România şi Franţa, campionii Europei la restricţii din cauza COVID. Tătaru: în iulie am putea reveni la o viaţă „cvasi-normală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest moment ţara noastră a ajuns la puţin peste 5.200 de cazuri active
În acest moment ţara noastră a ajuns la puţin peste 5.200 de cazuri active

La aproape două săptămâni de la relaxarea restricţiilor în starea de alertă, evoluţia epidemiologică a continuat trendul uşor descendent astfel încât autorităţile au anunţat posibilitatea revenirii la o viaţă „cvasi-normală” spre finalul lunii iulie

La peste zece zile de la debutul stării de alertă ce a adus cu ea o relaxare a restricţiilor impuse de către autorităţi, experţii epidemiologi consideră că evoluţia pandemiei noului coronovaris în România rămâne una stabilă. Pe acest trend, ministrul Sănătăţii a susţinut posibilitatea unei noi relaxări de la 1 iunie, preconizând chiar o întoarcere la o viaţă „cvasi-normală” spre sfârşitul lunii iulie. „Deocamdată ne aflăm însă într-o situaţie stabilă, mai bună decât în urmă cu trei patru săptămâni când aveam peste 300 de cazuri înregistrate zilnic, dar prudenţa rămâne absolut necesară încât să nu facem paşi greşiţi şi să riscăm apariţia unor focare sau a unei creşteri importante a numărului de cazuri noi. Cred că ziua de marţi a fost semnificativă pentru a observa evoluţia pandemiei, fiind o radiografie a măsurilor de relaxare şi a ridicării stării de urgenţă din zilele de 15-17 mai când au fost foarte multe discuţii legate de nerespectarea recomandărilor. Şi am ştiut practic numărul de cazuri noi, din ziua de luni când se lucrează mai multe probe, şi atunci exista o posibilitate ca numărul cazurilor noi să fie unul mare care să pună probleme. Din fericire nu a fost aşa, probabil că nu a fost o situaţie generalizată, acea relaxare prematură, ci dimpotrivă lumea a înţeles că trebuie să menţină recomandările, mască, spălat pe mâini, evitarea aglomeraţie şi distanţarea fizică. Văd că suntem şi astăzi (miercuri – n.r.), a doua zi consecutiv într-o valoare apropiată faţă de cea de marţi, aceste variaţii cu 10-20% într-un fel sau altul nu sunt semnificative, având în vedere că totuşi discutăm de o ţară cu 20 de milioane de locuitori”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
 

Nelu Tătaru: Precauţia trebuie să rămână

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că avem circa o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă. `În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-Covid. Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână”, a afirmat acesta.  

Ministrul a indicat posibilitatea deschiderii teraselor începând cu 1 iunie, măsură ce va fi luată la nivel naţional şi va presupune păstrarea unei distanţe fizice de siguranţă, iar accesul clienţilor se va realiza doar pe bază de rezervare, şi a reiterat idea deschiderii paljelor din 15 iunie în condiţiile menţinerii actualului trend. „Păstrăm aceeaşi distanţare socială. Avem acea distanţă de un metru şi jumătate care trebuie să existe şi precauţiile care vizează suprafeţele sau locurile comune, cum sunt toaletele. Urmărim modul de propagare a unei infecţii. (…) De aceea, recomandările noastre vor fi şi, ca măsuri de precauţie, acele programări şi la terase, dar şi la viitoarele deschideri ale restaurantelor. Vor fi cu programare, nu vor fi locuri de aşteptare, aglomerări. Noi vrem să mergem pe o pantă descendentă, ca pentru sfârşitul lunii iulie, august să avem o viaţă cvasinormală”, a mai spus Nelu Tătaru.

Ieri, la ultima raportare au fost înregistrate 165 de cazuri noi, ducând totalul cazurilor înregistrate în ţara noastră la 18. 594. În acelaşi timp, alte 284 de persoane au fost declarate vindecate, ducând totalul acestora la 12.162, adică 65% din totalul cazurilor înregistrate. Şi numărul pacienţilor confirmaţi cu acest virus şi care şi-au pierdut viaţa a înregistrat valori zilnice mai mici, miercuri înregistrându-se şapte decese, ducând bilanţul total al morţilor la 1.223. Astfel, ţara noastră se apropie de circa 5.000 de cazuri active, în acest moment fiind înregistrate puţin peste 5.200, cu mult sub vârful de 7.700. Nu toţi indicii au înregistrat însă scăderi în această perioadă. Din păcate, odată cu relaxarea restricţiilor în aceste zile indicele de reproducţie al virusului, acea variabilă R ce arată la câte alte persoane o persoană infectată transmite acest virus, a înregistrat o creştere notabilă. Astfel dacă acest indice, ce ajunsese la începutul stării de urgenţă la 1,56, scăzuse până la valoarea de 0,85 în perioada 10 mai – indicând astfel o scădere a răspândirii, în ultimele zile vedem o revenire în jurul valorii de 1. Ceea ce înseamnă că răspândirea virusului rămâne constantă, neînregistrând o creştere a numărului de cazuri, dar nici o scădere.

România, printre ţările cu cele mai stringente restricţii

Într-o analiză a cercetătorilor de la Universitatea Oxford în ceea ce priveşte stringenţa restricţiilor impuse în contextul pandemiei noului coronavirus, comparativ cu alte ţări europene grav afectate, România este depăşită doar de către Franţa în ceea ce înseamnă severitatea măsurilor. Astfel, analiza celor de la Oxford a analizat momentul şi perioada în care au fost închise şcolile, restaurantele şi barurile, când a fost impusă interdicţia evenimentelor publice şi restul restricţiilor de deplasare. Potrivit acestei analize, la 15 martie, data la care a fost declarată starea de urgenţă, ţara noastră era depăşită de ţările europe grav afectate de pandemie, Spania, Germania, Franţa, care însă erau şi mult mai avansate în evoluţia acestei pandemii. De la finalul lunii martie, până la 10 mai, adică pe marea majoritate a evoluţiei acestei pandemii, la stringenţa acestor restricţii ţara noastră nu a fost depăşită decât de Franţa. În acest moment, odată cu măsurile de relaxare doar Spania şi Franţa se situează puţin peste România.

Totuşi această analiză nu ţine cont şi de măsurile de impunere a acestor restricţii, adică amenzile impuse de către autorităţi, iar sociologii remarcă cum ţara noastră a trecut de la o abundenţă de amenzi la doar câteva zeci. „Comportamentul autorităţilor a trecut de la o extremă la alta. De unde în starea de urgenţă s-au dat amenzi mari pentru tot felul de prostii, gen om care ieşise să-şi prindă oile ce ieşiseră din curte şi nu avea declaraţia la el, acum, că amenzile au scăzut par să nu se mai aplice. Vedem cu ochiul liber, începând de la tribuna Parlamentului şi până în mijloacele de transport în comun sau magazinul de la colţ, că toate ordinele astea de ministru sunt ignorate cu desăvârşire. A fost un mic scandal, o tâmpenie, cu termometrele alea, şi acum nimeni nu mai ia temperatura, deşi ordinul e în vigoare. Cred că acum avem o criză de autoritate a legii, pentru că autorităţile par că nu-şi mai bat capul să le aplice”, este de părere sociologul Mircea Kivu.

Rezultatele primului studiu

În aceste zile la Suceava s-a desfăşurat o campanie de testare voluntară pentru coronavirus pentru evaluarea gradului de imunizare la noul coronavirus, fiind testate 500 de voluntari. Până miercuri 240 de probe erau deja finalizate. Dintre persoanele ale căror rezultate sunt gata, 11 au fost confirmate pozitiv la testul RT-PCR, deci sunt infectate, iar 43 au avut rezultat pozitiv la testul serologic, fiind IgG pozitive, prin urmare au trecut prin boală. Toate persoanele care au fost testate, inclusiv cele pozitive, erau asimptomatice.

Potrivit experţilor acest procent de 20% al persoanelor care au trecut prin infecţie este încă mult prea preliminar pentru a putea trage o conluzie cu privire la răspândirea infecţiilor, şi subliniază că şi aşa, el nu asigură o protecţie de grup în cazul unui viitor val. „Ne aşteptăm ca rezultatele de la Suceava să se confirme şi în alte judeţe roşii, Botoşani, Hunedoara, Arad, Neamţ, însă la nivel naţional ponderea va fi mai mică. La momentul la care ne aflăm chiar şi acest procent ridicat nu este deloc protectiv din punct de vedere al imunităţii de grup. Ce putem spune, bazându-ne strict pe serologie, icebergul epidemic este mult mai mare, şi că la nivelul întregii ţări o să descoperim o serologie la cca. 300-400.000 de români”, este de părere psihiatrul Gabriel Diaconu.
 

Regulile din alimentaţia de tip drive-in, emise cu 12 zile întârziere

Cu 12 zile întârziere, Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) şi Ministerul Sănătăţii au emis, ieri, un ordin comun privind regulile care trebuie respectate de către unităţile de alimentaţie publică care funcţionează pe perioada stării de alertă, adică a celor care livrează mâncare în sistem drive-in, take-away, room-service.

Pe lângă cerinţele igienico-sanitare deja cunoscute, care trebuie respectate la producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor de către unităţile de alimentaţie publică, ordinul comun al ANSVSA şi al Ministerului Sănătăţii precizează şi o serie de măsuri specifice.

Astfel, firmele care activează în acest domeniu sunt obligate să verifice starea de întreţinere a tuturor spaţiilor, echipamentelor, ustensilelor şi chiar a sistemelor de ventilaţie, inclusiv a sălilor/zonelor unde sunt livrate alimentele către consumatorul final, precum şi efectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare şi de revizie a instalaţiilor şi utilajelor.

Angajatorii sunt obligaţi să-şi instruiască sub semnătură angajaţii asupra regulilor de igienă din interiorul unităţilor de alimentaţie publică, dar şi să asigure revizuirea circuitelor funcţionale de producţie şi livrare, acolo unde este necesar, astfel încât să se respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a împiedica posibila infecţie cu virusul SARS-CoV-2 a angajaţilor.

De asemenea, angajatorii se vor asigura că este păstrată distanţa fizică între angajaţi, iar în cazul în care spaţiile de preparare a alimentelor îngreunează menţinerea măsurilor de distanţare, trebuie să fie instituite măsuri alternative de protecţie a lucrătorilor (limitarea numărului de lucrători angajaţi în acelaşi timp la o zonă de preparare a alimentelor, distanţarea staţiilor de lucru, organizarea personalului în grupuri de lucru pentru a reduce interacţiunile dintre grupuri, asigurarea echipamentului de protecţie etc.).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite