România sub umbrelă. De astăzi până mâine noapte va fi în vigoare Codul galben de ploi pentru 36 de judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 5 judeţe nu se află sub avertizare de ploi
Doar 5 judeţe nu se află sub avertizare de ploi

Din această dimineaţă de la ora 9.00 este aşteptat să intre în vigoare Codul galben de ploi anunţat ieri de meteorologi pentru toată ţara. Avertizarea este valabilă până mâine noapte şi potrivit specialiştilor în această perioadă va ploua abundent în 36 de judeţe. De asemenea, hidrologii au emis şi o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii valabilă pentru râuri din 14 judeţe.

Mai exact, în perioada vineri, ora 9.00 - sâmbătă, ora 23.00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul, estul şi centrul ţării şi în toată zona montană, avertizează meteorologii.

„Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 l/mp şi izolat 50 - 60 l/mp”, arată specialiştii. 

Ion Sandu, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat astăzi la Comandamentul de inundaţii de la Guvern că în cursul zilei de mâine dimineaţă Codul de ploi, vijelii şi grindină ar putea fi restrâns pentru zone din vestul ţării, dar menţinut până sâmbătă seara pentru cele din est.

„Zonele cu precipitaţii mai importante în următoarele ore sunt cele din Muntenia, Dobrogea, Moldova şi centrul Transilvaniei”, arată Sandu.

Specialiştii ANM estimează că nu se poate ajunge la o situaţie similară celei din Galaţi în 2010, când precipitaţiile au însumat peste 100 litri/metru pătrat.

Avertizarea a fost emisă pentru Bucureşti şi aproape toate judeţele ţării, cu excepţia zonei de vest şi nord-vest, respectiv Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi sud-vestul Maramureşului.

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 14 judeţe

Tot ieri, a fost emis şi un Cod portocaliu de inundaţi pentru râuri din 14 judeţe, majoritatea din jumătatea de est a ţării. Această avertizare este valabilă de astăzi, ora 6.00, pe versanţi, torenţi, pâraie şi râurile mici din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Bacău până duminică la ora 18.00, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Tot de vineri, dar de la ora 9.00, vor fi sub cod portocaliu versanţi, torenţi, pâraie şi râurile din bazinele hidrografice Bârlad (judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui şi Galati), afluenţii mici ai Prutului şi Siretului din judeţele Vaslui şi Galaţi şi râurile mici din Dobrogea.

De sâmbătă, la ora 6.00, avertizarea va viza şi râul Prut, în amonte Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Potrivit hidrologilor, în intervalul vineri, ora 6.00 - duminică, ora 18.00, vor fi sub cod galben alte râuri, respectiv cele din bazinele hidrografice: Bega, Cerna şi alte râuri mici din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, Drincea, Desnăţui, Jiu (judeţele Mehedinţi, Hunedoara, Gorj şi Dolj), afluenţii Oltului milociu şi inferior din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt, Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), afluenţii Argeşului mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), Ialomiţa - bazin superior şi mijlociu (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Siret superior şi afluenţii de dreapta (Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm. Sărat şi Buzău) din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi, Bacău, Harghita, Vrancea, Buzău, Brăila, afluenţii Prutului din judeţele Botoşani şi Iaşi.

În următoarele 48 de ore, se pot produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţii, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Codul de inundaţii, valabil în prezent pentru 26 de judeţe, va fi cel mai probabil extins în urma ploilor care vor cădea zilele acestea, spun hidrologii. 

"În această dimineaţă suntem pe cod galben pe majoritatea cursurilor de apă din 26 judeţe şi cod portocaliu în 11 judeţe. În funcţie de evoluţia precipitaţiilor, anticipăm o extindere, nu o reducere, a codului galben şi există posibilitatea şi a unor intensificări în sensul de cod portocaliu. Zonele cele mai vizate ca extindere ca cod galben este Oltul mijlociu au fluenţii Olteţul şi Argeşul superior, iar pentru zonele unde ne-am aştepta la intensificări sunt Olt, Teleorman, Vedea şi pe cursurile de apă din Moldova", a transmis conducerea INH.

Pe de altă parte, debitul Dunării este de 10.300 metri cubi/secundă la intrarea în ţară, faţă de o medie multianuală a lunii mai de 7.250 mc/secundă, cu tendinţă de scădere până luni, când Dunărea va creşte însă din nou, la peste 11.000 mc/secundă.

Vremea se încălzeşte de săptămâna viitoare

Începând de săptămâna viitoare ploiele se vor restrânge. Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a declarat că la începutul săptămânii viitoare vor mai fi averse doar în zonele de deal şi de munte, dar temperaturile din ţară vor rămâne sub 25 de grade.

„Nici săptămâna viitoare nu vom avea parte de o vreme foarte bună. Sunt aşteptate averse la deal şi la munte, însă nu în cantităţi mari. Vremea va fi mai răcoroasă, cu temperaturi mai scăzute, însă ulterior se va mai încălzi”, a precizat  Georgescu.

Spre sfârşitul săptămânii viitoare se va încălzi din nou, de la o zi la alta, iar valorile termice vor ajunge la 26-27 de grade Celsius. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Specialiştii au emis mai multe avertizări de Cod galben de ploi. Judeţul Constanţa se află sub Cod portocaliu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, mai multe avertizări de Cod galben de furtuni, fiind anunţate intensificări ale vântului şi cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi 25 de litri pe metru pătrat.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

În următoarele două săptămâni vom avea parte de temperaturi ridicate, dar şi de ploi. Meteorologii au emis prognoza meteo pentru 26 mai – 8 iunie potrivit căreia, în majoritatea regiunilor în prima parte a perioadei va fi mai cald, urmând ca apoi temperaturile să mai scadă puţin. De asemenea, vor cădea şi precipitaţii în majoritatea regiunilor din ţară.

Cum va fi vremea în următoarele trei luni: vara caniculară şi secetoasă

Meteorologii anunţă că vremea în următoarele trei luni va fi caniculară şi secetoasă. Specialiştii arată că valorile înregistrate vor fi peste normalul perioadei, iar precipitaţiile vor fi din ce în ce mai puţine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite