România, la mila coronavirusului. Sfaturi de la medici: cum ne ferim de virusul ucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este ţintă sigură în calea coronavirusului
România este ţintă sigură în calea coronavirusului

România este ţintă sigură în calea coronavirusului, anunţă Raed Arafat. În acest context, managerul Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel, a mărturisit că în România nu mai sunt măşti de protecţie, iar virusul se transmite foarte uşor. Prin urmare, singura noastră şansă să nu ne înbolnăvim este o igienă strictă.

România este ţintă sigură în calea coronavirusului, o spune chiar şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Medicul afirmă că epidemia nu va ocoli ţara noastră, având în vedere cazurile recente de decese şi îmbolnăviri precum cele din Italia, unde muncesc mulţi români. Prin urmare, autorităţile române au stabilit o serie de măsuri, iar românii care se întorc în ţară trebuie să se supună unor reguli stricte.

CITEŞTE ŞI OMS: Un medicament al companiei Gilead Sciences ar putea trata simptomele coronavirusului

„Trebuie să fim foarte sinceri. Eu cred că încet-încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o ţară şi când apare într-alta. E imposibilă închiderea ermetică a graniţelor. Înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, astfel de cazuri vor apărea într-un loc sau altul. Acum depinde ce măsuri se iau”, a afirmat Arafat. 

Ce măsuri iau autorităţile române 

Numărul mare de îmbolnăviri şi cele 7 decese înregistrate luni după-amiază în Italia, dar şi posibilitatea ca virusul să se răspândească şi în România prin intermediul românilor care revin acasă, a determinat Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor să organizeze, luni, o serie de întâlniri de urgenţă.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va trimite Corpul de Control în punctele de trecere a frontierei, care va verifica dacă sunt luate măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. La Ministerul Transporturilor s-au stabilit următoarele măsuri care vor fi implementate în regim de urgenţă: 

  • asigurarea culoarelor speciale de debarcare în incinta aeroporturilor; 
  • stabilirea şi punerea la dispoziţie a locurilor special amenajate pentru completarea formularelor în aeroporturi; posibilitatea distribuirii formularelor care trebuie completate, odată cu îmbarcarea pasagerilor în aeronave; diseminarea de informaţii privind măsurile de igienă şi prevenţie în incinta aeroporturilor, gărilor, trenurilor, staţiilor de metrou, a porturilor sau a oficiilor poştale, elaborate de către autorităţile competente;
  • posibilitatea ca personalul specializat din cadrul spitalelor să răspundă cerinţelor venite din partea Direcţiilor de Sănătate Publică;
  • recomandarea către toţi operatorii aerieni, feroviari, rutieri sau navali, care desfăşoară activităţi pe teritoriul României, să poată să pună la dispoziţia tuturor pasagerilor măşti de protecţie, precum şi asigurarea materialelor necesare protecţiei personalului Poştei Române care manipulează corespondenţa ce provine din zonele afectate de acest virus.
Imagine indisponibilă

 

Zeci de mii de români, într-o situaţie incertă

Într-o situaţie neclară se află românii care au sosit din Italia, din zonele aflate acum în carantină, în ultimele două săptămâni. Respectivele persoane ar putea fi purtătoare de coronavirus, dar la intrarea în ţară nu au avut parte de controale temeinice pentru că acestea au fost introduse abia duminică, după ce epidemia a devenit explozivă în provinciile italiene Lombardia şi Veneto. 

Şi chestiunea nu este una de neglijat dacă avem în vedere că numărul românilor care vin din Italia, numai pe Aeroportul Otopeni, este unul important. Concret, în fiecare zi, aterizează la Bucureşti circa 15 curse aeriene care  sosesc din Italia şi în care sunt îmbarcate aproximativ 2.500 de persoane. Dintre acestea, cam o treime vin din regiunile italiene afectate de coronavirus. Luni, de exemplu, au aterizat la Bucureşti două curse care au decolat din Milano, două din Bergamo şi una din Treviso. Un mic calcul ne arată că la Bucureşti ajung zilnic în jur de 1.000 de persoane care au plecat din zonele afectate de coronavirus.  

Dacă avem în vedere perioada oficială de incubaţie a virusului care face acum ravagii în Italia (între 2 şi 27 de zile), atunci rezultă că aproximativ 14.000 de persoane au ajuns din zonele italiene afectate de virus în România până duminica trecută, când s-au instituit măsurile suplimentare de control. Astfel, numai la Otopeni au ajuns, în două săptămâni, aproximativ 14.000 de persoane care ar putea fi purtătoare a virusului. Şi aici nu i-am luat în calcul pe românii care au venit din Lombardia şi Veneto la bordul unor aeronave care au aterizat în provincie sau pe cei care au călătorit cu maşinile personale sau cu autocarele. Autorităţile sanitare îi sfătuiesc pe cei aflaţi în această situaţie să se autoizoleze. 

Spre exemplu, călătorii cu simptome respiratorii acute care revin din sau care au călătorit în China sau în altă ţară afectată de coronavirus sunt sfătuiţi să se adreseze imediat cabinetului medical din aeroport şi să menţioneze istoricul de călătorie. Dacă simptomele survin într-un interval de maximum 14 zile de la întoarcerea în ţară, ei trebuie să sune la 112 şi să meargă la o secţie/un spital de boli infecţioase sau la cel mai apropiat compartiment sau unitate de primiri urgenţe. 

Ce facem în lipsa măştilor de protecţie

captura

În acest context, managerul Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel, a anunţat luni că în România nu mai sunt măşti de protecţie, iar virusul se transmite foarte uşor. Medicii ne sfătuiesc să ne spălăm des pe mâini cu apă şi săpun - timp de cel puţin 20 de secunde - şi să ne obişnuim să nu mai ducem mâna la faţă.

Persoanele care vin din zonele afectate trebuie să se autoizoleze la domicliu şi să anunţe Direcţia de Sănătate Publică. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii. Oamenii se pot duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate, atrage atenţia profesorul Streinu-Cercel.

Specialiştii subliniază că persoanele fără simptome respiratorii ar trebui să evite pe cât posibil aglomeraţiile şi frecventarea spaţiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri) şi să menţină o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut).

De asemenea, să-şi spele frecvent mâinile, folosind apă şi săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool, dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, dar şi să să utilizeze tehnica de a tuşi sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-şi acopere nasul şi gura în timpul tusei şi strănutului cu un şervetel de unică folosinţă, urmată de aruncarea acestuia după utilizare şi spălarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun. 

Reguli de urmat - coronavirus

 

Cum purtăm masca

Cei care au apucat să-şi cumpere măşti sunt sfătuiţi să respecte regulile privind modul de purtare. Mai exact, acestea ar trebui să acopere nasul, gura şi bărbia şi trebuie schimbate o dată la 4 ore. În timpul utilizării, trebuie evitată atingerea măştii, iar când o îndepărtaţi nu trebuie atinsă partea din faţă, ci trebuie îndepărtată prin şnururile din spate. După aceea, trebuie să vă spălaţi imediat pe mâini. Măştile folosite nu se reutilizează.

Cum folosim masca de protectie

 

Cum se manifestă boala

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din România explică faptul că pneumonia produsă de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută.

Pacienţii cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome:

  • febră (minimum 38 grade Celsius)
  • tuse
  • dificultate la respiratie – în cazurile mai severe.

În ceea ce priveşte perioada de incubaţie a bolii, adică timpul de la momentul infectării şi până la apariţia primelor semne şi simptome de boală, aceasta ar fi cuprins între 2 şi 27 de zile.

Recomandările standard ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a reduce expunerea şi transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mâinilor şi a căilor respiratorii şi practicile alimentare sigure:

  • Este recomandat să vă spălaţi pe mâini după ce aţi tuşit sau strănutat, când îngrijiţi o persoană bolnavă, înainte, în timpul şi după prepararea alimentelor, înainte de masă, înainte şi după folosirea toaletei, după ce aţi atins sau mângâiat un animal sau după ce aţi dus gunoiul.
  • Evitaţi pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febra şi tuşesc. Mergeţi la medic dacă aveţi febră, tuşiţi şi aveţi dificultăţi de respiraţie.

Cum, cel mai probabil, sursa principala a infecţiei este de origine animală, sunt recomandate şi următoarele măsuri de prevenţie:

  • Gătiţi bine carnea şi ouăle, înainte de a le consuma.
  • Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animală, iar dacă vizitaţi pieţele din zonele în care există cazuri confirmate de coronavirus, evitaţi contactul direct neprotejat cu animalele vii.
  • Este important să vă spălaţi bine pe mâini cu apă şi săpun după ce aţi atins un animal sau produse care provin de la animale şi să nu duceţi mâna la ochi, nas sau gură după ce aţi intrat în contact cu un animal. 

 

Recomandări de călătorie 

Reprezentanţii Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din România au emis o serie de recomandări românilor care intenţionează să călătorească în ţări în care sunt confirmate cazuri de infecţii cu noul coronavirus:

  • Evitaţi să vizitaţi locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte.
  • Evitaţi contactul cu persoane bolnave, în special persoane care prezintă simptome respiratorii.
  • Respectaţi o bună igienă a mâinilor şi a alimentelor.
  • Dacă v-aţi întors recent dintr-o astfel de ţară şi aveţi următoarele simptome: febră, tuse şi dificultate la respiraţie, folosiţi masca de protecţie şi sunaţi la 112, pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un spital de boli infecţioase.
  • Menţionaţi medicului infecţionist istoricul de călătorie.
  • De asemenea, ca urmare a activităţii gripale epidemice intense, se recomandă persoanelor care doresc să călătorească să se vaccineze împotriva gripei cu minimum 2 săptămâni înainte de plecare. În acest fel, vor putea preveni o boală respiratorie severă.

Italienii au luat cu asalt supermarketurile din cauza coronavirusului

Nordul Italiei se pregăteşte pentru zile de angoasă şi restricţii după o bruscă şi spectaculoasă creştere a noilor cazuri de infecţii cu coronavirus depistate începând de vineri. Bilanţul a ajuns luni la şase morţi şi peste 229 infectaţi. Cei care au decedat aveau vârste cuprinse între 77 şi 84 de ani. Presa italiană relata, luni, despre adevărate asalturi asupra supermarketurilor ca urmare a isteriei colective provocate de răspândirea coronavirusului, în pofida faptului că nu există restricţii în ceea ce priveşte programul magazinelor, nici probleme cu aprovizionarea.

Aglomeraţia în magazine nu s-a produs doar în cele 11 localităţi izolate din regiunile Lombardia şi Veneto, considerate epicentrul epidemiei cu coronavirus din Italia, ci s-a extins în oraşele mari, precum Milano. În afara faptului că rafturile supermarketurilor au fost golite de tot ce înseamnă apă, paste şi alte produse cu termen de garanţie îndelungat, din magazine şi din farmacii au dispărut practic produsele dezinfectate precum clorul, gelul de mâini sau şerveţelele umede, precum şi mănuşile de latex sau măştile medicinale. Totodată, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au atras atenţia că unii comercianţi profită de situaţie şi au crescut preţurile la anumite produse sanitare, mai ales la vânzarea online.

 

Coronavirus Italia coada la cumparaturi FOTO EPA-EFE

Două focare principale: Codogno şi Vo’Euganeo

Două focare principale au fost identificate: în jurul Codogno, în Lombardia, unde un al doilea deces (o femeie de 77 de ani) a fost anunţat sâmbătă, şi la Vo’Euganeo, în apropiere de Padova (lângă Veneţia), unde a fost înregistrat primul deces, cel al unui pensionar de 78 de ani. Un cordon sanitar a fost stabilit de armată începând de ieri.

Guvernul a adoptat un decret-lege foarte strict, care plasează în izolare un număr de 11 oraşe, din care 10 se află în jurul localităţii Codogno. „Nici intrarea, nici ieşirea nu sunt autorizate cu excepţia unei derogări speciale“, a anunţat premierul Giuseppe Conte. În Lombardia, în metropola Milano, capitala economică a Italiei, şcolile, universităţile, dar şi muzeele, cinematografele şi teatrele, inclusiv celebrul Scala, au fost închise.  Serviciile publice rămân deschise şi farmaciile. Măsuri asemănătoare au fost luate şi în regiunile Piemonte, Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige – unde luni au fost înregistrate primele trei cazuri pozitive cu coronavirus. Autorităţile din Lombardia au decretat că la nunţi şi înmormântări pot participa doar rudele foarte apropiate. 

Ministerul român al Afacerilor Externe le atrage atenţia românilor aflaţi în peninsulă să nu se ducă la spital dacă au simtome de gripă. „Cetăţenii cu simptome care pot indica infectarea cu coronavirus sunt rugaţi să nu se prezinte pe cont propriu la unităţile spitaliceşti, ci să apeleze numerele verzi regionale puse la dispoziţie de către autorităţi, astfel: pentru Lombardia, la 800.89.45.45, iar pentru Veneto, la 800.46.23.40. De asemenea, cetăţenii pot apela non-stop numărul verde 1500, la care se furnizează informaţii în limbile italiană şi engleză. Aceste numere trebuie apelate doar în caz de necesitate”, se arată într-un comunicat. 

Te-ar putea interesa şi:

300 de suceveni s-au întors din Italia de frica coronavirusului şi ar fi minţit la vamă că vin din Germania. Primar: „Ce, sunt nebun să mă duc la ei să verific?“

Isterie totală la Craiova: „Avem primul caz de coronavirus şi autorităţile îl ţin ascuns!“

brosura dsu
brosura dsu
brosura dsu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite