România ar putea deveni noua groapă de gunoi a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, China a anunţat că nu mai doreşte să importe deşeuri din Europa. În acest context, România s-ar putea să-i ia locul, relatează reporterii postului TV France24. Aceştia au descoperit că deşeurile pe care le foloseşte fabrica din de la Chiscadaga (Deva) sunt periculoase pentru mediul înconjurător şi pentru locuitori, deşi compania susţine că a investit 13 milioane de euro în mediu.

Fabrica de ciment de la Chiscadaga, satul Chişcădaga, din comuna Şoimuş (Deva), nu mai foloseşte gaz şi combustibil clasic, ci deşeuri care provin din întreaga Europă. Agricultorii din zonă susţin că arderea acestor deşeuri le afectează culturile, copacii se usucă şi sănătatea oamenilor este pusă în pericol.

Fabrica de la Chiscadaga susţine că a investi 13 milioane de euro ca să respecte normele de mediu, cu toate acestea, nu a dat declaraţii echipei franceze, conform rfi.ro.

„Printre deşeuri s-au găsit şi baterii de maşină, a căror ardere este extrem de periculoasă”, susţine inspectorul de la Garda de Mediu, Răzvan Huber.

„Deşeurile ajung în România pentru că e avantajos din punct de vedere economic economic: 17 euro tona de deşeuri aici faţă de 250 euro în Europa de Vest”, spune în reportaj procurorul Teodor Niţă.

Peste 100.000 de persoane trăiesc în vecinătatea fabricii de ciment. Aceştia susţin că fabrica afectează vegetaţia, inclusiv copacii care au început să se usuce. Medicii din zonă semnalează înmulţirea cazurilor de cancer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite