Români judecaţi în Spania fiindcă au forţat mai mulţi compatrioţi să cerşească. Calvarul îndurat de „cerşetorii de nevoie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cersetor

Doi români judecaţi în Spania pentru că timp de mai bine de un an au obligat să cerşească mai mulţi compatrioţi cărora le promiseseră locuri de muncă au reuşit să dispară. Din acest motiv, şedinţa de judecată care urma să aibă loc în această săptămână a fost suspendat, iar cei doi sunt căutaţi de către autorităţile spaniole.

Cei doi români – un bărbat şi o femeie – sunt acuzaţi că, profitând de dorinţa unor conaţionali de a găsi o viaţă mai bună şi promiţându-le că le va găsi locuri de muncă, i-au forţat pe aceştia, prin intiminări şi ameninţări de tot felul, să cerşească, relatează ABC Galicia.

Judecarea şi audierea celor doi români impostori urmau să înceapă vinery, la Tribunalul Rpovincial din La Coruña, cu sediul la Santiago. Acest lucru nu a mai fost însă posibil după ce românii au reuşit să se facă nevăzuţi. La acest moment, pe numele lor au fost emise mandate de căutare şi aducere.

Ministerul Public a cerut pentru cei doi români pedepse de câte şapte ani şi jumătate de închisoare având în vedere că au traficat personae în mod repetat, în perioada februarie 2014 – mai 2015. De asemenea, a cerut şi plata unei compensaţii de câte 3.000 de euro pentru fiecare victim pusă să cerşească.

Potrivit anchetatorilor, cei doi români acuzaţi de trafic de persoane de aceeaşi origine şi căutau pe cei în căutare de locuri de muncă în Spania, îi contactau, le plăteau biletele de transport până în Galicia, iar când ajungeau la destinaţie victimele erau puse să cerşească în mai multe oraşe, cum ar fi Noia (La Coruña), Lalín, Vilagarcía de Arousa (Pontevedra) şi chiar în afara Spaniei, la Braga (Portugalia). Principalul loc de acţiune al cerşetorilor români forţai să facă acest lucru era la Santiago de Compostela, scrie publicaţia spaniolă.

Ameninţările asupra cerşetorilor erau din cele mai dure, inclusive aceea că urmau să îi omoare în genunchi, notează procurorii, menţionând că, evident, aceştia nu vedeau niciun ban din cei pe care îi primeau din mila trecătorilor. Toţi trăiau în condiţii goraznice, într-o casă din Santiago şi erau duşi să cerşească în diferite locrui chiar de către cei doi români judecaţi.

Forţat să cerşească în genunchi, bătut şi ameninţat

Acelaşi document al anchetatorilor citat de ziarul spaniol notează cazul unui sibian care credea că va lucre într-o plantaţie de citrice. Ajuns în Spania însă, bărbatul a fost forţat să cerşească „chiar în genunchi, fiind ameninţat şi bătut“ de către cei doi conaţionali. Deşi la un moment dat a reuşit să scape,  calvarul său a continuat, întrucât a fost recunoscut de o cunoştinţă a celor care-l aduseseră în situaţia de sclavie şi care l-a asigurat că dacă nu se întoarce la stăpân va fi bătut crunt. De frică, omul s-a întors, după ce I s-a promis că va fi ajutat totuşi să muncească.

Potrivit procurorilor însă, unul dintre inculpaţi l-a ameninţat că, dacă nu-I adduce bani, îl duce în munţi şi-l lasă pradă animalelor sălbatice. Anchetatorii susţin că victim a fost chiar dezbrăcată de haine şi controlată pentru a dovedi că nu a păstrat niciun ban din cerşit, mai relatează ABC Galicia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite