România, „cuib de pelerinaj pentru extremisme“? Reînhumarea scriitorului secui Nyiro Jozsef de astăzi este sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai puţin de 24 de ore înainte de ceremonia de reînhumare a rămăşiţelor controversatului scriitor secui Nyiro Jozsef, programată duminică, la Odorheiu Secuiesc, nu se ştie când va ajunge urna cu cenuşa acestuia în ţară, nici dacă demersul Instituţiei Prefectului de a zădărnici planurile organizatorilor va avea succes.

Instituţia Prefectului din judeţul Harghita a solicitat, cu o zi înainte de ceremonia programată la Odorheiu Secuiesc, constatarea nulităţii autorizaţiei de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef în cimitirul Bisericii Romano-Catolice din localitate. „În acest moment, Instituţia Prefectului a deschis o acţiune în contencios administrativ, oricine acţiune legată de înhumarea lui Nyiro Jozsef, din punct de vedere legal, fiind suspendată de drept, până completul de judecată va soluţiona cauza", a confirmat demersul prefectul judeţului Harghita, Cristina Urzică.

Tot sâmbătă au fost înaintate adrese primarului din Odorheiu Secuiesc, dar şi aparţinătorului scriitorului, prin care acestora li s-au adus la cunoştinţă neregulile semnalate de către Instituţia Prefectului din judeţul Harghita, precum şi acţiunea deschisă în contencios administrativ.

Autorizaţia de reînhumare, lovită de nulitate

Cu privire la ceremonia care ar trebui să aibă loc duminică, la Odorheiu Secuiesc, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a susţinut că Guvernul nu doreşte transformarea României „într-un cuib de pelerinaj pentru extremisme". „Nu dorim să transformăm România într-un cuib de pelerinaj pentru extremisme pe care le dorim uitate şi îngropate. România are alte priorităţi şi cetăţenii României - români, maghiari şi alte etnii - au cu totul şi cu totul alte priorităţi decât redeşteptarea extremismelor. Vom încerca să blocăm această chestiune", a spus Corlăţean. El a adăugat că există deja reacţii în mediile internaţionale, în SUA şi în Israel, care susţin poziţia statului român şi apreciază că aceasta este corectă.

Rămăşiţele lui Nyiro Jozsef, scriitor interbelic secui care a militat pentru refacerea Ungariei Mari, se întorc în Harghita

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat că a fost personal la Odorheiu Secuiesc, pentru a afla condiţiile în care primarul Bunta Levente a eliberat autorizaţia de reînhumare: „Am constatat că sunt nişte elemente care dovedesc faptul că acea autorizaţie este lovită de nulitate".

Duşa a subliniat şi faptul că statul român nu agreează acţiunea statului ungar, legată de reînhumarea unui personaj controversat, precum Nyiro, şi că nu înţelege de ce reprezentanţi ai ţării vecine „agită spiritele" cu acest subiect: „Nu înţeleg cum statul maghiar, membru al Uniunii Europene, ca şi noi, agită spiritele aducând persoane care sunt controversate de istorie, cum este acest Nyiro, care a fost poet, susţinător al fascismului şi care a luat poziţie serioasă împotriva evreilor. (...) Chiar dacă nu este declarat criminal de război, cum este Wass Albert, încearcă să îl aducă în ţară şi să treacă peste poziţia statului român".

Preşedintele PCM: „Ceremonia va avea loc!"

Szasz Jeno, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), a declarat sâmbătă că evenimentele programate a avea loc duminică, la Odorheiu Secuiesc, nu vor fi stopate. „Orice act administrativ poate fi atacat. Un proces poate dura chiar şi un an sau doi. Ceea ce reclamă prefectul este o problemă de formă, nu de fond. Ceremonia va avea loc!", a punctat Szasz. Preşedintele PCM a admis că a fost o strategie programarea ceremoniei de reînhumare a lui Nyiro la o zi după pelerinajul de Rusaliile catolice. „Am vrut să participe la acest eveniment cât mai mulţi maghiari. Nu are legătură cu campania electorală, vrem doar să ducem la bun sfârşit ultima dorinţă a marelui scriitor maghiar", a adăugat Szasz.

Acesta a subliniat şi faptul că la ceremonia de mâine sunt aşteptate câteva mii de persoane. „Dacă nu chiar zeci de mii. Oamenii au venit în număr mare cu trenul, cu autocarele, chiar şi din Ungaria", a precizat Szasz Jeno.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, şi-a exprimat speranţa că evenimentele de mâine vor decurge, dacă vor avea loc, fără probleme. „Noi veghem asupra respectării legii, nu cunoaştem detalii, nu ştim dacă reînhumarea va avea sau nu loc", a spus Gheorghe Filip.

În opinia avocatului Gheorghiţă Mateuţ, acţiunea Instituţiei Prefectului din judeţul Harghita nu are niciun efect fără vreo dispoziţie dată de instanţă. „Din punct de vedere legal, consider că rămăşiţele scriitorului pot fi reînhumate", a spus Gheorghiţă Mateuţ.

Primarul din Odorheiu Secuiesc: Am eliberat autorizaţie pentru reînhumarea lui Nyiro. Cenuşa e la capelă. Curatorul Bisericii îl contrazice pe primar

Rămăşiţele pământeşti ale scriitorului maghiar originar din Secuime, Nyiro Jozsef, ar urma să fie aduse în ţară şi reînhumate duminică, în cimitirul Bisericii Romano-Catolice din Odorheiul Secuiesc.

Cine a fost Nyiro Jozsef

Nyiro Jozsef (1889 - 1953) a fost un cunoscut scriitor, preot romano-catolic şi jurnalist care s-a născut în zona Harghitei, a studiat la Alba Iulia şi la Viena şi a trăit aproape două decenii la Cluj. A părăsit ordinul bisericesc în anul 1919, odată cu alipirea Transilvaniei de România. Ca urmare, biserica l-a excomunicat. Timp de 10 ani, a activat ca jurnalist la Cluj, la „Keleti Ujsag". De asemenea, a fost unul dintre membrii fondatori ai Breslei Transilvănene de Arte Frumoase.

image

„Cioplitorul de Dumnezeu" sau „Secuiul muribund" sunt nuvele care i-au adus consacrarea. După câţiva ani petrecuţi la ţară, s-a întors la Cluj, după care, în 1941, a ajuns membru al Parlamentului din Budapesta, moment în care s-a mutat în Ungaria. În anul 1950 s-a stabilit la Madrid, în Spania, unde s-a stins din viaţă trei ani mai târziu.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos, a negat existenţa oricărei legături dintre Nyiro Jozsef şi Partidul „Crucea cu Săgeţi". „Puţini cunosc, de fapt, adevărul. Nyiro era un antibolşevic convins şi a fost hărţuit de comunişti. Nu a fost membru al Partidului «Crucea cu Săgeţi» şi nu a fost declarat niciodată criminal de război", a explicat Molnar.

Molnar Miklos a confirmat însă faptul că Nyiro Jozsef a militat pentru refacerea Ungariei Mari. „Asta este însă ceva normal. Şi eu gândesc la fel, şi eu îmi doresc refacerea Ungariei Mari  şi îmi asum acest lucru", a punctat purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite