România se confruntă cu o creştere a infectărilor cu HIV/SIDA. Organizaţiile cer alocarea de fonduri locale pentru prevenirea şi stoparea infecţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

România se confruntă cu o creştere a infectărilor cu HIV/SIDA. Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a agravat situaţia, rata de testare înregistrând în 2020 o scădere drastică. Romanian Angel Appeal şi Observatorul Român de Sănătate au publicat primul studiu referitor la implicarea autorităţilor locale în problematica HIV/SIDA şi trag un semnal de alarmă asupra alocării de fonduri pentru gestionarea situaţiei.

Studiul poate fi accesat aici.

Oraşele care se confruntă cu cele mai multe cazuri de HIV/SIDa sunt Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Timiş. În ultimii 10 ani, sursa de finanţare aproape exclusivă pentru proiectele care au vizat prevenirea infecţiei cu HIV/SIDA în România era reprezentată de granturile externe oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA şi Malariei (GFATM) şi alţi finanţatori internaţionali.

În acest moment există în implementare un ultim grant oferit de GFATM, care însă include un suport minim pentru serviciile de reducere a riscurilor adresate CDI, finanţarea acestei componente finalizându-se în decembrie 2020.

Observatorul Român de Sănătate a analizat creşterea numărului de noi cazuri HIV din perioada 2016-2020 şi alocările bugetare de la nivelul judeţelor cu cel mai mare număr de cazuri HIV pentru perioada menţionată. 

În urma lipsei fondurilor locale pentru prevenirea infecţiei HIV au fost organizate mese rotunde în oraşele pe care le-a vizat studiul. Au fost prezenţi reprezentanţi ai primăriilor, consilieri locali, ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul judeţelor, ai Direcţiilor de Asistenţă Socială de la nivelul municipiilor, ai Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog de la nivel local, medici specialişti infecţionişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, care lucrează cu grupurile vulnerabile.

Ce măsuri trebuie implementate de către autorităţi

Testarea este primul pas în prevenirea şi stoparea infecţiei HIV. În contextul epidemiologic actual, s-au efectuat cu 30% mai puţine teste HIV la grupele de risc faţă de anul 2019, astfel că în prezent nu se cunoaşte situaţia reală a răspândirii infecţiei.

Existenţa unui stigmat social cu privire la HIV şi neîncrederea referitoare la păstrarea confidenţialităţii datelor medicale sunt impedimente majore în prevenirea acestei infecţii.

„Sunt necesare campanii de comunicare pentru reducerea stigmei şi încurajarea testării în rândul grupurilor vulnerabile (comunităţile LGBTQI+, consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial).

Este absolut necesară introducerea educaţiei sexuale în curricula şcolară obligatorie şi eliminarea stigmatului faţă de acest subiect. De asemenea, este important să se creeze campanii educaţionale mai atractive şi mai axate pe nevoile tinerilor.

Este absolut necesară introducerea de servicii de consiliere în fazele de pre-testare, post-testare şi diagnostic în toate instituţiile care oferă acest tip de servicii.

Este important să se formeze la nivel local un grup de lucru comun între autorităţile locale şi societatea civilă locală, care să realizeze un plan de acţiune pentru îmbunătăţirea măsurilor de prevenire a transmiterii infecţiei HIV.” se prezintă într-un comunicat de presă.

În prezent, cele mai multe cazuri de HIV sunt în Bucureşti, respectiv 1.148.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite