România în sezonul gripei: fără vaccin şi cu stocul de Tamiflu aproape epuizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se află în plin sezon gripal FOTO: Shutterstock
România se află în plin sezon gripal FOTO: Shutterstock

Sezonul gripal este în plin avânt în întreaga ţară, iar în lipsa vaccinului antigripal, oamenii caută antivirale în farmacii. Însă şi acestea sunt aproape epuizate.

Numărul bolnavilor de gripă este în continuă creştere. Nu mai puţin de 25 de şcoli şi grădiniţe din Capitală îşi suspendă cursurile pentru următoarele zile din cauza numărului mare de cazuri confirmate de gripă. În tot acest timp, vaccinul antigripal este de negăsit, deşi mai-marii de la Sănătate insistă să îndemne populaţia să se vaccineze. Pentru a se proteja , oamenii caută antiviralul Tamiflu. Acesta se dă pe reţetă simplă, în farmacii, însă stocurile sunt aproape epuizate, conform Colegiului Farmaciştilor. 

Ziua şi şcolile închise

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri sunt înregistrate la Şcoala Gimnzială Nicolae Labiş, din sectorul 3 al Capitalei, unde 21 de copii au gripă. Şi la Şcoala Gimnazială I.G. Duca din sectorul 5, 16 copii au contractat virusul gripal. În plus, situaţia centralizată la nivel naţional arată că cele mai multe şcoli şi grădiniţe de stat închise parţial sunt cele din Capitală (25). Aici au fost raportate 1.404 cazuri de gripă sezonieră, doar în unităţile de învăţământ de stat, însă numărul cazurilor din Bucureşti este mult mai mare, municipalitatea neavând date de la şcolile private, medicii de familie şi spitale. Apoi, în judeţele Brăila, Călăraşi şi Giurgiu, este câte o unitate de învăţământ închisă parţial, iar în judeţul Sibiu sunt două.

În total, 1.025 de elevi sunt afectaţi de suspendarea cursurilor din aceste unităţi de învăţământ, a transmis Ministerul Sănătăţii, ieri. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a precizat acum două zile că nu toate unităţile de învăţământ au asistenţi medicali şi a cerut implicarea Ministerului Sănătăţii, astfel încât medicii de familie să se poată deplasa la unităţile de învăţământ, dacă în comunităţile respective există cazuri de îmbolnăvire. Totuşi, deşi numărul deceselor provocate de virus creşte, medicii dau asigurări că numărul de cazuri confirmate de gripă se încadrează în parametrii normali pentru acest sezon gripal. De la începutul sezonului gripal 2019-2020, au fost confirmate la nivel naţional 8 decese, în mai  multe judeţe din ţară şi în Capitală.  

Antiviralul Tamiflu, tot mai căutat

Întrucât stocurile de vaccin antigripal sunt epuizate în toată ţara, din ce în ce mai multe persoane caută Tamiflu în farmacii, deşi acesta are un preţ piperat, fiind mai scump decât vaccinul. „Acest antiviral este prescris pentru tratarea si prevenţia gripei, dar doar pe reţetă de la medicul specialist. Substanţa activă din Tamiflu este Oseltamivir. Foarte mulţi pacienţi vin şi cer să li se prescrie acest tratament, însă e important ca oamenii să înţeleagă că acesta nu se ia după ureche”, arată asistentul medical Medicină de Familie, Marusiea Gheablău. 

Astfel, pentru prevenirea gripei, Tamiflu se poate utiliza la adulţi şi copii cu vârsta peste un an care au intrat în contact cu cineva care are gripă, conform Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM). 

„În cazuri excepţionale, Tamiflu se poate utiliza şi ca tratament preventiv, de exemplu când vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă suficientă protecţie şi când există o pandemie. Tamiflu nu poate înlocui vaccinarea antigripală, iar administrarea sa trebuie să ţină cont de recomandările oficiale”, mai precizează AEM. Însă protecţia împotriva gripei persistă numai pe perioada administrării Tamiflu. „Acesta este disponibil sub formă de capsule şi sub formă de pulbere din care se prepară un lichid care se bea. Pentru tratarea gripei, tratamentul cu Tamiflu trebuie început în decurs de două zile de la apariţia simptomelor. Doza obişnuită se calculează în funcţie de greutatea pacientului”, mai arată Marusiea Gheablău. 

Însă şi stocurile de Tamiflu sunt aproape epuizate. „Canalele de distribuţie pentru Tamiflu sunt concentrate spre spitalele de boli infecţioase din ţară”, a precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, prof.univ.dr.farm. Dumitru Lupuleasa. Acesta arată că Tamiflu se administrează numai la indicaţia precisă a medicului specialist sau  infecţionist şi doar pe reţetă, pentru că altfel este riscant. 

    

Totuşi, Tamiflu este recomandat categoriilor de risc, nicidecum întregii populaţii, ca si automedicaţie, arată medicul de familie, Gindrovel Dumitra. 

Ministerul Sănătăţii a aprobat recent suplimentarea stocului de vaccin cu 35.000 de doze, dar acestea vor fi destinate doar persoanelor din grupele de risc: copii, bătrâni şi personalul medical. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite