Româncele alocă zilnic 4 ore şi jumătate pentru activităţile casnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, printre ţările UE cu cel mai mare decalaj între rata ocupării forţei de muncă la femei şi la bărbaţi FOTO Adevărul
România, printre ţările UE cu cel mai mare decalaj între rata ocupării forţei de muncă la femei şi la bărbaţi FOTO Adevărul

România se află printre ţările din Uniunea Europeană (UE) cu cel mai mare decalaj între rata ocupării forţei de muncă la femei şi la bărbaţi, doar 58,6% dintre femei fiind active  pe piaţa muncii, în comparaţie cu 70,7% în cazul bărbaţilor.

Cauzele acestui decalaj sunt puternic legate de îngrijirea familiei şi activităţile casnice, responsabilitate care în România cade în mare parte în sarcina femeilor, acestea alocând aproximativ 4 ore şi jumătate în fiecare zi pentru activităţile casnice, în timp ce bărbaţii se limitează la două ore.

De asemenea, rata de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor care au copii este mult mai scăzută decât în cazul femeilor care nu au copii, fenomen ce se reflectă invers în cazul bărbaţilor, potrivit unui comunicat de presă.
 
Femeile peste 55 de ani, cele mai vulnerabile
 
Per total, femeile muncesc mai mult decât bărbaţii, conform aceloraşi statistici, media la nivel de UE fiind de 64 de ore pe săptămână în cazul femeilor, în comparaţie cu 53% în cazul bărbaţilor. Cu toate acestea, 80% atât dintre femei, cât şi dintre bărbaţi se plâng că programul de muncă nu se încadrează cu programul personal sau cel social în afara orelor de muncă.
 
Decalajul dintre sexe pe piaţa muncii este puternic influenţat de evenimentele de-a lungul vieţii, întreruperea muncii active afectând puternic pe termen lung posibilitatea de revenire. Situaţia devine şi mai dramatică în cazul femeilor trecute de 55 ani, unde România se află pe ultimele locuri în UE, cu un procent de doar 30% ocupare în rândul femeilor.
 
Evenimentele legate de viaţă, alături de segregarea pe criteriu de sex, dar şi discriminarea, rezultă într-o excluziune a femeilor de pe piaţa muncii şi într-un final la un risc de sărăcie mult mai mare în cazul femeilor, decât al bărbaţilor.
 
„În România, situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare pentru femei. Româncele ca orice alte femei, vor să aibă şi o carieră, dar şi o familie. Ori se pare că în ţara noastră e foarte greu să fii femeie şi să le ai pe amândouă. Nu mai vorbim despre femeile cu dizabilităţi, cele sărace sau de etnie romă, care suferă şi de discriminare pe lângă celelalte neajunsuri. Cu ajutor de la UE am demarat proiectul Respect şi Şanse Egale pentru Femei, în cadrul căruia oferim cursuri de formare profesională, în meseria de confecţioner, casier, bucătar şi multe altele, dar şi ajutor în vederea iniţierii unei afaceri şi sprijin pentru îngrijirea copiilor, pentru ca orice femeie să poată rămâne activă cât mai mult pe piaţa muncii şi să eliminăm pe cât posibil decalajul mare pe care-l avem în ţara noastră”, a declarat Amedeea Enache, director executiv al Fundaţiei Estuar.

Copiii femeilor care vor cere sprijin vor fi educaţi şi îngrijiţi gratuit
 

Peste 500 de femei vor fi instruite în cadrul proiectului Respect şi Şanse Egale pentru Femei, finanţat prin Fondul Social European, care la finalul cursurilor de calificare vor primi certificare din partea  Autorităţii Naţionale de Certificare. În plus, persoanele prezente la cursuri vor primi şi subvenţii financiare.
 
Un alt rezultat aşteptat este dezvoltarea unui centru-pilot educaţional pentru copiii personelor ce vor căuta asistenţă, cei mici beneficiind gratuit de servicii de îngrijire şi educaţie, transportul către centru fiind şi el gratuit.
 
De asemenea, femeile care vor să urmeze calea antreprenoriatului vor fi şi ele sprijinite prin intermediul unor cursuri specifice, dar şi prin premierea a celor mai bune 10 planuri de afaceri cu resursele necesare pentru punerea în aplicarea a ideilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite