Rezidenţiat 2016. Cum vor autorităţile să ocupe posturile abandonate de medicii specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezidenţiatul va avea loc pe 20 noiembrie
Rezidenţiatul va avea loc pe 20 noiembrie

Examenul de rezidenţiat ar putea fi organizat diferit în acest an, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că vrea ca examenul să fie unul cu subiecte unice, elaborate de o comisie centrală. Şi clasificarea ar fi naţională pentru a fi acoperite posturile de medici din zonele deficitare şi pentru a fi eliminate nepotismele.

Supriză majoră pentru absolvenţii de Medicină şi Farmacie din întreaga ţară, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că anul acesta intenţionează să oganizeze examenul de rezidenţiat la nivel naţional, cu subiecte unice, şi nu descentralizat, pe centre universitare, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Tinerii medicinişti sunt nemulţumiţi de modificare, care presupune o clasificare unică pe loc şi pe post la nivel naţional riscând astfel să ajungă în spitale orăşeneşti de unde de obicei medicii pleacă în unităţi sanitare mai moderne. Însă experţii în Sănătate sunt de părere că revenirea la vechiul sistem de organizare a concursului ar aduce o serie de avantaje.

„Există o astfel de intenţie a Ministerului Sănătăţii, ca toţi candidaţii din toate centrele universitare să aibă acelaşi set de întrebări şi evaluarea să fie unică după ce s-a ajuns la concluzia că în unele centre subiectele sunt mai uşoare, candidaţii iau note mai mari, pe când în alte centre situaţia este diferită. În plus, nici nu se ştie care este nivelul clar de pregătire al absolvenţilor. Dacă s-ar da un astfel de examen, cei mai buni ar lua locurile cele mai bune”, a explicat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală.

Potrivit acestuia, deşi modificările despre care au discutat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara pe tema organizării examenului s-ar putea concretiza cu doar două luni înainte de concurs, programat pe 20 noiembrie 2016, candidaţii foarte bine pregătiţi nu ar trebui să-şi facă niciun fel de probleme. „Pentru ceilalţi, o schimbare de acest gen i-ar putea îngrijora sau determina să renunţe la a susţine examenul anul acesta”, a apreciat rectorul.

Metodologie schimbată cu şase luni înainte de examen

De altfel, absolvenţii de medicină au reacţionat dur pe reţelele de socializare după ce Ministerul Sănătăţii şi-a anunţat intenţia.

„Asta înseamnă că studenţii de oriunde pot face rezidenţiatul oriunde. Legea spune că nu se schimbă metodologia cu 6 luni înainte de repartiţie. Ce să facem? Cum să acceptăm inegalitatea de şanse? Provincia a terminat mult mai devreme facultatea şi licenţa, fiecare vrea aproape de casă şi noi, bucureştenii şi cei din alte oraşe, să nu ne temem pentru locurile noastre, de ce să ne batem pentru ele? Vrem doar dreptul de a fi medic acolo unde dorim fiecare. Problema e deosebit de gravă şi va afecta o generaţie pe care se fac experimente.

Problema nu e de învăţat, dacă nu învăţăm nu terminăm facultatea şi vom învaţă, oricum, toată viaţă! Chiar şi măsurile corecte etic trebuie să respecte legea”, a scris un absolvent al UMF Carol Davila din Capitală pe contul său de Facebook.   

Oficialii din Sănătate susţin, însă, că atâta vreme cât bibliografia nu se modifică, nu ar trebui să existe niciun fel de probleme, legislaţia nefiind încălcată în vreun fel. „Orice măsură prin care se face o uniformizare a medicilor în ţară este bună. Dacă Ministerul Sănătăţii are garanţia că aşa se vor duce medicii şi spre posturi din localităţi văduvite de asistenţă medicală atunci este o măsură de bun augur”, a explicat şi doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

3.800 de medici pleaca anual din sistem

Şeful medicilor spune că între 3.500 şi 3.800 de medici solicită anual certificate speciale pentru a putea profesa în străinătate, marea majoritate a lor fiind medici tineri, care termină rezidenţiatul şi care vor lefuri mai mari şi condiţii mai bune decât cele oferite de sistemul sanitar românesc.

„Clasificarea naţională, care să răspundă nevoilor sistemului de sănătate de acoperire cu personal medical înalt calificat, ne-ar putea ajuta. În prezent, sunt 51.000 de doctori, din care 14.000 sunt în Bucureşti. Alţi 20.000 sunt concentraţi în şase oraşe mari, centre universitare. Deci două treimi din medici deservesc o treime din populaţia ţării, este îngrijorător”, a completat Borcean.

Clasamentul unic mai are un avantaj: nu s-ar mai ţine cont de gradele de rudenie atunci când se face repartiţia. „Cine are medie bună, prinde postul, cine nu, nu”, a conchis medicul, potrivit căruia specializări deficitare precum cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, onco-hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică şi microbiologie clinică au fost introduse pentru viitorii medici.

„Avem prea puţini specialişti în aceste domenii şi este nevoie de oameni dedicaţi. Practic, prin această măsură, oficialii s-au adaptat la ce e modern pe plan european, este necesar să ţinem pasul cu medicina modernă”, a conchis academicianul Ioanel Sinescu.

Concurs la nivel naţional în mai 2016

După ce locurile şi posturile scoase la concurs în sesiunea noiembrie 2015 au rămas neocupate, absolvenţii de medicină au reuşit să îl determine pe fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, să organizeze o sesiune extraordinară a Rezidenţiatului, pe 22 mai 2016. S-a organizat însă un examen la nivel naţional, în Târgu Mureş. Fostul ministru Patriciu Achimaş Cadariu a declarat, încă de la începutul acestui an, că trebuie regândită procedura de admitere în rezidenţiat, astfel încât să existe un rezidenţiat naţional care să ofere un clasament în funcţie de care cât mai mulţi, dacă nu toţi cei care participă, să poată să îşi aleagă un post.

La rândul lui, academicianul Ioanel Sinescu susţine că organizarea rezidenţiatului cu subiectele unice şi clasament unic nu pune niciun fel de problemne universităţilor. „Diferenţa este că subiectele vor fi făcute de o comisie stabilită de Ministerul Sănătăţii.

În prezent, există câte o comisie pe fiecare centru universitar în parte, care elaborează subiectele în funcţie de bibliografie şi tematica stabilită. Dacă se vor face aceste modificări, centrele universitare nu vor face altceva decât să se asigure de corectitudinea examenului, să facă şi corectura grilelor iar consecutiv corecturilor să se ocupe de partea de ierarhizare pe centru. Vom vedea care vor fi deciziile ce se vor lua”, a declarat rectorul UMF Bucureşti.

Când se fac înscrierile la Rezidenţiat

Lista locurilor şi posturilor disponibile va fi publicată până cel târziu la data de 14 octombrie în săptămânalul Viaţa Medicală şi pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro. Înscrierea candidaţilor va avea loc în perioada 14 octombrie -  28 octombrie (ora 14.00) la sediile Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite