România, 2018: viscol = haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curse aeriene anulate, autostrăzi şi drumuri naţionale închise, trenuri care ajung în Gara de Nord cu întârzieri ce depăşesc 100 de minute, sau pur şi simplu anulate. Acestea sunt doar câteva dintre efectele pe care valul de ger şi ninsori viscolite îl are zilele acestea asupra României.

Iar meteorologii nu vin cu veşti bune, ci dimpotrivă, iau în calcul posibilitatea de a extinde atenţionările de ger pentru toată ţara, până pe 2 martie. De aceea, primăriţa Gabriela Firea a anunţat marţi că în Capitală şcolile vor rămâne închise până luni. 

„Am studiat cu responsabilitate toate datele şi am decis ca elevii să nu meargă la şcoală în această săptămână. Nu face altceva decât să îi protejăm pe copii”, a declarat, marţi, primarul general al Capitalei, adăugând că părinţii care nu au cu cine să-şi lase copiii pot apela un număr de telefon pus la dispoziţie de Primăria Capitalei, urmând ca direcţiile de asistenţă socială să găsească soluţii punctuale pentru aceste cazuri. 

Tot din cauza vremii, mai multe curse aeriene au fost anulate nu doar în Capitală, ci şi în Craiova şi Braşov. Mai exact, marţi opt avioane nu au decolat de pe aeroportul internaţional Henri Coandă, potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii acestuia. În aceeaşi situaţie au fost şase curse aeriene de pe raza aeroportului din Craiova şi o altă cursă de pe raza aerportului din Braşov. 

Traficul aerian şi traficul naval, date peste cap 

Şi traficul feroviar a fost dat peste cap de vremea rea: 78 de trenuri au fost anulate marţi dimineaţă. „Măsura de anulare a unor trenuri a fost menţinută pentru eliberarea liniilor în vederea facilitării intervenţiilor cu utilaje şi evitarea unor situaţii nedorite pentru pasageri”, a mai arătat instituţia, menţionând că au fost pregătite locomotive Diesel de rezervă şi că toate garniturile de tren sunt verificate înainte de plecarea în cursă. 

În ceea ce priveşte starea drumurilor, viscolul şi vremea rea au închis două autostrăzi, şi circa 30 de drumuri naţionale şi peste 40 de drumuri judeţene din întreaga ţară. Şi poturile au fost închise.

Codurile de vreme rea, prelungite

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, marţi, avertizările emise pentru această săptămână şi a precizat că va fi în continuare extrem de frig în întreaga ţară. În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se menţine Codul portocaliu de frig, până în 1 martie, ora 10.00. 

Totodată, meteorologii anunţă că marţi, până la ora 14.00, este Cod portocaliu de vreme rea în Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, iar miercuri, între orele 6.00 şi 20.00, fenomenele extreme se vor manifesta cu intensitate deosebită în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, care vor fi sub incidenţa aceluiaşi cod. Potrivit meteorologilor, se menţine avertizarea cod galben de frig în toată ţara, până joi, la ora 10.00. 

Referitor la Bucureşti, meteorologii anunţă că valul de frig va persista şi că gerul va fi nelipsit până vineri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite