România în 2030 văzută de tinerii de elită 

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul „România Jună“ a reunit 250 de tineri care studiază în străinătate sau în România. Ei au propus soluţii pentru o Românie mai prosperă. Agricultura, turismul şi IT-ul sunt sectoarele care, bine gestionate, ar putea fi motoarele economiei locale pentru următoarele decenii.

Timp de trei zile la Bucureşti, 250 de studenţi români din străinătate şi din ţară au pus pe hârtie propria viziune despre cum va arăta România în 2030. Tineri care învaţă la prestigioase universităţi din lume au căutat şi au găsit soluţii de transformare a ţării.

Miza pe creşterea sustenabilă

Gazda Forumului „România Jună" a fost Institutul Bancar Român (IBR).  Într-una dintre sălile instituţiei junii români care au studiat diferitele ramuri ale economiei peste hotare au schiţat priorităţile următoarelor două decenii pentru mediul de afaceri autohton. Discuţia vie, pătimaşă pe alocuri, a fost moderată cu greu de Răzvan Orăşanu, aflat o vreme la şefia AVAS. Din înfruntarea aprigă a adepţilor lui Keynes cu cei ai curentului libertarian se cerne în cele din urmă o concluzie comună: România viitorului trebuie să fie "o economie competitivă la nivel global, cu o creştere sustenabilă". Dornici până la limita politeţii să-şi exprime opinia, junii au căzut cu greu de acord asupra modalităţilor de atingere a acestui deziderat. Enumeraţi rapid, pilonii viziunii lor au fost următorii: un capital uman competitiv, o infrastructură naţională integrată, o politică fiscal-bugetară responsabilă şi un sistem funcţional de asigurări sociale. Discuţiile animate au surprins şi domeniile în care, spun tinerii, România are câteva avantaje competitive evidente. Agricultura, turismul şi IT-ul sunt sectoarele care, bine gestionate, ar putea fi motoarele economiei locale pentru următoarele decenii.

Ce mai propun tinerii

Şi domeniul educaţiei s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea celor prezenţi. Tinerii consideră că educaţia civică trebuie să fie materie obligatorie din clasa a V-a până într-a XII-a. De asemenea, ei  au propus ca sportului să i se acorde mai multă importanţă la şcoală prin organizarea unei Caravane a sportivilor de performanţă. 

Totodată, participanţii la forumul „România Jună" au sugerat ca în instituţiile locale să fie un reprezentant al drepturilor omului, iar pentru reducerea birocraţiei de la ghişee trebuie înfiinţate birourile online. În cele trei zile de forum (de vineri până ieri), tineri români au fost grupaţi în zece domenii de expertiză:  cultură, democraţie şi justiţie, economie, educaţie, energie şi mediu, identitate naţională, relaţii internaţionale şi securitate naţională, sănătate, solidaritate socială, tehnologie şi antreprenoriat.

Infrastructura a aprins spiritele

Sâmbătă, grupul de economie a fost condus de Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, acum profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (Bucureşti). În grupul de economie dezbaterile s-au aprins la subiectul infrastructură: dacă ar fi eficient sau nu ca statul să privatizeze societatea naţională CFR Călători. "Transportul de călători prin excelenţă nu este profitabil şi este subvenţionat în lume. În Statele Unite, este subvenţionat de statul american, în Marea Britanie au încercat să privatizeze, dar nu au reuşit", le-a explicat Daniel Dăianu.

Tinerii cu studii în economie, au conchis că principala soluţie ar fi ca fondurile europene să fie utilizate  "pe principii economice, şi nu politice"."Nu cred că trebuie să vă conving că avem o problemă în ceea ce priveşte infrastructura. Mi-a luat mai mult să ajung de la Timişoara la Bucureşti, decât din Anglia aici. Este una dintre problemele cele mai importante ale economiei. Fără infrastructură, nu avem investiţii. Avem fonduri, avem acces la ele, dar nu le utilizăm", a explicat  Cosmina Dorobanţu, doctorand în economie, la Oxford în Marea Britanie.

Forumul a fost organizat de Liga Studenţilor Români în Străinătate. Tinerii intenţionează să înmâneze soluţiile ministerelor şi organizaţiile care militează pentru responsabilitate civică. 

Pelerinaj la Mănăstirea Putna

Tinerii participanţi la forumul „România Jună" ajung astăzi în pelerinaj la Mănăstirea Putna (Suceava). Aici ei vor prezenta concluziile dezbaterilor pe care le-au avut în weekend şi vor serba cei 140 de ani de la primul congres al studenţilor români de pretutindeni. Printre participanţii de atunci de la Putna au fost prezenţi Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Mihail Kogălniceanu, A. D. Xenopol, G. Dem. Teodorescu şi Dimitrie Gusti.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite