România, o manea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce am văzut eu în weekend la televizor: analişti politici care şi-au dat cu părerea despre ce se întâmplă în familia regală romă, emisiuni care s-au întins pe zile întregi despre conflictul dintre cei doi fii ai lui Florin Cioabă, sociologi îmbrăcaţi la patru ace care au analizat forma celor două coroane, dar şi prezicătoare care i-au asemuit pe Daniel şi Dorin cu „Remus şi Remulus“ (!!!).

Am văzut jurnalişti nervoşi care le-au pus întrebări acide celor doi fraţi-vedetă, care i-au luat la rost că de ce nu poartă coroana atunci când ies în public, am văzut o agitaţie dementă, o avalanşă de imagini de la priveghiul lui Florin Cioabă şi, da, am văzut de o sută de mii de ori o imagine difuzată la nesfârşit: aceea în care cei doi fraţi sunt încoronaţi, lângă sicriul tatălui lor.

Am mai văzut un împărat nemulţumit şi nişte bulibaşi care au intrat în direct prin telefon pentru a-şi da cu părerea. Să nu uit de toţi acei oameni care s-au arătat indignaţi că numai asta e la televizor, dar care, în secret, poate de lene, poate din curiozitate, s-au holbat la televizor, singuri sau în doi, în dormitoarele lor, râzând, dându-şi cu părerea, neschimbând canalul. (Mă includ şi eu aici, desigur). Posibil să mai fi văzut un milion de alte lucruri pe aceeaşi temă, în weekend, chestii cărora creierul meu le-o fi dat Delete.

Dar un lucru sigur am ţinut minte: la una dintre emisiuni, au fost invitaţi cei doi fraţi Cioabă. Românii care au urmărit emisiunea în speranţa că vor vedea doi oameni care îşi vor da cu parul în cap au fost, probabil, dezamăgiţi de lipsa de spectacol. Dorin Cioabă, cel care a răspuns la majoritatea întrebărilor, s-a dovedit cea mai decentă prezenţă în tot acest show nebun care a rulat, în ultima săptămână, pe ecranele televizoarelor din toate sufrageriile, dar şi în creierele noastre.

Aşadar, Dorin Cioabă, proaspăt încoronat drept rege internaţional al romilor, a explicat că ceea ce li se întâmplă e ceva cât se poate de personal, că nu este vorba de niciun scandal, că da, au dreptul să scoată câte coroane vor, pentru că, ce surpriză!, ei sunt cei care hotărăsc ce drepturi au în ceea ce priveşte numărul de coroane. Ba chiar diversele nuanţe ale întrebărilor adresate de moderatoare au fost evitate cu delicateţe. Discursul cât se poate de pacifist şi de natural a fost o oază de normalitate neaşteptată în toată nebunia în care am fost aruncaţi în ultima perioadă. Sincer, cel mai sincer, mie în momentele alea mi s-a făcut ruşine de tot ce a umblat prin creiere unora dintre noi zilele astea şi de tot ce va mai veni.    

P.S. Dacă nu ştiaţi, a apărut cel puţin o manea după moartea lui Florin Cioabă. Am găsit-o din greşeală pe internet (ba nu, mint. Nu am găsit-o din greşeală. Nu poţi găsi manele din greşeală. Am găsit-o pentru că am căutat-o, pentru că am fost sigură că a apărut). Citez din refren: „Vă spun o singură dată c-a murit Regele Cioabă! / Doamne, mă întreb ca orice om, Doamne când o fi clipa să mor? / Dacă pot să mă mai scol, să-mi sărut copiii-n somn“. Zi-le, România, fără număr!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite