România versus Omicron. Toate măsurile luate de autorităţi împotriva noii tulpini a coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omicron este ultima tulpină de SARS-CoV-2 detectată până acum Foto: Shutterstock
Omicron este ultima tulpină de SARS-CoV-2 detectată până acum Foto: Shutterstock

În condiţiile confirmării primelor două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, autorităţile române au anunţat noi măsuri ce vor fi luate faţă de persoanele care intră în ţară. Specialiştii anticipează o posibilă creştere a incidenţei în următoarele săptămâni şi de aceea fac apel la autorităţile locale să reevalueze situaţia nevaccinaţilor, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.

Situaţia celor doi români infectaţi cu noua tulpină Omicron – o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui – este bună, din fericire, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern. Cei doi, pasageri ai zborului din Africa de Sud de pe 30 noiembrie, sunt vaccinaţi cu schema completă. Autorităţile spun că cei doi sunt asimptomatici şi se află acum în izolare. „O concluzie evidentă în urma discuţiilor a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecţie împotriva bolii, a complicaţiilor şi a decesului. Din acest motiv, recomandăm cu tărie, în continuare, vaccinarea”, a justificat Rafila.   

Teste RT-PCR la venirea din ţări terţe  

Oficialul a detaliat măsurile care au fost luate pentru limitarea răspândirii acestei noi tulpini, măsuri care vor fi adoptate în perioada imediat următoare. 

Astfel, românii şi alţi cetăţeni UE – vaccinaţi sau nevaccinaţi – care vin din ţările terţe vor prezenta test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra şi în carantină 10 zile. Cetăţenii care vin din alte ţări UE vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate şi netrecute prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni şi care nu prezintă test RT-PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

În acelaşi timp, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va actualiza lista statelor din Africa, ale căror cetăţeni nu pot intra temporar în România. Executivul a făcut un apel către autorităţile locale să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate şi să le prioritizeze pe cele din categoriile vulnerabile. Acestea vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziţie de MApN şi MAI.

„Având în vedere numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada Sărbătorilor de iarnă, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrarea în România a formularului de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare şi o cale nouă de legătură, între ţară şi românii din diaspora”, se mai arată în comunicat. 

OMS: Omicron, detectată în 40 de ţări 

Până acum, varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost detectată în 40 de ţări, potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, OMS. Statele Unite şi Australia sunt ţările care au anunţat cel mai recent transmiterea variantei la nivel local, în timp ce Omicron a dus totalul cazurilor în Africa de Sud peste pragul de 3 milioane.

OMS a avertizat că poate dura săptămâni pentru a determina cât de infecţioasă este această nouă tulpină, dacă provoacă forme mai grave de boală şi cât de eficiente sunt tratamentul şi vaccinurile împotriva ei. Încă nu au fost raportate decese asociate acestei noi variante, însă răspândirea ei a dus la avertismentul că e posibil să cauzeze mai mult de jumătate dintre cazurile descoperite în Europa în următoarele luni, mai spun reprezentanţii organizaţiei mai sus citate.

Primele date ale unui studiu efectuat de cercetători din Africa de Sud, unde a fost iniţial raportată noua variantă, pe 24 noiembrie, sugerează că riscul de reinfectare este de trei ori mai mare faţă de variantele Delta şi Beta. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au spus că, până acum, vaccinurile se dovedesc a fi eficiente în a opri dezvoltarea unei forme grave de boală.

Varianta Omicron a căpătat cel puţin una dintre mutaţiile sale de la un fragment de material genetic de la un alt virus – posibil unul care provoacă răceala comună, potrivit unui studiu citat de Reuters. Această secvenţă genetică nu apare în versiuni anterioare ale SARS-CoV-2, însă este omniprezentă în multe alte virusuri şi de asemenea în genomul uman. 

Prin inserarea acestui fragment, virusul Omicron s-ar putea să pară „mai uman”, care l-ar ajuta să evite atacurile sistemului imunitar, a declarat Venky Soundararajan, unul dintre autorii studiului american, publicat joi pe site-ul OSF Preprints. Asta ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor şi provoacă boală uşoară sau asimptomatică. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite