România va atinge ţinta de vaccinare în 2022, dacă se menţine ritmul actual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, începând cu data de 27 decembrie 2020, au fost utilzate 385.936 de doze de vacccin, Foto: epa-efe
În România, începând cu data de 27 decembrie 2020, au fost utilzate 385.936 de doze de vacccin, Foto: epa-efe

Pentru a atinge ţinta de 70% din persoane vaccinate stabilită de Comisia Europeană, viteza de vaccinare din cele 27 de state membre ar trebui să fie de cinci ori mai mare, arată o analiză realizată de publicaţia Politico, citată de Radio Europa Liberă. Forul european dorea ca obiectivul să fie atins în septembrie.

Astfel, potrivit analizei făcute de Politico, România este în prezent pe locul şase din Uniunea Europeană după numărul dozelor de vaccin administrate. Şi abia la finalul verii va avea 26% din populaţia actuală vaccinată dacă se menţine numărul de doze administrat în medie zilnic. Ar fi pe locul doi în UE ca grad de inoculare, după Malta, potrivit Radio Europa Liberă.

În acest moment, cel mai bine de pe continent, la capitolul imunizare, stă Marea Britanie, care administrează zilnic circa 330.000 de doze. De altfel, britanicii au început primii campania, în data de 8 decembrie, cu vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech, iar la începtul lunii inauarie au început imunizarea şi cu serurile produse  şi Oxford/AstraZeneca, dar şi cu vaccinurile de la Moderna, potrivit sursei citate,

În total, peste 5,5 milioane de britanici au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 în perioada 8 decembrie şi 22 ianuarie, potrivit datelor National Health System citate de BBC. Din total, 5,08 milioane de oameni au primit prima doză de vaccin, iar 440.300, şi pe a doua. 

Similar, în România, începând cu data de 27 decembrie 2020, au fost utilzate 385.936 de doze de vacccin, la un număr de 374.681 persoane dintre care 363.426 persoane vaccinate cu 1 doză şi 11.255 persoane vaccinate cu 2 doze, potrivit datelor prezentate vineri, 22 ianuarie de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

România a început campania de vaccinare pe 27 decembrie, iar luni, 25 ianuarie, încă 38.346 de persoane au fost vaccinate, în ultimele 24 de ore, dintre care 11.908 au primit doza de rapel. 

Potrivit Radio Europa Liberă, vaccinarea împotriva COVID-19 continuă în acelaşi ritm de până acum, cetăţenii UE vor fi vaccinaţi doar în proporţie de 15% până la sfârşitul lunii septembrie. Iar pe baza mediei de săptămâna trecută, UE ar trebui să îşi intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a îşi putea atinge ţinta. 

Mai mulţi factori determină ritmul campaniilor de vaccinare, începând cu numărul de doze necesare. În prezent, toate vaccinurile disponibile necesită două doze, iar estimările analizei se bazează pe presupunerea că acest lucru nu se va schimba. În Uniunea Europeană au fost omologate doar vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. 

Spre exemplu Compania AstraZeneca a transmis recent că primele livrări ale vaccinului anti-COVID pe care îl dezvoltă cu Universitatea Oxford vor fi, în primă fază, mai scăzute pentru Uniunea Europeană decât a fost anticipat, din cauza unei probleme în producţie.

Laboratorul american Pfizer, care a dezvoltat împreună cu întreprinderea germană în domeniul biotehnologiei BioNTech unul dintre cele două vaccinuri autorizate în Europa împotriva COVID-19 şi-a redus deja la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra în unele ţări din UE în această săptămână, inclusiv România.

Însă Comisia Europeană a comandat 600 de milioane de doze din vaccin Pfizer, suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar cu ambele doze şi se aşteaptă ca începând din această săptămână Pfizer/BioNTech să revină la ritmul de producţie şi distribuţie planificat iniţial pentru vaccinul anti-COVID-19.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite