România cumpără vaccin contra variolei maimuţei. Cum acţionează ţările care au deja cazuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că România intenţionează să cumpere doze de vaccin contra variolei maimuţei. Foto Pixabay
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că România intenţionează să cumpere doze de vaccin contra variolei maimuţei. Foto Pixabay

România intenţionează să cumpere 1.000 de doze de vaccin contra variolei maimuţei, ser care să fie la dispoziţia autorităţilor pentru momentul în care se vor înregistra şi la noi cazuri. Între timp, tot mai multe ţări raportează persoane bolnave, iar în Belgia a fost introdusă carantina obligatorie.

Belgia este prima ţară din lume care a introdus carantina obligatorie pentru persoanele cu variola maimuţei. Autorităţile au decis ca bolnavii să stea în carantină 21 de zile. Potrivit autorităţilor sanitare belgiene, cei care au luat contact cu pacienţii infectaţi cu variola maimuţei nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenţi, mai ales dacă au intrat în contact cu persoane vulnerabile. Belgia a raportat până în prezent 4 cazuri de variola maimuţei în doar o săptămână.

Până acum, peste 100 de cazuri au fost confirmate şi în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, Israel, Elveţia, SUA, Canada şi Australia.

Primul caz suspect de variola maimuţei, din Grecia, s-a infirmat între timp. Pacientul, care este un român stabilit în Marea Britanie, are de fapt varicelă. El se afla în vacanţă şi a fost internat în spital, după ce pe corp i-au apărut erupţii asemănătoare celor provocate de variola maimuţei, iar suspiciunile au fost legate de această boală.

România nu a raportat încă niciun caz, dar a început achiziţionarea de vaccin.

Experţii din Australia avertizează asupra unui potenţial focar

Şi Australia a înregistrat recent două cazuri de variola maimuţei, primul la sfârşitul săptămânii trecute, iar al doilea în weekend, în Melbourne, capitala statului Victoria. Directoarea Programului de Biosecuritate din cadrul Institutului Kirby al Universităţii din New South Wales (UNSW), Raina MacIntyre, care a jucat un rol major în lupta împotriva COVID-19 în Australia, a început să informeze publicul şi a făcut apel la autorităţile guvernamentale să se pregătească pentru un potenţial focar în această ţară.

Ea a reiterat că aceste cazuri nu sunt un „motiv de panică”, ci un memento pentru persoanele care se întorc din străinătate „să rămână vigilente”.

În plus, oficialul a făcut apel la monitorizarea contactelor persoanelor infectate, carantinarea bolnavilor şi vaccinarea persoanelor apropiate acestora, şi nu a întregii populaţii, invocând faptul că este puţin probabil ca Australia să deţină o cantitate mare de vaccinuri împotriva variolei de a doua şi a treia generaţie.

Copiii şi femeile gravide pot face forme grave

La rândul lui, medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, atrage atenţia că doar ultima săptămână a numărat 10% din numărul total de cazuri de variola maimuţei înregistrate la nivel mondial din 1971 şi până azi. 1971 a fost anul în care a fost diagnosticat primul caz la om şi în care contagiunea a fost confirmată, dar boala a ajuns de mare anvergură abia în contextul situaţiei actuale.

El menţionează că până acum majoritatea covârşitoare a cazurilor proveneau din ţările aşa-numite endemice, din Africa Centrală şi din Africa de Vest, iar în perioada 2008-2019 au fost raportate 8 cazuri de infecţii de variola maimuţei provenite din Africa de Vest în Marea Britanie, SUA, Israel şi Singapore, dar nu a existat transmitere locală la acel moment, cum se întâmplă acum.

Marius Geanta subliniază că, în mod cert, „trebuie să fim precauţi” şi spune că grupele de risc pentru forme grave sunt copiii – în Belgia şi Marea Britanie este interzis contactul cu copiii cu vârste mai mici de 12 ani în perioada carantinei de 21 de zile –, femeile gravide şi persoanele imunocompromise.

„Deşi Belgia a impus autoizolarea bolnavilor pentru 21 de zile – lucru care duce inevitabil cu gândul la lockdown şi pandemie –, trebuie să ne fie clar tuturor că nu se poate face o comparaţie între variola maimuţei şi COVID-19 din câteva motive, iar modalităţile de intervenţie la nivelul sănătăţii publice trebuie să fie şi vor fi diferite”, subliniază oficialul.

Variola maimuţei, spune el, este un virus pe care îl cunoaştem de decenii, cunoscându-se comportamentul din exploziile epidemice recurente din Africa; există un grup de risc majoritar asupra căruia ne îndreptăm atenţia şi pe care îl cunoaştem din experienţe anterioare medicale nefericite, există un medicament (tecovirimat) aprobat pentru tratamentul bolii, chiar în acest an.

Nu există cazuri în România

Europa pregăteşte în prezent cumpărarea de vaccin împotriva variolei, după ce mai multe ţări au raportat cazuri de variola maimuţei. În România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de prevenţie. „Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanismul european de coordonare în cazul unor urgenţe epidemiologice HERA, vom tatona opţiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacţilor unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a comunicat, duminică, Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că se iau în discuţie maximum 1.000 de doze care să fie la dispoziţia autorităţilor din România. „Sunt cantităţi mici pentru că şi numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a explicat oficialul. 

În prezent, în România nu există niciun caz de infectare cu variola maimuţei şi, conform unui comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii, nu există nicio bănuială de îmbolnăvire.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite