România lumilor paralele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, demnitarii, clasa politică la putere şi restul cetăţenilor trăiesc în lumi şi societăţi diferite, paralele. Şmecherii au lumea lor, în care fac tot ce vor, învârt ţara pe degete, dispun chiar şi de vieţile amărăştenilor. „Prostimea” are lumea ei, în care este la cheremul şmecherilor, trăieşte la limita sărăciei şi moare cu zile, principalele cauze fiind prostia şi corupţia.

Oraşe inundate de apă, gospodării distruse, case dărâmate, agoniseli de-o viaţă duse pe apa Sâmbetei, animale şi oameni luaţi de puhoaiele venite din cer, vieţi pierdute. Apocalipsa? Nu. Este imaginea şi tragedia care s-a abătut asupra unei bune părţi a României, în ultimele săptămâni. Nenorociri care se abat mereu peste românii aflaţi în calea apelor, indiferent de anotimpul în care ne afăm. Catastrofe la care cei care au responsabilitatea şi puterea la nivel central şi local ar trebui să răspundă urgent, prioritar, să acţioneze pentru limitarea dezastrelor, dar mai ales pentru prevenirea lor.

Dar ce fac conducătorii? Se bat continuu pe ciolan, fură, perpetuează şi dau dimensiuni uriaşe corupţiei instituţionalizate şi profită an de an, electoral, de nenorocirile sinistraţilor. Care sinistraţi nu ţin cont de iresponsabilitatea, corupţia şi incapabilitatea aleşilor, votându-i din nou! Iar şi iar! În vechile guvernări, în frunte cu preşedintele, prim ministrul, miniştrii şi alţi demnitari mai mari sau mai mici se înghesuiau la inundaţii, făcând paradă chiar şi cu barca pe uscat, promiţând în stânga şi dreapta tot ce le trecea prin cap. Spre deosebire de predecesorii lor care în loc să pună umărul la rezolvarea şi prevenirea dezastrelor naturale, anul acesta, tehnocraţii lui Dacian Cioloş, de la Palatul Victoria, sunt acuzaţi că nu se dau cu barca, nu încalţă cizmele de cauciuc şi nu sunt prezenţi la paradă, cu sacul de promisiuni, în mijlocul sinistraţilor.

Avem poza reală a unei ţări în care, spre deosebire de cetăţenii de rând, politicienii, conducătorii României trăiesc în altă lume. Lumea lor. Este un contrast puternic între oameni luaţi cu totul de ape şi politicienii de la Bucureşti, duşi cu pluta de interese diferite. În timp ce unii români luptau pentru viaţa lor, unii parlamentari dădeau lupte între ei în Parlament.

De câţiva ani, unii parlamentari „economi” şi profitori de felul lor, şi-au transformat birourile de lucru din cel mai înalt for legislativ al statului român în locuinţe personale, deşi contributorii la bugetul statului, printre care şi oamenii aflaţi sub ape, le plătesc sume lunare pentru casă şi masă de lux.

În timp ce unii români au ajuns sinistraţi sub cerul liber, au pierdut tot, politicienii fac scenarii, învârteli, alianţe, trag sfori, fac traseism politic doar pentru a rămâne în cărţi, a fi pe liste electorale şi a câştiga noi scaune de parlamentari la alegerile din toamnă.

O lume ireală am putea spune, dacă nu ar fi adevărată. O lume în care chiar şi guvernanţii cu bune intenţii sunt rupţi de realitatea din restul ţării. În timp ce oamenii din diverse judeţe îşi pierd totul, chiar şi vieţile în calea puhoaielor de ape, politicienii şi demnitarii se luptă să-şi păstreze scaunele, privilegiile, să nu intre la puşcărie pentru banii furaţi şi să-şi creeze alte oportunităţi de parvenire în fruntea statului corupt.

În unele zone ale ţării, pentru că nu se face nimic pentru prevenire, cum este Moldova de exemplu, ca într-un scenariu apocaliptic, inundaţiile catastrofale se repetă ciclic. Acum, din nenorocire, puhoaiele au venit peste oameni la doar câteva săptămâni, măturând totul în calea lor. Mulţi români sunt afectaţi de această catastrofă naturală, în faţa căreia autorităţile alese de curând în fruntea administraţiei locale, fac prea puţin sau nimic. Acum, aleşii locali sunt cu sacii în căruţă în timp ce majoritatea cetăţenilor afectaţi au rămas doar cu cămaşa şi izmenele pe ei. Nu mai au nimic din munca de o viaţă. Cerul le este acoperiş atât de vreme bună, cât şi de vreme rea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite