România, fruntaşă sau codaşă la vaccinare? Toţi au dreptate! Depinde la ce te raportezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: EPA-EFE
Imagine: EPA-EFE

România stă prost atât la capitolul vaccinare, cât şi la capitolul testare, raportat la majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, în ciuda statisticilor prezentate de autorităţi. Comparativ, Marea Britanie are capacitatea de a prelucra în numai 5 zile numărul de teste anti-COVID pe care România le-a făcut de la începutul pandemiei până în prezent.

Autorităţile susţin că România se află pe locul al patrulea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate împotriva COVID-19. Sunt însă şi voci care spun că, de fapt, România e pe locul „25 din 27” la capitolul vaccinare. Atât unii, cât şi ceilalţi au dreptate, doar că se raportează la date diferite.

Practic, portalul OurWorldInData care monitorizează vaccinarea anti-COVID în întreaga lume oferă două clasificări: una arată numărul de doze administrate (la care fac referire premierul şi Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19), iar a doua arată procentul de vaccinare raportat la populaţia din fiecare ţară (la care se referă vicepremierul Dan Barna).

Astfel, bifând o singură căsuţă pe harta interactivă a portalului OurWorldInData.org, România ajunge de pe primele locuri, pe ultimele în clasament.

România este pe locul 7 între statele din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane din populaţie care a primit cel puţin o doză de vaccin, după: Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia şi Ungaria, potrivit informaţiilor OurWorldInData.org

grafic 1

Ca procent din populaţia vaccinată – adică ceea ce primează în cursa pentru a atinge pragul de imunizare în masă de 70%, România stă foarte prost: este pe ultimele poziţii, surclasând însă Bulgaria şi Letonia, potrivit aceleiaşi surse. 

grafic 2

Potrivit datelor publicate de platforma Statista.com, România se află în spaţiul geografic european pe locul 27 în topul vaccinurilor administrate la 100 de locuitori. Marea Britanie se află pe primul loc, unde 59,08 din 100 de britanici au fost imunizaţi. Pe locul 2 se află Malta cu 56,48 de persoane din 100, iar pe locul 3 Ungaria, cu 44,8 de maghiari din 100. În România, 19,95% din cetăţeni au primit cel puţin o doză.

Pe data de 10 aprilie, curba persoanelor vaccinate s-a intersectat cu cea a incidenţei, iar de atunci prima e în creştere, iar a doua în scădere, potrivit datelor statistice publicate de Graphs.ro.

grafic 3

„La rapelul AZ nu s-au prezentat astăzi (pe 14 aprilie - n.r.) 936 de personae, adică 10%. (…) Am ajuns la 80k de vaccinaţi pe zi. Cum creşte procentul de vaccinaţi, cum scade incidenţa cazurilor. Simplu”, a scris Dragoş Vana, fondatorul Graphs.ro.

România, codaşă la capitolul testare

Ca o comparaţie, Marea Britanie are capacitatea de a prelucra în numai 5 zile numărul de teste anti-COVID pe care România le-a făcut de la începutul pandemiei până în prezent.

De la începutul pandemiei până joi au fost prelucrate în România 7.061.866 de teste RT-PCR şi 749.153 de teste rapide antigenice. Cifra de 7 milioane de teste a fost atinsă în Marea Britanie încă de pe data de 7 iulie 2020. Până acum, Marea Britanie a prelucrat un total de 135.159.000 de teste, conform Coronavirus.Data.UK.gov, platforma oficială a Regatului Unit pentru transparenţă COVID.

În ceea ce priveşte numărul maxim de teste prelucrate în 24 de ore, cea mai mare valoare de la începutul pandemiei a fost atinsă de România în data de 13 martie 2021, când au fost prelucrate 54.520 de teste într-o singură zi.

Anglia a prelucrat într-o singură zi o tremie din totalul de teste făcut de România. Cel mai mare număr de teste pe zi în Marea Britanie a fost prelucrat pe data de 22 martie 2021: 1.893.830 de teste în doar 24 de ore.

Asta înseamnă că într-o singură zi, în Regatul Unit au fost prelucrate 1/3 dintre testele pe care România le-a făcut de la începutul pandemiei.

De altfel, cifrele arată că doar în perioada 21-25 martie, Marea Britanie a făcut tot atâtea teste câte au fost prelucrate în România de la începutul pandemiei. În contrast, sunt zile în care în România testele prelucrate de autorităţi sunt depăşite de cele pe care cetăţenii le fac pe banii lor. Pe 11 aprilie, de exemplu, a fost a doua duminică consecutiv în care s-au făcut mai multe teste RT-PCR la cerere (7.569), decât în cadrul programului naţional (7.395).

„Ambele sunt în scădere faţă de săptămâna trecută şi confirmă aspectul pasiv al testării în România (predominant, confirmare de diagnostic)”, scria biostatisticianul Octavian Jurma.

Cum are loc testarea în Danemarca

Care este situaţia în alte state din spaţiul geografic european arată Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Danemarca face aproape 500.000 de teste pe zi (din care două treimi sunt teste antigenice rapide). Aproape 8% din populaţie este testată în fiecare zi. Aşa se ţine sub control o epidemie!”, arată prof. Răzvan Cherecheş pe pagina lui de Facebook.

Cititorii i-au răspuns la mesaj, arătând că în Danemarca testarea este gratuită pentru cetăţeni şi rezidenţi. „Îţi faci programare şi te testezi de câte ori vrei, gratuit. Vor să ajungă să testeze 700.000 zilnic. Dar, acolo, în present, elevii şi profesorii sunt testaţi de 2 ori pe săptămână (luni şi vineri), iar dacă vrei să mergi la restaurant, coafor (iar mai târziu, când vor deschide, la cinema, spectacol, concert etc.) trebuie să prezinţi un test negativ. Luni au testat sistemul să vadă dacă pot vaccina 100.000 de persoane într-o zi şi au reuşit!”, a postat un român din Danemarca.

Un alt român confirmă: „Testarea este gratuită, cea antigen nu necesită nici măcar programare. Şi nu, nu ai nevoie de nicio justificare/motiv; recomandarea generală este ca populaţia să se testeze”. Astfel, de la începutul pandemiei, în Danemarca au fost prelucrate 24.535.382 de teste RT-PCR, potrivit datelor oficiale de la Copenhaga.

În Austria, testarea e la 15 minute distanţă

În Austria, testarea se face pe bază de programare şi sub supravegherea unui cadru medical, însă asta se întâmplă rapid. „Şi în Austria se fac sute de mii de teste pe zi. Şi-au dat seama că regulile nu se respectă 100% şi strategia lor e să detecteze cât mai repede cazurile pozitive. Pentru un test trebuie să te înregistrezi online/la telefon, după care ai un centru de testare la maximum 15 minute distanţă de mers cu maşina de oriunde te-ai afla în Austria”, scrie un român din Austria.

Potrivit autorităţilor sanitare de la Viena, în Austria au fost realizate până în prezent 25.868.498 de teste RT-PCR.

Danemarca renunţă la serul AstraZeneca, Cehia s-a oferit să cumpere dozele

După decizia de miercuri prin care Danemarca a anunţat că renunţă la orice formă de utilizare a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, Republica Cehă a reacţionat foarte repede şi s-a declarat dispusă, joi, să cumpere dozele de ser care vor rămâne nefolosite în această ţară. „Suntem pregătiţi să cumpărăm vaccinurile AstraZeneca din Danemarca”, a declarat ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, pe Twitter.

Vaccinul AstraZeneca s-a aflat în centrul unor controverse în ultimele săptămâni pe măsură ce îngrijorările au crescut tot mai mult pe plan internaţional în legătură cu faptul că acest ser ar putea să determine cazuri rare şi letale de tromboze. Mai multe ţări au limitat folosirea vaccinului pentru anumite grupe de vârstă, însă Danemarca a mers şi mai departe de atât şi a decis să renunţe la utilizarea serului, transmite Agerpres. Oferta făcută de Republica Cehă subliniază faptul că anumite ţări sunt în continuare mai mult decât bucuroase să continue să folosească vaccinul AstraZeneca. 

Deocamdată nu este foarte clar dacă o astfel de tranzacţie între două state ar putea fi permisă în virtutea regulamentelor din Uniunea Europeană. UE şi-a asumat rolul iniţial – prin Comisia Europeană – de a achiziţiona vaccinuri anti-COVID-19 pentru statele membre. Nu este clar nici dacă aceste doze sunt de vânzare. Danemarca nu a exclus, miercuri, posibilitatea de a include din nou, în viitor, vaccinul AstraZeneca în campania sa de imunizare. Jan Hamacek, care conduce provizoriu şi Ministerul de Externe, a dezvăluit că toate guvernele caută în prezent în lumea întreagă doze disponibile de vaccinuri anti-COVID-19. Politicianul ceh a a mai spus că intenţionează să călătorească la Moscova luni pentru a afla mai multe informaţii despre o posibilă aprovizionare a ţării sale cu doze de Sputnik V, unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 produse în Rusia.

Guvernul de la Praga a fost criticat pentru reacţia sa lentă în faţa nevoii populaţiei cehe de a se vaccina. Până miercuri, 768.250 de rezidenţi din populaţia cehă de 10,7 milioane de locuitori au fost vaccinaţi cu ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite