România, împietrită de ger. Meteorologii anunţă temperaturi de până la -25 grade. Sfaturi pentru şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ninsorile abundente care au paralizat aproape întreaga ţară s-au oprit, dar vremea rea nu ne dă pace nici în zilele următoare. Acum pericolul vine de la gerul năprasnic, iar inginerii auto au dat mai multe sfaturi despre funcţionarea optimă a maşinii în această perioadă.

Deşi ninsorile s-au oprit, nu avem motive să răsuflăm uşuraţi. Gerul năprasnic este pericolul principal în următoarele zile.

Meteorologii au emis, marţi, o avertizarea Cod galben de ger şi vânt puternic, valabilă pentru toată ţara până joi dimineaţa. Gerul va continua să ne facă viaţa grea şi în weekend, dar nu la aceeaşi intensitate. Partea bună este că îşi va face apariţia soarele, chiar dacă va fi cu dinţi.

Iarna le face zile grele în primul rând şoferilor şi drumarilor, care continuă să cureţe şoselele troienite. Poliţia a scos în stradă toţi agenţii disponibili pentru a nu se înregistra persoane înzăpezite, blocate în trafic şi expuse unor situaţii de risc, precum şi pentru informarea oamenilor în ceea ce priveşte riscurile la care expun dacă pleacă la drum. Riscurile sunt reale, atrag atenţia specialiştii. Din cauza nămeţilor, marţi, şase drumuri naţionale erau încă închise circulaţiei. Pentru că nu au acţionat cum trebuie, opt administratori de drumuri au primit amenzi de la poliţie.

La rândul lor, bucureştenii au avut aceeaşi mare problemă ca după orice nisoare: traficul a devenit un coşmar, timpii petrecuţi la volan crescând ameţitor. Nici pe trotuare nu e vreo plăcere să mergi, iar în staţiile de autobuz bucureştenii erau obligaţi să escaladeze munţii de zăpadă.

Trenurile, paralizate de gerul năprasnic

Autorităţile avertizează în continuare că persoanele care decid să folosească trenul pentru deplasări trebuie să ia în calcul şi întârzierile provocate de vremea rea. Garniturile ajung cu zeci de minute întârziere în Gara de Nord. Cea mai mare întârziere a înregistrat-o o cursă Arad-Bucureşti, care a ajuns în Capitală după 155 de minute de la ora la care era programată.

Mai mult decât atât, călătorii ar putea avea parte de vitregia iernii chiar în compartimente. Aşa cum au păţit pasagerii din trenul Arad-Constanţa, care au fost nevoiţi să meargă 12 ore în vagoane pline de zapadă. Asta în ciuda asigurării celor de la CFR, că se intervine constant pentru deszăpezire şi pentru asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării în siguranţă a călătoriei cu trenul.
Este dat peste cap şi traficul naval. Din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele în porturile de la Marea Neagră.

Victime ale stihiilor iernii

Vremea rea a făcut numeroase victime. Ambulanţa Bucureşti-Ilfov (SABIF) a fost în alertă, înregistrând de luni până marţi nu mai puţin de 1.242 de solicitări. Dintre acestea, 627 au fost cazuri grave şi foarte grave, potrivit managerului SABIF, medicul Alis Grasu. „Peste 1.200 de persoane în Bucureşti şi Ilfov au avut nevoie de Ambulanţă, dintre acestea 627 au prezentat urgenţe de cod roşu - cazuri foarte grave - şi urgenţe de cod galben - cazuri grave. Din totalul urgenţelor, 84 de cazuri au fost pentru persoane care se aflau în locuri publice. Dintre acestea 26 au fost persoane fără adăpost, care au fost transportate la adăposturile primăriilor“, a afirmat medicul.

Cod galben de ger

Codul galben de ger emis de meteorologi este valabil până joi, la ora 10.00. În acest interval, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Mai exact, sub avertizare se află nu mai puţin de 19 judeţe: Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita. dar şi Capitala. În Oltenia, Muntenia, sudul şi estul Transilvaniei vor fi minime de -20....-15 grade, iar izolat se vor înregistra valori termice sub -25 grade.

Frigul se ascute şi în zona Capitalei. Temperatura maximă nu va trece de minus 7 grade. Nopţile vor cele mai geroase,  când se vor înregistra minus 15 grade în centrul oraşului şi minus 18 grade la periferie.

Sfaturi pentru şoferii care pleacă la drum

Una dintre cele mai bune măsuri de protecţie este, evident, să nu pleci la drum atunci când iarna îşi face de cap. Dacă totuşi nu ai încotro, este bine să-ţi iei nişte măsuri de precauţie. Astfel, din maşină, care trebuie să fie dotată obligatoriu cu anvelope de iarnă, nu trebuie să lipsească haine groase de rezervă, pături, lanterne, o lopată bună, un săculeţ cu nisip şi lanţuri pentru roţi - în cazul în care vei rămâne înzăpezit.

Rezervorul trebuie să fie plin, deoarece o cantitate mai mare de carburant se răceşte mai lent. În plus, dacă menţineţi rezervorul plin nu rămâne loc pentru aer care poate condensa - picăturile de apă se scurg în motorină, îi deteriorează calitatea şi pot îngheţa apoi în filtrul de carburant.

De asemenea, nu pleca la drum fără să ai telefonul încărcat, pentru a putea suna, în caz de nevoie, la 112. Pentru ca maşina să nu-ţi facă surprize nedorite, trebuie să o menajezi pe cât posibil. Asta pentru că gerul afectează funcţionarea motorului, mai ales când este vorba de motoare Diesel, care au nevoie de mai mult curent la pornire. De aceea, la astfel de maşini, înainte de a acţiona demarorul, şoferii trebuie să aştepte stingerea martorului „bujii incandescente“ din bord. La pornire, evitaţi activarea simultană a consumatorilor electrici - instalaţia audio, degivrarea, aeroterma, sistemul de lumini, ştergătoarele, etc  - pentru a proteja acumulatorul, care nu poate funcţiona la capacitate maximă în condiţii de ger.

Înainte de a porni la drum, orice şofer îşi curăţă parbrizul, geamurile laterale şi luneta maşinii, pentru o vizibilitate mai bună, iat o dezaburirea rapidă a geamurilor este foarte importantă. De aceea specialiştii spun că ideal este ca aeroterma să fie setată la treapta maximă, fiind de preferat şi pornirea aerului condiţionat. Este util ca geamul şoferului să fie deschis câţiva centimetri. În acest fel, aerul va circula mai uşor.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite