România risipitoare: mii de tone de alimente ajung zilnic la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Risipa a devenit un trend social. La nivel mondial, se aruncă la gunoi o treime din alimente, adică de trei ori hrana necesară pentru întreaga populaţie a globului.

Doar la nivelul statelor din UE, risipa ajunge la 89 de milioante de tone, din care 2,5% revine României, conform unui raport FoodWaste, din 2017. Şi românii risipesc multă mâncare, astfel că ţara noastră a ajuns pe locul nouă în topul celor mai risipitoare ţări din Europa, conform datelor Uniunii Europene. Într-un an, o persoană aruncă la gunoi 129 de kilograme de hrană, astfel că avem anual circa 5 milioane de tone de deşeuri alimentare, în timp ce 5 milioane de români suferă de foame, arată datele Băncii pentru Alimente Bucureşti. Iar risipa are şi costuri: Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că, la nivel mondial, costurile anuale asociate acestui fenomen se ridică la circa 1,7 mii de miliarde de dolari.

Concret, în timp ce majoritatea românilor risipesc mâncare, 66% din familiile din mediul rural nu îşi pot asigura hrana zilnică, conform Băncii de Alimente Bucureşti. „Lipsa de conştientizare privind risipa alimentară este un factor care contribuie la cantitatea de alimente aruncată zilnic şi devine astfel una dintre cele mai presante probleme atât la nivel global, cât şi local”, consideră reprezentanţii Băncii de Alimente. Costurile asociate risipei de alimente sunt costuri economice şi costuri de mediu. Doar costurile de mediu ajung la 700 de miliarde de dolari”, conform unui raport al Curţii de Conturi Europeană, din 2016. 

Pentru a combate risipa alimentară, câteva companii private au înfiinţat Banca pentru Alimente Bucureşti, în 2016, în Cluj şi Roman în 2018, în Braşov în 2019. Acestea constituie bazele pentru prima reţea de bănci pentru alimente din România. În plan se află deschiderea a încă cinci Bănci pentru Alimente, în Timişoara, Oradea, Craiova, Constanţa şi Galaţi.

Obiectivul Băncii de Alimente este colectarea de la producători şi companii private, alimente, dar şi produse igienico-sanitare şi de uz casnic şi personal de strictă necesitate, care nu au ieşit din termenul de expirare şi distribuirea gratuită a acestora prin ONG-uri partenere, către persoane aflate în dificultate. Numai anul acesta, Banca pentru Alimente Bucureşti a colectat în jur de 609.000 kg de produse, care au ajuns la 20.000 de beneficiari. 

Pe lângă asociaţiile şi instituţiile implicate în combaterea risipei, soluţia cea mai simplă rămâne la îndemâna tuturor: acţiuni simple şi zilnice cum ar fi cumpărături strict necesare pe baza unei liste de cumpărături, planificarea necesarului săptămânal, depozitarea optimă a alimentelor, gătirea şi servirea unor porţii mai mici de mâncare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite