România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata alăptării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este în continuare pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata alăptării, informează Asociaţia ProMAMA. Un studiu recent, însă, realizat de UNICEF, arată că doar una din zece mame continuă să alăpteze exclusiv până la vârsta de şase luni a copilului.

Deşi aproape toate mamele încep să alăpteze încă din maternitate, odată ajunse acasă multe dintre ele abandonează această practică din cauza problemelor pe care le întâmpină şi a sfaturilor greşite primite de la apropiaţi.

„Nu există piedici reale pentru o mamă în a-şi alăpta copilul, ci doar lipsa de informare, de interes, de disponibilitate şi de suport”, susţine doctorul Jack Newman, expertul mondial al alăptării.

Astfel, cu ocazia „Săptămânii Mondiale a Alăptării”, care debutează pe 1 august, Asociaţia ProMAMA - Institut şi Centru de Alăptare - lansează o campanie de conştientizare a mamelor asupra efectelor negative ale lipsei alăptării. Riscurile se referă atât la mamă, cât şi la bebeluş.

În ceea ce priveşte copiii, creşte riscul îmbolnăvirilor cu diferite forme de cancer, astm, diabet sau obezitate, iar la mame creşte riscul de cancer la sân.

1-7 august - Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării, care are loc anual în perioada 1-7 august, va fi marcată la Bucureşti printr-un workshop interactiv organizat de ProMAMA. Specialişti internaţionali în alăptare vor discuta cu mamele despre probleme importante şi de multe ori controversate din domeniul alăptării: de ce nu alăptează mamele din România (cu toate că 98% dintre ele sunt capabile să o facă), care sunt piedicile reale de care se lovesc femeile şi cum pot fi ele înlăturate.

„Vom dedica întreaga săptămână comunicării şi vom oferi gratuit consultanţă pe subiecte de alăptare”, a declarat Sorana Mureşan, preşedintele Asociaţiei ProMAMA, care educă mamele despre ceea ce înseamnă alăptarea şi care sunt riscurile lipsei acesteia.

De asemenea, acordă susţinere şi consultanţă mamelor aflate în dificultate pentru a putea continua să îşi alăpteze copiii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite