Româncele pot afla despre importanţa testării HPV de pe un nou site specializat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientele şi medicii pot obţine informaţii despre cancerul de col uterin pe un site specializat FOTO Adevărul
Pacientele şi medicii pot obţine informaţii despre cancerul de col uterin pe un site specializat FOTO Adevărul

Româncele au la dispoziţie un nou instrument care le oferă informaţii despre virusul Human Papiloma Virus (HPV), în condiţiile în care cancerul de col uterin este patologia care duce la decesul celor mai multe femei de la noi din ţară. Site-ul www.totuldesprehpv.ro este adresat în egală măsură pacientelor, precum şi medicilor.

Secţiunea dedicată acestora din urmă conţine informaţii despre ultimele noutăţi din domeniul cercetării privind importanţa testării HPV în screening-ul cancerului de col uterin, precum şi date despre cel mai amplu studiu clinic realizat în SUA, în care au fost întrolate 47.000 de femei.

În schimb, pacientele pot găsi pe site informaţii utile privind riscul de cancer de col uterin, dar şi informaţii legate de importanţa testării HPV.

România prezintă cea mai mare incidenţă şi mortalitate din cauza cancerului de col uterin, din Uniunea Europeană, 3.402 femei fiind diagnosticate anual cu această boală iar 2000 mor în fiecare an în ţara noastră, din cauza acestui tip de cancer.

În prezent, este pe deplin acceptat faptul că aceasta boală este cauzată de infecţia persistentă cu genotipurile HPV de risc crescut şi în special HPV16 şi 18.

În aprilie 2012, specialiştii au realizat un ghid privind screening-ul cancerului de col uterin, prin care se recomandă realizarea ambelor teste: Babeş – Papanicolau şi HPV de risc crescut în cazul femeilor între 30 – 65 de ani, pentru depistarea cât mai exactă a riscului de cancer de col uterin.

Şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

Anual, în România sunt descoperite 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decat media europeană, iar şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, adică de patru ori mai mult decât în Europa, informează Fundaţia Renaşterea.

Un studiu realizat de către Fundaţia Renaşterea pe o parte din femeile cărora li s-a facut gratuit testul Babeş Papanicolau (4.400 de persoane) arată că 70% dintre acestea au infecţii genitale complexe, care necesită tratament de specialitate.

„41% dintre fetele cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani au infecţii genitale. Acest procent mi se pare de-a dreptul cumplit. Cred că este o mare problemă şi o lipsă de educaţie şi de mijloace prin care aceste tinere şi femei să ştie ce au de făcut şi să aibă o mai bună igienă”, a precizat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

„Din păcate, acest studiu ne arată că ne aflam încă în categoria ţărilor în care femeile efectuează multiple avorturi, ceea ce duce şi la creşterea riscului de apariţie a cancerului de col uterin", susţin reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite