#rezist - sau despre falimentul moral al lui Traian Ungureanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnule Ungureanu, din respect pentru luările de poziţie împotriva PSD-ului, nu o să vă răspund aşa cum se cuvine, adică să vă persiflez. O să mă lansez într-o polemică, totuşi, cu domnia voastră pe această temă. Ca să vă fie clar, noi am rezistat la ger, domnule!

De acolo pleacă totul! Nu ne erijăm în eroi, dar spre deosebire de politicieni ca domnia voastră, noi am rezistat acelui ger cumplit din acea iarnă! Să vă fie clar!

Deşi vă apreciez ca gazetar - v-am citit multe articole - a trebuit să vă caut pe Google ca să observ că sunteţi europarlamentar. Îmi este clar că nu sunteţi reprezentativ pentru sutele de mii (!) de bucureşteni care s-au opus OUG 13 în Piaţa Victoriei şi nici pentru milionul (!) de oameni care au protestat, în total, în întreaga ţară (a se vedea încurajările venite din marile oraşe în acea perioadă: „Bucureşti! Rezistă Bucureşti!“). Deci pe cine reprezentaţi dvs. în Parlamentul European?

Pe cine nu (!) mai reprezentaţi dumneavoastră? Nu reprezentaţi nici tineretul, nici  generaţia Facebook şi Instagram. Conceptul de hashtag vă este total străin, iar dacă nu mă credeţi, vă rog să ne explicaţi şi nouă ce înseamnă #hashtag. V-am băgat în ceaţă, nu? Ce să vă zic, pentru noi sunteţi perimat, un-cool! În scurt timp o să vă auzim şi pe domnia voastră că aţi fost învins la următoarele alegeri de Partidul Facebook.

Pe cine nu (!) mai reprezentaţi? Păi nu-i reprezentaţi nici pe Liiceanu, nici pe Şora, nici pe Patapievici… anume pe niciun intelectual sau om de cultură care a rezistat (pun intended) pe crivăţul din acea iarnă.

Aşadar, din punct de vedere demografic, nu (!) reprezentaţi 3 categorii importante: clasa mijlocie superioară, tinerii şi elitele culturale. Pe aceste trei categorii NU le reprezentaţi în Parlamentul European. 
Deci, pe cine reprezentaţi dvs. în Parlamentul European?


Ce-i drept, nu reprezentaţi nici electoratul PSD. Aşadar, cine v-a mai rămas?! Destul de mică nişa populaţiei spre care puteţi privi. Este acel tip de populaţie care este incapabilă să îşi asume ceva. Nici în bine, nici în rău. Care crede că „PSD e un partid corupt“, dar nepricepută când vine vorba să facă ceva activ, consistent şi de lungă durată. În esenţă, acel tip de populaţie care suferă de Sindromul Stockholm în raport cu PSD. Vă spun sincer, nu sunteţi într-o companie prea plăcută!

Să revenim la oile noastre. #rezist, nu? Trebuie să vă mărturisesc că am fost la două conferinţe în Ucraina, de fiecare dată în plină iarnă. Erau -20° pe timp de zi. Acolo m-am împrietenit cu un rus, care mi-a povestit că, la astfel de temperaturi, este important să ai cît mai multe straturi de haine pe tine, iar în încălţăminte să ai obiele. De la prima conferinţă m-am întors cu o pneumonie, dar la a doua am fost ceva mai inspirat.

Ei bine, domnul meu, în acea iarnă la astfel de temperaturi am rezistat şi noi. De aici a pornit totul! De la a rezista pe acel ger crunt în Piaţă, zi de zi. Ştiam cu toţii că este imperativ să fim acolo cît mai mulţi, pentru cît mai multe ore. Ne îmbărbătam unii pe alţii ca să rezistăm gerului. Hai, mă! Rezistă! Nu ne bucuram de luxul unui scaun cald de europarlamentar.

Timpul a stat în loc pentru noi în acele zile, domnule Ungureanu. Ne-am suspendat întreaga viaţă ca să ieşim în stradă. Zi de zi! Mă îndoiesc că aveţi habar ce înseamnă asta. Să ai o viaţă de om normal după care, peste noapte, să devii protestatar. De profesie, aşa cum ne-a numit Firea.

Făceam cu schimbul, domnule Ungureanu. Cînd nu mai puteam de frig, cînd gerul ne secera valuri, valuri, veneau alţi protestatari care ne luau locul. Dar pentru o astfel de mobilizare aveam nevoie de un îndemn. Noi, cei din stradă, am reuşit să transformăm un „moft“ (acela de a protesta) într-o virtute.

Dar aveam nevoie de putere, de voinţă, de rezistenţă!!! Atît pentru noi, cît şi pentru ceilalţi. Prin urmare, #rezist la statusurile de pe Facebook. Hashtag (#), ca să indicăm conţinutul, iar „rezist“,  ca să fie o încurajare, o îmbărbătare. Aşa a apărut, domnul meu, acest concept. Dar evident, aceste noţiuni sunt atât de stranii pentru dumneavoastră, încît vi se par fabulaţii. Trăiască Partidele Facebook şi Instagram, nu?

Astfel, #rezist s-a transformat într-un liant social al celor care ieşeam în stradă. Şi tot în zilele acelea, noi, cei din stradă am devenit inamicul numărul 1 al PSD-ului. Noi ne-am asumat identitatea! Dar acest concept, de asumare, este unul total străin segmentului de populaţie pe care îl reprezentaţi. In extenso, şi dumneavoastră vă e total străin. Dacă #rezist însemna AntiPSD, Abrogarea OUG 13 şi ProJustiţie, atunci noi, cei din Piaţă, eram #rezist.

Dar mai mult decît atît, #rezist a devenit un simbol al rezilienţei, al luptei şi al perseverenţei. Ei, domnule Ungureanu, fix aceste calităţi vă lipsesc dumneavoastră şi segmentului de populaţie pe care îl reprezentaţi. N-aveţi stamină! (din englezescul stamina: the ability to sustain prolonged physical or mental effort)

A muri este simplu, domnule Ungureanu. A susţine un efort intens pe o perioadă lungă de timp, ei bine, asta este cu adevărat remarcabil! Profit de această ocazie să mă înclin faţă de toţi cei care au ieşit şi ies în continuare în Piaţă!

Şi acum despre moralitate, Traiane! Cît de morală poate să fie o persoană care jigneşte peste un milion de oameni, din simplul motiv că vin alegerile europarlamentare şi speră să mai prindă şi el un loc călduţ?!

Hai să facem cunoştinţă, Traian! Lucrez în domneiul Securităţii IT, un domeniu foarte nişat, cu foarte multă căutare. Am avut oferte nenumărate să plec în străinătate, inclusiv de la Google, în San Francisco. Dacă doresc, într-o săptămînă am şi emigrat, în cazul în care vorbim de Europa, şi în 2 luni, dacă vorbim de America. Tu, Traiane, dacă îţi iau scaunul de politician, în ce domeniu eşti suficient de bun pe plan mondial, astfel încît să îţi faci un  rost în viaţă în afara României? Serios acum! Eşti fost jurnalist. Şi ce? Cu ce îţi cîştigi tu pîinea în Londra, Paris, Berlin ori Viena? Iar domnia ta îşi permite să mă jignească pe mine?! Cît tupeu!

Eu rezist să nu plec din ţară! Ca mine sunt zeci de mii! Dar dă-i ‘nainte cu retorica ta de politician şi infatuarea de dîmboviţean. Că prinde la oi, nu? Dar dacă eu rezist să nu plec din ţară, tu de ce eşti în Parlamentul European? Nu vrei să facem schimb de locuri?

V-aş sugera să vă cereţi scuze! Nu de alta, dar să nu apară în scurt timp şi #TuieMraian.

Răzvan Ruelle

Chapeau

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite