România, pe contrasens: se înmulţesc internările, dar se relaxează restricţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A crescut şi rata de pozitivare FOTO Shutterstock
A crescut şi rata de pozitivare FOTO Shutterstock

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis luni renunţarea la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic, instituind măsura carantinei de 5 zile pentru orice persoană care vine în ţară şi nu prezintă certificatul digital privind COVID-19 sau alt document compatibil, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR efectuată cu cel mult 72 de ore înainte.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că s-a renunţat la clasificarea ţărilor în funcţie de incidenţa COVID-19 „nu neapărat” din motive medicale, ci pentru că „este o abordare mai unitară şi mai uşor de urmărit pentru populaţie”, mai ales că în prezent puţine ţări europene se află în zona verde. 

El a precizat că deciziile adoptate luni nu trebuie validate prin Hotărâre de Guvern. Printre cei exceptaţi de la această regulă se numără copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul ţării, lucrătorii transfrontalieri care intră în România, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi şi elevii/studenţii, cetăţeni români sau cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării, fac naveta zilnic către acestea şi prezintă documente doveditoare. 

Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ş.a., carantina poate fi suspendată pe baza documentelor justificative. Hotărârea intră în vigoare începând cu data de 1.02.2022, ora 0.00.

Când expiră certificatul verde cu două doze  

Pe de altă parte, Raed Arafat a anunţat că România se va alinia „curând” regulii europene care prevede că certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni de la completarea schemei de vaccinare dacă posesorul acestuia nu face şi aşa-numita doză booster. „Acest lucru urmează să fie reglementat în România în curând. Deci, în acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene. (...) Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a anunţat, luni după-amiază, Raed Arafat, la finalul şedinţei CNSU. 

 

Centru de evaluare COVID-19, deschis la Spitalul Universitar  

Bolnavii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 se pot prezenta şi la centrul de evaluare deschis la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Nu este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie şi nici ca pacienţii să fie asiguraţi în sistemul sanitar de stat. Bolnavii pot beneficia, la un astfel de centru de evaluare, pe lângă analize de laborator şi investigaţii imagistice din lista celor aprobate prin contract cu casele de sănătate, şi de tratament antiviral gratuit, dacă este cazul, în regim de spitalizare de zi. 

Prezentare cât mai rapidă după confirmare  

La centrul de evaluare se pot prezenta pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19, cu precizarea că pentru a putea primi tratament antiviral este nevoie ca aceştia să vină în maximum 7 zile de la confirmarea testului pozitiv. Testările pot fi făcute atât în centrele de testare, cât şi la medicii de familie care au contract cu casele de asigurări de sănătate, precum şi la laboratoare acreditate unde sunt şi înregistrate în sistemul Corona Forms. 

Recomandarea este aceea de a utiliza pentru transport mijloace proprii şi nu pe cele în comun. Pacienţii cu teste pozitive care au mai mult de 7 zile de la confirmare trebuie să ia legătura cu medicul de familie.

Dacă în urma consultului şi investigaţiilor, medicul de la centrul de evaluare consideră că starea pacientului este mai gravă şi că acesta necesită internare, va fi îndrumat către departamentul de urgenţă. Pacienţii cu teste pozitive şi semne de infecţie severă – respiraţie grea, stare generală alterată – se pot prezenta oricând la Unităţile de Primiri Urgenţe, cu maşina proprie sau apelând la serviciul de urgenţă 112. 

205 centre de evaluare sunt funcţionale în acest moment în România .

Molnupiravir, disponibil şi în România  

Primele 50.000 de pastile de Molnupiravir au ajuns de luni şi în România. Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, spune că medicamentul este un antiviral oral cu efect ţintit împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, spre deosebire de ceea ce am avut până acum. „Avantajul Molnupiravirului este că se administrează pe cale orală, sub formă de capsule. El trebuie administrat cât mai repede de la debutul bolii, adică în primele cinci zile, pentru a fi într-adevăr eficient, şi se administrează pe o perioadă de 5 zile, 2 capsule pe zi, dimineaţa şi seara. Se administrează pacienţilor care nu au insuficienţă respiratorie – adică nu sunt pacienţi cu forme severe – pentru formele uşoare şi medii, în ideea de a preveni complicaţiile la persoanele care sunt vulnerabile. Adică la cele care au factori de risc, aceasta însemnând vârstă, boli cronice şi la care medicul se gândeşte că riscul în cazul infectării este de a face o formă severă. Şi previn formele complicate prin administrare de Molnupiravir”, a explicat dr. Marinescu. 

Un alt avantaj al Molnupiravirului este că poate fi administrat şi în regim ambulator, în momentul în care pacientul este evaluat la centrele pentru forme uşoare şi medii, pe baza prescripţiei medicale. „Pacientul poate primi acest tratament acasă şi poate preveni în acest fel situaţiile în care se decompensează şi ajunge la forme severe , adică pe patul de TI”, a conchis directorul medical. 

Avalanşă de internări în spitale  

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate cu COVID-19 a fost ieri cea mai mare e până acum. „Astăzi, proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate a fost probabil cea mai mare din ultima lună – 4,5% a fost cifra, 900 pentru circa 20.000 de cazuri de îmbolnăvire, faţă de 2,25% în perioada anterioară. Rămâne să vedem dacă acest lucru este o întâmplare care urmează weekendului, ştiţi că în general weekendul reprezintă o perioadă în care accesul la servicii medicale este mai redus, sau dacă este vorba de o tendinţă. Dacă este vorba de o tendinţă, atunci o să trebuiască să vedem cum operaţionalizăm mai bine atât cabinetele de medicină de familie, cât şi aceste centre de evaluare ambulatorie, pentru că nu cred că există suficientă informaţie în acest moment încât oamenii să meargă cât mai repede la medic sau în centrul ambulatoriu”, a afirmat Rafila. 

A crescut şi rata de pozitivare  

Ministrul s-a referit şi la rata de pozitivare: „A crescut rata de pozitivare astăzi (ieri – n.red.) pentru că, fiind weekend, s-au testat mai puţini, cred că au fost 58.000 de teste şi 20.000 dintre ele au fost pozitive, nu a crescut mult peste 33%. Eu cred că nu vom depăşi cu mult 40.000 de cazuri, să sperăm că eu o să am dreptate şi nu vor fi mai multe cazuri. Cel mai mult m-aş bucura să greşesc şi să fie mai puţine cazuri decât 40.000, dar, în general, numărul de cazuri pe care îl raportăm duminica, când am raportat peste 20.000 de cazuri, ne aşteptăm ca marţea să fie o cifră dublă, cam aşa a existat de-a lungul acestei pandemii această corelaţie”. 

Ministrul Sănătăţii a estimat cam când s-ar putea opri creşterea numărului de cazuri de COVID-19. „Prima estimare sau lucrul la care toată lumea a făcut referire a fost când se opreşte creşterea. Creşterea bănuim că va fi în jurul datei de 10-15 februarie, dar nu s-a rezolvat problema, pentru că o creştere mare a numărului de cazuri duce şi la un soi de ecou. Ecou înseamnă multe cazuri la ATI, înseamnă multe decese şi vă spuneam că avem o lună în faţă în care trebuie să ne concentrăm cu toţii încât să putem să tratăm pacienţii, să prevenim îmbolnăvirile şi să acordăm întreaga susţinere populaţiei din ţară”, a conchis demnitarul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite