Români care ne fac de râs în străinătate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Romulus Mailat nu a violat-o pe Giovanna Reggiani, potrivit raportului medico-legal dat publicitatii în ianuarie 2008. Cu toate acestea, în octombrie 2008, Mailat a fost condamnat la 29 de ani de detenţie pentru omor calificat, tâlhărie şi agresiune sexuală FOTO Arhivă Adevărul
Nicolae Romulus Mailat nu a violat-o pe Giovanna Reggiani, potrivit raportului medico-legal dat publicitatii în ianuarie 2008. Cu toate acestea, în octombrie 2008, Mailat a fost condamnat la 29 de ani de detenţie pentru omor calificat, tâlhărie şi agresiune sexuală FOTO Arhivă Adevărul

Un ROMÂN a violat o jurnalistă în Bucureşti! RO-MÂN! R-O-M-Â-N! ROMÂN, aţi înţeles? Nu violator şi gata. Un violator ROMÂN, aşa e corect. Iar dacă vi se pare absurd să ştiţi că e fix ca atunci când ziceţi că un ţigan a furat o găină. Să zici că un hoţ e ţigan e la fel de relevant ca a spune că violatorul ăla e român. Vă simţiţi reprezentaţi?

Bineînţeles că ştiţi despre ştirea asta. Doar că e incompletă... au uitat să amintească etnia infractorului. Alteori nu se uită ci este considerată o informaţie relevantă.

Vă mai amintiţi de Romulus Mailat? A ţinut zile bune prima pagină a ziarelor din România: violatorul ţigan, ucigaşul ţigan, şamd. Poate cu această comparaţie înţelegeţi puţin din ceea ce încercăm noi, activiştii şi ong-iştii romi, să vă explicăm: infracţiunea nu are etnie.

Şi încă ceva. Ne mai acuzaţi când vă vorbim de sărăcie, că nu vedem palatele; când vă vorbim de discriminarea etnică, că nu vedem infractorii; când vă vorbim de acces la servicii (educaţie, sănătate şamd), că nu vedem vrăjitoare sau regi.

Să vă fie clar: nu cerem educaţie, haine şi rechizite pentru Fane Spoitoru, ci pentru un copil rom, nevinovat şi cu toate drepturile la un viitor normal indiferent de ce fac, de exemplu, părinţii lui. Fie că ei sunt asistaţi social, simpli muncitori la fabrică sau criminali.

Nu cerem un trai decent pentru posesorii de palate aşa cum nici voi nu le purtaţi de grijă bogaţilor români care vă fură de două decenii. Vorbim de oamenii decenţi care muncesc pe salarii de mizerie. Nu uitaţi că bucureşteni fiind, dar nu numai, romii de la salubrizare sunt cei care vă iau noapte de noapte gunoiul de sub nas. Şi aia e muncă, chiar una toxică şi prost plătită. Curioasă ipostază, ciudat destin pentru unii pe care-i numiţi, vorba lui Băsescu, împuţiţi – să vă scape de jegul zilnic...

Nu cerem locuri la facultate pentru clanul Corduneanu, ci pentru nişte oameni care vor să înveţe dar vin dintr-o şcoala proastă de periferie şi nu fac faţă colegilor lor cu bani de meditaţii şi profi titulari la catedră. Aşa am ajuns şi eu la facultate, mi-am găsit o meserie şi n-am rămas şomer pe banii voştri. Şi ca mine, mulţi alţii. Contribuabili acum, ca să nu ziceţi că rămânem datori.

Nu cerem ajutoare sociale pentru ăia cu merţane. Primarii voştri le dau, români şi corupţi care cumpără voturi cot la cot cu traficanţii.

Nu cerem un loc de muncă pentru împăratul Iulian sau fraţii Cioabă ci pentru alţii, pe care nu-i angajează nimeni pentru că-s romi şi vă imaginaţi c-o să vă fure. Asta deşi toţi ştiţi să-mi spuneţi de-un prieten rom din copilărie, băiat serios şi cuminte. 20 de milioane de români au câte-un prieten din copilărie, rom de treabă, de-ţi vine să crezi că sunt 20 de milioane de romi serioşi în ţara asta şi nu înţelegi de unde discuţiile despre ăia care fură.

Aşa că nu ne mai aruncaţi mereu în nas mizeria acestei societăţi. Dacă nu ne ajutaţi, măcar nu ne mai încurcaţi. Bucuraţi-vă că existăm. Noi, activiştii, suntem alternativa la şmecheri, ciorditori, tupeişti, corupţi, combinatori şi alte specii, fie ei români sau romi. Sau dacă nu vă convine aşa, vă lasăm cu ăia, ne tragem liniştiţi în casele noastre, la joburi din corporate şi dispărem – ne facem români, ceva mai bruneţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite