România se relaxează. Totul despre noile măsuri care vor intra în vigoare de sâmbătă. Ce urmează în lunile viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

De sâmbătă, 15 mai va avea loc o primă etapă de relaxare la nivel naţional, care include eliminarea portului măştii în exterior şi a restricţiilor de circulaţie pe timp de noapte. Cluburile rămân închise. Până atunci, în Capitală, au mai fost luate unele măsuri de relaxare.

Începând de sâmbătă, 15 mai, vom putea ieşi din locuinţe fără mască sanitară dacă mergem să ne plimbăm şi nu mergem în pieţe, în târguri sau cu mijloacele de transport public. Aşa a anunţat joi preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, acesta a spus că tot de sâmbătă vor fi eliminate restricţiile de circulaţie noaptea, iar magazinele nu vor mai avea restricţii de funcţionare.

Mai departe, de la 1 iunie se vor putea organiza nunţi, botezuri şi mese festive în exterior cu 70 de persoane, dar şi în interior, însă cu doar 50 de persoane. Se va putea renunţa la limitarea numărului de persoane abia de la 1 iulie şi doar dacă organizatorul de nunţi sau botezuri garantează că toţi participanţii sunt vaccinaţi.

Klaus Iohannis a precizat că şi 1 august va veni cu noi relaxări, în funcţie de rezultate.

Cât priveşte întoarcerea copiilor la şcoală, preşedintele a declarat că „este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală”, având în vedere că majoritatea localităţilor se apropie de scenariul verde. Scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ rămân în vigoare, a subliniat acesta.

„Noi păstrăm în continuare normele care ţin de rata de incidenţă. Avem scenariul verde, galben, roşu, în continuare. Aceste lucruri se aplică ca până acum”, a declarat Iohannis.

Relaxarea de joi din Capitală

Sălile de spectacol şi restaurantele la interior pot funcţiona la o capacitate de 50%, faţă de 30% în prezent, a declarat, joi, prefectul Alin Stoica, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), reunit în contextul în care incidenţa COVID-19 în Capitală este sub 1,5 la mia de locuitori. Purtarea măştii de protecţie este în continuare obligatorie în toate spaţiile publice, pentru persoanele cu vârsta de peste 5 ani. 

„Rata de incidenţă a infectării a rămas stabil descrescătoare, sub 1,5‰, decizia a fost de a trece în scenariul verde în Capitală, şi anume sălile de spectacol pot funcţiona cu o capacitate de 50%, restaurantele la interior pot funcţiona cu capacitate de 50%, pot fi organizate evenimente de tip drive-in, de asemenea, evenimente culturale în aer liber cu până la 300 de participanţi”, a declarat, joi, Alin Stoica.

Alte afaceri care pot funcţiona în limita capacităţii de 50% sunt: sălile de jocuri de noroc, cinematografele şi sălile de spectacole, ultimele neputând permite accesul peste pragul de 500 de spectatori.

În aer liber se pot organiza spectacole în limita a 300 de locuri pe scaune, cu distanţa de 2 metri între ele, iar masca de protecţie este obligatorie.

În schimb, nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci. 

În Bucureşti, rata de infectare cu SARS-CoV-2 a fost joi de 1,3 cazuri la mia de locuitori, faţă de 1,42 miercuri şi 1,49 - marţi.

CMBSU a menţinut restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, prefectul Capitalei explicând că această restricţie ar putea fi ridicată doar prin Hotărâre de Guvern, în urma unei decizii a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este aşteptată în zilele următoare.

Când scăpăm de carantina de noapte

„Deocamdată, pe Hotărârea de Guvern care prelungeşte starea de alertă, aceasta este măsura - limitarea circulaţiei între 22.00-05.00. Dacă se va reveni asupra măsurii, Guvernul va trebui să o facă, în funcţie de evoluţia ratei de infectare, dar şi de cea a numărului de oameni vaccinaţi”, a precizat prefectul Capitalei.

Alin Stoica a amintit că nunţile şi botezurile deocamdată nu sunt permise, cel puţin pe perioada pentru care s-a prelungit starea de alertă. Potrivit prefectului, dacă incidenţa COVID-19 va scădea sub 1 la mia de locuitori, toţi elevii vor putea face cursurile cu prezenţă fizică la şcoli.

Stoica a mai spus că specialiştii epidemiologi trebuie să-şi spună părerea privind renunţarea la masca de protecţie sanitară în zonele cu rată mare de vaccinare anti-COVID.

„Aşteptăm scenariile din partea dumnealor. Există acel comitet interministerial. În Bucureşti am atins astăzi un milion de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. (…) Dacă ne uităm la alte state, care au o rată de vaccinare mult mai mare, la peste 50-60% persoane vaccinate, s-a renunţat la purtarea măştii şi există şi la noi iniţiative şi discuţii ca, de exemplu, în spaţiile de birouri sau în alte zone unde sunt doar persoane vaccinate să se renunţe la purtarea măştii, ceea ce poate fi o măsură bună”, a adăugat el.

Tot joi, prefectul Capitalei a anunţat că un milion de bucureşteni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de ser anti-COVID. „Am urmărit în ultima perioadă care este ritmul de vaccinare şi avem un plafon undeva la 14.000-15.000 şi ţinta este să ajungem la 20.000 de vaccinări pe zi. Deja, astăzi, am atins un milion de oameni vaccinaţi în Bucureşti cu cel puţin o doză şi este un prag psihologic foarte important”, a scris Alin Stoica pe Facebook. 

Premierul: Vineri se decid o parte dintre noile relaxări

Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie se va întruni vineri, a anunţat premierul Florin Cîţu, care a adăugat că speră ca la şedinţă să fie nişte decizii care ulterior să fie aprobate în CNSU.

Întrebat dacă vom putea circula liber după ora 22.00, începând de la 1 iunie, premierul a răspuns: „Dacă aceasta o să fie decizia CNSU, bineînţeles că aşa se va întâmpla. O să întrebăm preşedintele CNSU, să vedem ce spune. Vom vedea care sunt propunerile în perioada următoare. Urmează o discuţie importantă cu domnul preşedinte pe această temă şi după aceea vom vedea care sunt măsurile. Aveţi răbdare câteva zile şi apoi vom vedea exact care vor fi măsurile”.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că pe 22 mai toţi miniştrii vor ieşi în stradă pentru a susţine campania de vaccinare, iar finala Cupei României va avea loc tot atunci şi va fi un eveniment cu spectatori.

Miniştrii vor susţine campania de vaccinare în stradă

„Campania de vaccinare continuă. Miniştrii, secretarii de stat - tot Cabinetul iese în stradă în 22 mai pentru susţinerea campaniei de vaccinare. Trebuie să avem o campanie în care vom fi prezenţi în toată ţara şi ştiu că pe 22 mai se joacă şi finala Cupei României. Este un eveniment în care vom avea spectatori. Sper să ajung şi eu la finala Cupei României. Joacă Craiova, aşa că s-ar putea să fiu şi eu acolo. Deci, o zi importantă, 22 mai: Guvernul în stradă şi seara avem Cupa României. Este primul eveniment sportiv la care vrem să avem spectatori, după această perioadă, şi pe care nu aş vrea să îl ratez. Cred că o să fiu la teatru sâmbătă, la un eveniment cultural, cu spectatori, deci începem să revenim la normalitate”, a spus Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului. 

Premierul a precizat că semnele sunt bune în ceea ce priveşte pandemia. „Numărul persoanelor testate pozitiv scade pe zi, avem toate judeţele în zona verde, Bucureştiul a eliminat din restricţii. Scenariul cu acest val, până şi eu am fost pesimist, a ţinut mai puţin, dar asta se datorează în mare, mare parte românilor care doresc să se vaccineze”, a mai spus Cîţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite