Mihai Stăncioi. În judeţul Dolj, peste 33.000 de carduri au fost returnate de poştaşi la Casa de Asigurări de Sănătate.

Localnică din Ialomiţa: „Card de sănătate, ce-i aia?“

La cinci kilometri de Slobozia, în comuna Cosâmbeşti, imaginea cardului de sănătate este creionată în lumini şi umbre. În timp ce unii săteni  sunt bucuroşi că l-au primit, alţii nu înţeleg cum funcţionează sistemul unui dosar medical complet, transpus în format electronic. „Se tot agită ăştia la televizor cu cardul de sănătate. E un lucru bun, domnule. Mie mi s-a făcut când am lucrat în Spania. Îl am de opt ani. M-a ajutat cât am stat acolo. N-aş putea spune cum, dar toţi ziceau că e bine să ai. Apăi dacă-i bine, atunci de ce să fii împotrivă? Eu nu cred că are pe Necuratul în el. Astea-s nişte scorneli“, spune Sterian Militaru (66 de ani).



La o margine de stradă e casa bătrânească a Marianei Ulmeanu (foto sus). Femeia de 60 de ani se apropie de poartă ţinând în mână două căldări cu apă. Preocupată de grija zilei de mâine, Marianei nu i-a stat mintea să se intereseze despre cardul de sănătate. „Ce face? Ce-i aia? N-am auzit până acum de aşa ceva. N-am eu timp să mă uit la ziar. Am o casă de ţinut în spate“, motivează femeia.

Teama gorjenilor de tehnologie: „Dracul îşi bagă coada“

Cardul de sănătate a ajuns şi la localnicii din satul gorjean Buduhala, dar aceştia nu privesc cu ochi buni bucata de plastic. Cardul îi dă fiori Nataliei Diţă (foto jos), în vârstă de 60 de ani. Femeia consideră că diavolul şi-a cam băgat coada: „Păi citit invers este «drac», aşa cum spun preoţii. E ceva necurat cu acest card. Preoţii nu îl acceptă şi nici eu nu am o părere prea bună. Ceva este cu acest «drac». Nu ştiu dacă se apropie sfârşitul lumii, dar e la fel cu cifra diavolului 666. Nu cred că este întâmplător. Cred că diavolul şi-a cam băgat coada. Preoţii au dreptate într-un fel. Cu ce mă avantajează pe mine cardul ăsta? Mă duc la medicul de familie şi ori îl bagă în aparat, ori nu-l bagă“.

poza card 1
image

Robert Gavrilescu, un alt localnic, nu este de acord cu  biserica, dar are o nelămurire în ceea ce priveşte modul în care medicii pot să aibă acces la datele medicale ale unui pacient: „Am o întrebare către cei care ne-au trimis cardurile. Din câte am înţeles, cardurile au un cod pin pe care, teoretic, trebuie să-l ştiu doar eu. Dacă mi se face rău pe stradă şi sunt luat de ambulanţă în stare de inconştienţă, medicul care mă internează cum poate să acceseze cardul şi să vadă la ce sunt alergic, ce grupă sanguină am, dacă numai eu ştiu codul pin? În ceea ce priveşte poziţia bisericii  faţă de acest card, părerea mea e ca este o aiureală. Trebuie văzute lucrurile reale. Adică ce folosea ne aduce acest card“.

Cătălin Popescu, preotul satului, spune că nu le-a ţinut credincioşilor o predică în privinţa cardurilor: „Credincoşii au libertatea să aleagă. Eu nu le-am spus nimic legat de acest card. Eu nu pot să am un punct de vedre personal, ci doar cel prezentat de Patriarhiei. Eu nu sunt nici contra, dar nici pentru acest card. Fiecare credincios va decide după propria conştiinţă“.

Vasluian: „O să mă duc cu cardul direct la popă, cu picioarele înainte“

În mod paradoxal, vasluienii care locuiesc în sate izolate în care nu poţi circula pe timp de iarnă decât cu tractorul, au mari aşteptări de la sistemul sanitar odată cu implementarea bazei electronice de date medicale şi a cardurilor de sănătate. Pe de altă parte, sunt persoane care trăiesc în localităţi urbane ce refuză să primească cardul din motive religioase.

Chiar zilele trecute a venit o familie scandalizată din cauza cardului de sănătate. Femeia este funcţionar public şi a refuzat să-şi scoată card de salariu din motive religioase. Avea un teanc de formulare  luate de pe internet şi insista să nu-i dăm cardul de sănătate. Ne-a spus că le-a explicat şi preotul în biserică că nu e bine să accepte aşa ceva, că e lucru necurat. E opţiune personală pe care trebuie să o respectăm. Nu am avut alte situaţii similare. Dimpotrivă, sunt multe persoane care cer tipărirea cerdului în regim de urgenţă”, a spus, pentru „Adevărul“, Simona Polak, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

„E bun cardul, dar inutil“

În localităţile rurale în care predomină vârstnici şi familii care trăiesc la limita subzistenţei, problema cardului de sănătate este cât se poate de simplă. „Am primit cardul de sănătate, dar n-am ce face cu el. Medicul de familie mi-a spus să-l aduc la primăvară. E bun cardul, de ce să nu fie bun dacă e gratis? Dar nu am ce face cu el”, a spus Jana Enache, 67 ani, din satul Movileni, comuna Coroieşti.

Laurenţiu Fulgaru, 54 ani, din localitatea vasluiană Hreasca, comuna Coroieşti, ridică nepăsător din umeri când aude de card de sănătate: “Cred că e bun cardul dar e inutil. Ce să facem cu el? Că noi nu mergem la spital. Aici murim”. “O să mă duc cu cardul direct la popă, cu picioarele înainte. Până vine poştaşul să mi-l aducă s-ar putea să nu mă mai prindă în viaţă”, a spus pe ton glumeţ Costantin Creţu, 82 de ani, din satul Movileni.

Preot clujean despre cardul de sănătate: „Apocalipsa nu vine cu un simplu card. Opusul credinţei este teama, nu necredinţa“




 

preotul bogdan ivanov

Bogdan Ivanov, preot în Cluj-Napoca, a spus într-un interviu, pentru „Adevărul“, că nu e un păcat să ai un card de sănătate, că tehnologia e neutră din punct de vedere moral şi că omul e cel care alege să-i dea valoare sau nu: „Păcatul reprezintă adevărata lepădare a omului de Dumnezeu, trădarea aşteptărilor pe care Dumnezeu le are faţă de noi şi ruperea omului de comuniunea de iubire cu El, care înseamnă viaţă. Dacă simt că acest obiect, cardul, îmi poate afecta sănătatea sau libertatea sufletească pot să renunţ la el, fără a avea niciun fel de problemă. Faptul de a avea un card de sănătate nu poate fi judecat în termenii păcatului, având în vedere că e un simplu obiect, care cel mult poate restrânge libertatea omului. Dacă mă incomodează din punct de vedere al convingerilor sau al libertăţii mele interioare, îl pot arunca“.

Cercetător ardelean, despre frica de cardul de sănătate: „Nu trebuie să mergi într-un sat uitat de lume ca să găseşti acea Românie superstiţioasă“

Cercetătorul Marius Rotar, autorul primei cărţi despre incinerare din România, spune că biserica acceptă greu orice noutate ce ţine de evoluţia societăţii. Dă ca exemplu undele radio care, iniţial, erau considerate o „lucrare diavolească“. „Nu trebuie să mergi în nu ştiu ce sat uitat de lume ca să găseşti acea Românie superstiţioasă. Ea trăieşte şi la oraş, printre noi. Doar nu credeţi că puzderia de biserici din oraşe apare întâmplător! Unii fac donaţii din credinţă, bravo lor! Alţii, din superstiţie, alţii de ruşine, aşa cum unii orăşeni resping cardurile de sănătate“, spune Marius Rotar.

La realizarea acestui material au participat: Andreea Mitrache, Florin Jbanca, Mădălin Sofronie, Florina Pop, Alin Ion, Sabina Ghiorghe.

CITIŢI ŞI:

Card de sănătate sau drac? Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe de control. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu e nimica-toată“

Poşta Română: Peste 12 milioane de români şi-au primit cardul de sănătate

Au refuzat cardul de sănătate din motive religioase

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite