România, pe primul loc în Europa la numărul îmbolnăvirilor de rubeolă. Depăşim de 27 de ori media europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a ajuns pe primul loc în privinţa îmbolnăvirilor de rubeolă      FOTO  Adevărul
România a ajuns pe primul loc în privinţa îmbolnăvirilor de rubeolă      FOTO  Adevărul

România a ajuns pe primul loc în Europa în privinţa numărului îmbolnăvirilor de rubeolă. Mai exact, în 2012-2013, ţara noastră a înregistrat cea mai ridicată rată de incidenţă a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană, potrivit Societăţii Române de Pediatrie.

„De asemenea, România ocupă locul II în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depăşind de peste şapte ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europa. În contrast, în Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu această boală, în aceeaşi perioadă, în decurs de un an“, a precizat Societatea Română de Pediatrie într-un comunicat de presă.

Vaccinarea în scădere, incidenţa bolilor în creştere

Societatea Română de Pediatrie (SRPED) atenţionează, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (22-27 aprilie), că vaccinarea scade îngrijorător, în timp ce incidenţa bolilor creşte.

Una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeolă-oreion- rujeolă (ROR), iar în 2010 chiar mai mică, de 60%, cu mult sub pragul recomandat la nivel global.

În fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoacă moartea a 450 de copii

Societatea Română de Pediatrie a precizat că,  în fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoacă moartea a 450 de copii şi reprezintă principala cauză a deceselor provocate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Pediatrii recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecţioase prevenibile, atât cu vaccinurile  cuprinse în Programul Naţional de Imunizare, cât şi cu cele împotriva infecţiei cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice.

România, „fruntaşă“ privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani

„Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie şi spitale. România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive şi deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate şi spitalele în sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare", a spus Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la o mie de nou-născuţi, aproape dublă faţă de media europeană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că 32%  dintre decesele provocate de bolile ce pot fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de infecţiile pneumococice, în timp ce infecţiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30% dintre decese.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite