România, cea mai scăzută eficienţă a sistemului de asistenţă socială din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monitorul Social a lansat un nou infografic despre eficienţa sistemului de asistenţă socială din România. Conform datelor, ţara noastră are cea mai mică eficienţă a asistenţei socială din întreaga Uniune Europeană.

Eficienţa sistemului românesc de asistenţă socială este cea mai mică din Uniunea Europeană – doar 16% din persoanele aflate în risc de sărăcie evită acest risc datorită programelor de asistenţă socială, conform Monitorului Social, dat publicităţii marţi. 

Prin comparaţie, în Bulgaria procentul celor care sunt scoşi din sărăcie datorită asistenţei sociale este de 25,4%, în Slovenia – 43,2%, iar în unele state, cum e Finlanda, trece de 50% ( 53,7%). Media la nivelul statelor Uniunii Europene este de 38%.

Acest „16%” înseamnă, practic, că din fiecare 6 români cu venituri foarte mici 5 rămân în aceeaşi condiţie şi după ce luăm în calcul programele de asistenţă socială furnizate de stat. Sau, altfel spus, 83,9% dintre cei aflaţi în risc de sărăcie rămân în aceeaşi situaţie şi după luarea în calcul a transferurilor realizate prin intermediul programelor de asistenţă socială, explică raportul. 

Începând cu anul 2013, eficienţa sistemelor de asistenţă socială din România a scăzut sub cota de 20%, situându-se pe penultimul loc din Uniunea Europeană în anii 2013 şi 2017 şi pe ultimul loc în anii 2014, 2015, 2016 şi 2018.

Conform Eurostat, o metodă de a identifica eficienţa sistemelor de asistenţă socială (pensiile nu sunt incluse!) dintr-o ţară este de a identifica câţi din cetăţenii în risc de sărăcie (respectiv, cu venituri mai mici de 60% din venitul median naţional) evită acest risc datorită asistenţei sociale.

                

monitorul social
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite