Peste 70 de instantanee realizate, în decembrie ’89, pe străzile Timişoarei au fost expuse, în ultima săptămână, în sala Atrium a Consiliului UE, din iniţiativa Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles. Amplasată în principala zonă de acces în clădirea Consiliului, expoziţia a avut un impact semnificativ, amintind curajul şi jertfa românilor, de acum trei decenii, în faţa regimului represiv.

Sub titlul „30”, fotografiile realizate de Constantin Duma, Mircea Radu, Valentin Şuta, Ioan Radu şi Cătălin Regea au rescris povestea primelor zile ale Revoluţiei, începând cu manifestările unor grupuri răzleţe în 16 decembrie 1989 şi primele confruntări cu forţele de ordine, până la marile proteste ce au culminat cu declararea Timişoarei ca oraş liber de comunism. Au impresionat atât scenele de emoţie colectivă ale acelor zile dramatice, cât şi portretele revoltei şi eliberării.

Remarcabila iniţiativă s-a datorat echipei Reprezentanţei Permanente a României la UE, coordonată de ambasadorul Luminiţa Odobescu, şi colaborării cu Universitatea de Vest din Timişoara şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.

România a amintit UE că la temelia proiectului unităţii continentale stă ataşamentul cetăţenilor pentru libertate şi democraţie.

„România şi-a consolidat în acest an un capital important de imagine şi credibilitate prin deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Performanţele obţinute rămân reperul indiscutabil al nivelului pe care România l-a atins în maturizarea sa ca Stat Membru al Uniunii Europene. Însă toate acestea au fost posibile pentru că, acum 30 ani, România şi-a decis destinul european, cu mari sacrificii. Prin organizarea acestei expoziţii, aducem un omagiu tuturor celor care, în decembrie 1989, au ieşit pe străzile din Timişoara, Bucureşti şi din toată ţara, plătind cu preţul vieţii visul României libere şi democratice”, a subliniat ambasadorul Luminiţa Odobescu.

„Povestea în imagini este aproape ireală prin jertfele umane evocate, prin duritatea scenelor de protest surprinse şi prin gesturile de rezistenţă în faţa ultimelor manifestări ale dictaturii, vizibile în cadrele fotografice document”, a declarat profesorul Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, la deschiderea expoziţiei.

Într-un moment de dileme identitar-europene, România a amintit UE că la temelia proiectului unităţii continentale stă ataşamentul cetăţenilor pentru libertate şi democraţie – o vocaţie mai puternică decât orice ne-ar putea despărţi.