România lovită de COVID-19, viroze şi gripă. Când trebuie să mergem la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Proporţia infecţiilor respiratorii acute a crescut cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 22,5% faţă de săptămâna anterioară, potrivit cifrelor oficiale. Experţii spun că virozele nu se pot deosebi de COVID-19 prin simptomatologie şi de aceea ar trebui să ne testăm.

Febră, dureri de cap, tuse, strănut, nas înfundat. Toate pot fi simptome ale unei infecţii respiratorii, alta decât cea produsă de SARS-CoV-2. Numărul infecţiilor respiratorii a cunoscut o creştere vertiginoasă pe măsură ce autorităţile au ridicat starea de alertă şi s-a renunţat la orice tip de restricţie. 

De 160 de ori mai multe cazuri de gripă 

Astfel, ultimul raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, referitor la evoluţia infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a infecţiilor respiratorii acute severe – SARI – în acest sezon, arată că, în săptămâna 21-27 martie 2022, la nivel naţional, totalul cazurilor de infecţii respiratorii acute – inclusiv gripă şi pneumonii – a fost de 78.272, cu 69,6% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 22,2% mai mare comparativ cu săptămâna anterioară – 64.058. Numărul cazurilor de gripă clinică a fost de 1.585, comparativ cu doar 10 cazuri, anul trecut. Potrivit aceleiaşi surse, au fost raportate 4 cazuri de infecţie respiratorie acută severă – SARI –, acelaşi număr ca în săptămâna precedentă, comparativ cu 0 cazuri anul trecut. Raportul menţionează că până acum nu a fost înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal, până la data de 27 martie fiind vaccinate antigripal 1.490.760 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. 

Prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, spune că explicaţia pentru care numărul persoanelor diagnosticate cu viroză respiratorie şi gripă este în creştere, deşi suntem la început de primăvară, este simplă: „SARS-CoV-2 este de 2-3 ori mai transmisibil decât virusul gripal şi, în mod logic, măsurile de protecţie de anul trecut faţă de un virus mai transmisibil l-au ţinut sub control şi pe cel mai puţin transmisibil. Odată ce măsurile nu mai sunt, iar procentul de populaţie vaccinată pentru gripă este destul de redus, virusul gripal se propagă în populaţie şi infectează”, precizează epidemiologul.  

Diagnosticul este pus de medic  

La rândul lui, dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş” din Bucureşti, atrage atenţia că pentru infecţiile respiratorii transmise pe cale aerogenă – gripă şi SARS-CoV-2 – există teste care le pun în evidenţă, în timp ce pentru virozele banale ar trebui făcute teste în laborator. „O persoană îşi poate da seama din simptomatologie că are, de exemplu, gripă – pentru că are, să spunem, dureri musculare intense şi o stare generală modificată brusc, însă nu poate face diferenţa între o viroză banală şi infecţia cu SARS-CoV-2, fără testare. Prin urmare, diagnosticul trebuie pus obligatoriu de către un medic”, atrage atenţia dr. Marinescu. 

Ceea ce este până la urmă important, adaugă acesta, este că persoanele vulnerabile trebuie să ia în calcul că şi o simplă gripă poate duce la apariţia de complicaţii, nu doar infecţia cu SARS-CoV-2. 

Cât priveşte pneumonia, aceasta este modificarea la nivelul plămânilor care poate să aibă ca punct de plecare virusurile gripale, SARS-CoV-2 sau o bacterie. „Sau pot fi germeni atipici, adică există o multitudine de microorganisme care pot duce la pneumonie. Singura modalitate prin care pot afla că am pneumonie este să-mi fac o evaluare la medic şi, pe baza unei metode imagistice pulmonare –  radiografie, CT –, să se stabilească dacă este pneumonie sau nu”, mai spune dr. Marinescu. 

Această creştere a numărului de infecţii respiratorii, punctează specialistul, nu înseamnă nimic altceva decât reîntoarcerea la normalitatea dinainte de pandemie: „Înainte de pandemie, în această perioadă, inclusiv o bună parte din luna aprilie, aveam cazuri de gripă, aveam viroze. Faptul că oamenii interacţionează şi nu mai iau măsurile de prevenţie ne întoarce la situaţia dinainte de pandemie”. 

Dacă vrem să nu ne îmbolnăvim, recomandarea este să fim prudenţi. „Sunt aceleaşi măsuri de prevenţie pe care le ştiam şi înainte şi pe le-am exersat şi în cei doi ani de pandemie: iau în calcul faptul că vaccinarea antigripală mă protejează şi mai ales dacă sunt o persoană vulnerabilă sunt atent de acum încolo câteva săptămâni până când dispare şi cazuistica legată de gripă şi de viroze”, conchide dr. Adrian Marinescu. 

Prof. dr. Emilian Popovici completează că actuala situaţie este un motiv în plus de a purta în continuare masca în special în spaţiile închise aglomerate: „Este un gest reflex pe care ar trebui să-l avem de acum şi când intrăm într-un loc în care sesizăm o persoană care strănută, tuşeşte, are alte semne de infecţie respiratorie, ne distanţăm faţă de persoana respectivă şi, dacă trebuie să mai împărţim încăperea cu acea persoană, punem masca. Nu trebuie să ne spună nimeni să facem asta. Punem masca şi ne protejăm. Eu spun exact ce fac eu! Pentru că vreau să fiu sănătos”.  

    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite