România fără medici: ce spun statisticile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se confruntă în continuare cu un deficit major de medici FOTO Adevărul
România se confruntă în continuare cu un deficit major de medici FOTO Adevărul

Un medic la 335 de locuitori. Aşa poate fi descrisă situaţia din România, ţară plasată pe ultimele locuri la nivel european din punct de vedere al accesului bolnavilor la servicii de sănătate.

Concret, în anul 2017, 58.600 de medici lucrau în spitalele şi clinicile româneşti, în uşoară creştere faţă de anul 2016, arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică. Totuşi, deficitul de cadre medicale rămâne în continuare unul major, atrag atenţia specialiştii din sistem. 

„Să fii pacient în România e ca la ruleta rusească. Alegi cine trăieşte şi cine moare”, arată Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. 

O problemă, spune reprezentantul pacienţilor, e faptul că marea majoritate din cei 58.600 de medici sunt concentraţi în centrele universitare, acoperirea pe teritorul ţării cu doctori de diverse specialităţi fiind inegală şi în detrimentul bolnavilor, care ajung cu greutate la un specialist, chiar şi după luni întregi de aşteptare. 

Liste de aşteptare inclusiv în mediul privat

„E un dezastru pentru pacienţii români. Nu sunt urmăriţi, nu primesc la timp medicamente, sunt prea mulţi pacienţi la un singur medic. Nu avem nici educaţie sanitară, iar bolnavii nu au acces imediat la tratamente, aşa cum ar fi normal într-o ţară europeană. În rural, sunt localităţi care nu au nici măcar asistenţă primară. Şi, cel puţin pe radioterapie, în ultima perioadă nu mai sunt locuri nici măcar în sistemul privat. Şi acolo sunt liste de aşteptare. Situaţia e critică şi nimeni nu face nimic”, a explicat Irimia. 

„E un cerc vicios, în mod normal ar trebui făcută o campanie astfel încât fiecare om să facă măcar odată pe an un set minim de analize, o consultaţie generală dar cum să facă chestia asta când România se confruntă cu un deficit major de medici. Cine să facă milioanele de controale medicale? Nu sunt specialişti”, atrage atenţia şi sociologul Mircea Kivu. 

Discrepanţe majore între rural şi urban

Din totalul medicilor români, o cincime erau medici de familie, arată statisticile INS. Potrivit sursei citate, aproape două treimi dintre aceştia îşi desfăşurau activitatea în mediul urban. Prin urmare, discrepanţele dintre mediul urban şi mediul rural au rămas semnificative: în mediul rural au revenit de opt ori mai mulţi locuitori unui medic faţă de mediul rural.

„În rural, sunt localităţi care nu au nici măcar asistenţă primară. Orice român înjură sistemul de sănătate şi, pentru cei care ajung în privat, costurile sunt destul de ridicate. Noi plătim de două ori: o dată asigurările obligatorii şi o dată pentru investigaţiile în privat, la care se apelează tot mai des. E jenant ce se întâmplă în România”, a completat preşedintele APCR. 

Un studiu recent, realizat de o asociaţie de pacienţi, arată că printre principalele nemulţumiri ale românilor legate de sistemul de sănătate se numără lipsa medicamentelor, timpul pierdut din cauza aglomeraţiei şi a nerespectării programărilor şi atitudinea personalului medical, care nu îi ajută să se simtă beneveniţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite