România, locul 30 în Indexul Globalizării 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia României este considerată a fi printre cele mai globalizate 30 de economii din lume, conform unui studiu elaborat de Ernst & Young şi care analizează cele mai mari 60 de economii din lume.

Indexul Globalizării 2010, elaborat de Ernst & Young, în colaborare cu Economist Intelligence Unit (EIU) arată că Hong Kong-ul este economia cu cel mai înalt nivel al globalizării, din totalul de 60 de state studiate. Singapore, liderul din 2009, a ajuns pe locul trei, în timp ce Irlanda a urcat un loc, de pe 3 pe 2, în decurs de un an.

Spania ocupă poziţia 21, la fel ca anul trecut, în timp ce România se află pe poziţia a 30-a, fiind depăşită de Bulgaria (locul 23).

Indexul Globalizării măsoară şi urmăreşte performanţa celor mai mari 60 de economii ale lumii în relaţie cu diverşi indicatori din cinci categorii distincte: deschiderea spre , mişcările de capital, schimbul de tehnologii şi idei, mişcarea forţei de muncă şi integrarea culturală. Hong Kong este lider la trei din aceste categorii: mişcarea forţei de muncă, mişcările de capital şi integrare culturală.

Studiul semnalează că economia spaniolă va continua să se globalizeze gradual şi prognozează că va mai rămâne doi ani pe acelaşi loc al clasamentului, urmând ca, din 2013, să intre între cele mai globalizate 20 de economii mondiale.

Globalizarea, stagnată pe perioada crizei

Studiul a fost elaborat pornind de la un sondaj realizat în noiembrie 2010 pe un eşantion de peste 1.000 de manageri de companii din întreaga lume. Globalizarea economiilor lumii a fost frânată, din cauza crizei economice, în 2009, dar a înregistrat anul trecut un "mic avans". Realizatorii studiului susţin că recuperarea economiei la nivel global, inovaţia tehnologică şi creşterea pieţelor emergente vor favoriza o accelerare a procesului de globalizare în următoarele luni.

De aceea, avertizează asupra provocărilor cărora companiilor trebuie să le facă faţă: pe de o parte, globalizarea care încurajează companiile să se extindă internaţional şi să opereze la nivel global, iar pe de altă parte, diferenţele dintre fiecare piaţă în parte, ceea ce duce la o focalizare locală a companiilor.

Vezi pe adevarul.es clasamentul complet.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite