Românii aruncă anual la gunoi 50 de milioane de baterii şi acumulatori uzaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
50 de milioane de baterii şi acumulatori uzaţi sunt aruncaţi la gunoi FOTO Adevărul
50 de milioane de baterii şi acumulatori uzaţi sunt aruncaţi la gunoi FOTO Adevărul

Anual, 50 de milioane de baterii şi acumulatori uzaţi sunt aruncaţi la gunoi de români. Ţinţa de reciclare a acestui tip de deşeuri fiind stabilită la 45% din totalul produselor puse pe piaţă, arată Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Potrivit Agerpres, cantitatea de baterii şi acumulatori uzaţi aruncaţi de români reprezintă aproximativ 1.150 tone deşeuri cu conţinut mare de metale grele, precum mercur, plumb, nichel, cadmiu şi litiu.

Însă în cazul acestora, colectarea şi reciclarea trebuie făcute în mod responsabil, altfel există riscul ca România să fie penalizată pentru neîndeplinirea Condiţionalităţilor Ex Ante, conform Regulamentului General 2014 — 2020 al Comisiei Europene.

la finalul anului 2015, au fost colectate circa 100 de tone de baterii, echivalentul a circa 4,5 milioane de bucăţi, „în special datorită derulării campaniei de informare şi stimulare a colectării selective a bateriilor portabile uzate 'Priveşte Partea Pozitivă', la nivelul întregii ţări, dar şi lansării în premieră naţională a Hărţii Interactive a Reciclării”.

„Aproximativ 1.150 tone de deşeuri periculoase de baterii şi acumulatori ajung în continuare, anual, în cele 110 depozite neconforme, dar şi în cele peste 3.500 depozite ad-hoc neautorizate din ţară, determinând poluarea mediului înconjurător şi riscuri majore asupra sănătăţii populaţiei”, arată organizaţia.

Potrivit Agerpres, şi în 2016 va continua să sporească numărul punctelor de colectare aflate la dispoziţia populaţiei, dar şi dezvoltarea Hărţii Interactive care integrează reţeaua naţională cu cea mai mare densitate de puncte de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi. Harta Interactivă este un serviciu inteligent care, folosind sistemul GIS, detectează automat locaţia vizitatorului online şi propune cele mai apropiate puncte de colectare de acesta. Aplicaţia poate fi consultată pe site-urile snrb.org şi colecteazabaterii.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite