România a preluat vineri Preşedinţia Consiliului UE în domeniul Sănătăţii. Care sunt obiectivele României în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a preluat de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

„Începând cu 1 ianuarie  2019 vom avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituţii, Consiliul Uniunii Europene (EPSCO). Pe domeniul Sănătăţii suntem pregătiţi să acţionăm onest şi neutru pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european", a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Programul Preşedinţiei române în domeniul sănătăţii cuprinde 5 teme prioritare care se referă la rezistenţa anti - microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienţilor din UE, mobilitatea pacienţilor şi sănătatea digitală (eHealth), potrivit unui comunicat de presă.

Rezistenţa antimicrobiană (AMR) şi infecţii asociate este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre în condiţiile în care în regiunea UE se înregistrează o creştere a rezistenţei antimicrobiene datorată utilizării iraţionale a medicamentelor antibiotice. România va organiza la Bucureşti o conferinţă ministerială  pe această temă în urma căreia, pe baza rezultatelor şi concluziilor va elabora un Proiect de Concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE.

Vaccinarea populaţiei reprezintă un alt subiect de interes în condiţiile scăderii acoperirii vaccinale, a creşterii ezitării pentru vaccinare şi a presiunii  pentru dezvoltarea de vaccinuri noi şi eficace. Pe acest domeniu ţara noastră va facilita schimbul de informaţii şi bune practici privind programele de vaccinare în Europa, identificarea de soluţii pentru creşterea ratelor de vaccinare şi o mai bună aprovizionare cu vaccinuri în cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj - Napoca.

Accesul la medicamente, o prioritate

În ceea ce priveşte accesul la medicamente, Preşedinţia României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienţilor la medicamente şi terapii inovatoare, accesibile ca preţ. Subiectul va fi inclus pe agenda Reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii, programată în luna aprilie la Bucureşti. Cu această ocazie va fi discutată şi tema privind tratarea afecţiunilor date de infectarea cu virus hepatic C

Mobilitatea pacienţilor va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. România va aduce în dezbatere mobilitatea pacienţilor din perspectiva  asigurării unui tratament egal pentru toţi pacienţii europeni cu boli rare şi vârsta sub 18 ani.

Preşedinţia română va organiza la Bucuresti Săptămâna digitală (e-Health week) cu o serie de evenimente dedicate informatizării sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite