România ar putea trece prin al treilea val epidemic. Când cred specialiştii că ne va lovi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carantina - foto: Shutterstock
Carantina - foto: Shutterstock

România se confruntă acum cu cel de-al doilea val epidemic, însă specialiştii vorbesc despre şi despre cel de-al treilea val prin care putem să trecem.

Medicul Alexandru Rafila a vorbit, într-o emisiune Digi 24, despre posibilitatea ca România să treacă printr-un al treilea val epidemic. Rafila este reprezentantul ţării noastre în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Noi acum ne găsim, ca să fiu şi eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt ţări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între ţări, probabil că până la sfârşitul anului să se oprească creşterea, nu ştiu să vă spun cifre în momentul de faţă, nu vreau să fac speculaţii. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reuşim să administrăm suficient de mult vaccin, să asitam la o nouă creştere începând cu luna februarie”, a spus Alexandru Rafila.

Medicul susţine că situaţia nu se va rezolva într-un singur an dacă lumea va avea acces la un vaccin anti-COVID-19, mai ales că oamenii trebuie informaţi şi convinşi să se vaccineze.

De asemenea, specialistul vorbeşte despre o creştere a numărului de cazuri până spre finalul lunii decembrie, de aceea recomandă un comportament „temperat” în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

„Eu cred că până la sfârşitul lunii decembrie vom asista la creşteri, va trebui să fie un comportament temperat, nu cred că trebuie să ne facem planuri ale unor petreceri de Revelion în stil clasic, sigur, mult mai restrânse şi cu măsuri de protecţie încât să limitezi transmiterea, mai degrabă în mici pensiuni decât în mari restaurante.”

În ceea ce priveşte modul în care se face raportarea zilnică a numărului de cazuri a celor infectaţi cu SARS-CoV-2, Rafila spune că „a fost schimbat modul de raportare, vedem mii de cazuri în fiecare săptămână care se spune că nu sunt alocate unui judeţ, nu ştiu ce înseamnă asta că nu sunt alocate, din punctul meu de vedere dacă nu ştiu unde este pacientul nu pot să fac ancheta epidemiologică şi asta are consecinţe - nu pot să identific contactii, infecţia continuă să crească.”

VIDEO: Digi 24

Citeşte şi:

Ce părere are dr. Rafila despre patinoarul amenajat de Sărbători: „Copiii patinează pe o suprafaţă închisă“

Alexandru Rafila: „E foarte important ca, în perioada următoare, majoritatea spitalelor să primească pacienţi COVID. Sistemul este supraaglomerat”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite