Români de succes: Un Cavaler român la curtea Reginei Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Iacobescu, director executiv al centrului financiar Canary Wharf din Londra, a primit titlul de Cavaler pentru „servicii aduse comunităţii şi industriei financiare“.

Omul de afaceri George Iacobescu este primul român care are dreptul să folosească apelativul „Sir". El a primit titlul de Cavaler din partea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru „servicii aduse carităţii, comunităţii şi industriei serviciilor financiare".

Pe lista cu onoruri făcută publică înainte de Anul Nou se mai regăsesc Andrew Witty, directorul executiv al gigantului farmaceutic ­GlaxoSmithKline, şi Charles Allen, fostul patron al ITV, Daiv Reid, fostul preşedinte Tesco, şi Jonathan Ive de la Apple, creatorul designului iPhone, iPod şi iPad.

Cum şi-a început cariera şi unde a ajuns

George Iacobescu s-a născut pe 9 noiembrie 1945 şi a făcut şcoala primară în Tunari, Ilfov. Apoi a urmat Liceul „Dimitrie Cantemir" din Bucureşti. A ales să urmeze ingineria civilă şi industrială în Capitală. Primul său loc de muncă a fost la proiectarea unor staţii de pompare. Totuşi, el provine dintr-o familie cu pregătire, tatăl său fiind avocat şi publicist, iar bunicul său - medic. Deşi începuturile sale par modeste, a reuşit să ajungă unul dintre cele mai cunoscute nume ale lumii financiare britanice. În urmă cu câţiva ani, salariul său se ridica la 5 milioane de dolari pe an.

George Iacobescu a părăsit România definitiv în 1975, în timpul regimului comunist. El s-a folosit de un contact pe care îl avea cu Occidentul pentru a pleca în Canada, potrivit presei britanice. A fost nevoit să o lase în urmă pe logodnica sa, Gabriela, pe care ulterior, în 1977, a reuşit să o aducă, de asemenea, în Canada.

George Iacobescu a lucrat ca inginer pentru Olympia & York în Toronto, fiind apoi promovat manager în construcţii. Ulterior, a devenit vicepreşedinte al firmei, din 1978 până în 1987. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Canary Wharf, în această perioadă a supervizat construcţia Centrului Olympia din Chicago, un zgârie-nori cu 64 de etaje şi cea a Granicor, prima fabrică modernă de granit din America de Nord, în Quebec.

În 1988, s-a mutat la Londra pentru a superviza construcţia Canary Wharf - unul dintre cele mai importante centre financiare din Londra. George Iacobescu a fost numit în 2010 de către ministrul Apărării să facă parte din Celula de reformă a Apărării, însărcinată cu restructurarea Ministerului Apărării din Marea Britanie. Celula a făcut o serie de recomandări Guvernului în 2011, dintre care multe au fost deja implementate.

Canary Wharf - un mic oraş

Proiectul Canary Wharf a fost iniţiat ca urmare a deciziei „Doamnei de Fier", premierul britanic din acei ani, Margaret Thatcher. Era vorba despre un proiect de reconversie şi reabilitare a zonei docurilor londoneze. Lucrarea a fost încredinţată firmei pentru care lucra George Iacobescu, Olympia & York - compania s-a ocupat de construcţia Canary Wharf, iar acum are grijă de administrarea acestuia. Între timp, Iacobescu devine vicepreşedinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea şi construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf.

În anul 1994 a fost promovat ca membru în Consiliul de Administraţie al Canary Wharf Holdings Limited, devenind vicepreşedinte executiv în anul 1995 şi preşedinte în martie 1997 al companiei ale cărei active depăşesc cinci miliarde de lire sterline. Iacobescu a supervizat dezvoltarea şi construcţia a circa 30 de clădiri de afaceri.

Canary Wharf este format din 35 de clădiri (24 de imobile de birouri, trei malluri, un magazin universal, două centre de conferinţe, teatre, cinematografe, cluburi de întreţinere şi sport). Complexul imobiliar are în componenţa sa primele trei dintre cele mai înalte blocuri zgârie-nori din Anglia, cum ar fi One Canada Square (244 de metri înălţime). În acest cartier îşi au sediul cele mai mari bănci din lume (Citigroup, Credit Suisse, Bank of America, Hong-Kong Shanghai Bank, Morgan Stanley, Barclays), precum şi unele instituţii media: Reuters şi Daily Mirror. Pentru Canary Wharf lucrează, direct sau indirect, 180.000 de oameni. Canary Wharf este considerat cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după centrul financiar istoric City. Ca volum al tranzacţiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să deţină o treime din cel derulat în City.

Centrul financiar Canary Wharf din Londra  Foto: AFP



Canary Wharf Group este şi cel mai mare finanţator al activităţilor de caritate. Iacobescu este cofondatorul organizaţiei Teach First director al grupului de lobby London First, dar şi director la agenţia de investiţii Gateway to ­London. Canary Wharf acordă sprijină organizaţiei Medicins du Monde, acordându-le birouri gratuite şi ajutându-i să-şi dezvolte activităţile. Sponsorizează şcoli, comunităţi locale şi echipe sportive.

Vizionar în privinţa României

Românul George Iacobescu a acordat, în august 2008, un interviu cotidianului „Adevărul". Deşi la acea vreme România nu resimţea acut criza, având încă creştere economică, omul de afaceri a fost suficient de vizionar cât să-şi dea seama că lucrurile se vor schimba curând. „Este imposibil ca efectele crizei să nu se vadă şi în România, pentru că de unde vin banii în America sau în Anglia, de acolo vin şi în economia românească", declara George Iacobescu pentru „Adevărul".

"Este imposibil ca efectele crizei să nu se vadă şi în România, pentru că de unde vin banii în America sau în Anglia, de acolo vin şi în economia românească."
George Iacobescu
director executiv Canary Wharf într-un interviu acordat ziarului  „Adevărul" în august 2008

Alţi Cavaleri

Titlurile de Cavaler acordate de monarhul britanic au diverse grade. Cel primit de român este de „comandant al celui mai mare ordin al imperiului britanic" (abreviere - CBE). Alte personalităţi care se mai bucură de apelativul „Sir", indiferent de rang, sunt Alex Ferguson, antrenor la Manchester United, Steven Spielberg ori Bono. Rangul de CBE i-a fost acordat lui Elton John, Bruce Forsyth, Tomp Stoppard şi Christopher Lee.

În anii '60, membrii formaţiei Beatles au primit titlul de Cavaler, în rangul cel mai mic. În 1969, John Lennon şi-a trimis înapoi titlul, în semn de protest faţă de războiul din Vietnam. Paul McCartney a primit titlul de Cavaler într-un rang mai înalt  în 1997.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite