Reţete blocate de minciunile Casei de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii nu-şi mai pot lua medicamente compensate sau gratuite până când medicii de familie nu vor semna contractul-cadru
Pacienţii nu-şi mai pot lua medicamente compensate sau gratuite până când medicii de familie nu vor semna contractul-cadru

Medicii de familie au oprit ieri prescrierea de medicamente compensate acuzând autorităţile că vor să-i păcălească la buget. Doctorii reclamă că normele de contractare pe anul 2010 le scad veniturile cu 40%, ceea ce va duce la închiderea cabinetelor.

Liderii organizaţiilor medicilor de familie au anunţat ieri că de la 1 aprilie nu mai prescriu reţete compensate şi gratuite, întrucât nu au contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale, iar normele de aplicare a acestuia „au fost aprobate pe şest".

„Începând de joi vom consulta bolnavii, dar vom prescrie numai reţete simple pe care bolnavii trebuie să şi le cumpere", a spus preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă. De asemenea, medicii de familie nu vor mai da pacienţilor bilete de trimitere către medicii specialişti şi nici concedii medicale.

Doctorii spun că au aflat „pe surse" normele după care urmau să încheie contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi că abia ieri li s-au transmis documentele pe care să le semneze.

„E vorba de un act adiţional ca o prelungire a contractelor din anul 2009, dar cu regulile din 2010 care ne scad veniturile cu 40%. Noi nu semnăm nimic câtă vreme nu am ştiut de aceste reguli", a declarat dr. Doina Mihăilă.

Ea a spus că după noile norme plata pe bolnav a scăzut de la 90% la 70% şi în plus, fiecare categorie de vârstă de pacient primeşte punctaje mult mai mici, ceea ce duce, per total, la scăderea bugetelor cabinetelor. „Am făcut un calcul şi, pentru cei 1800 de pacienţi ai mei, veniturile cabinetului meu scad cu 15 milioane de lei. Eu nu mai pot ţine cabinetul în aceste condiţii", a explicat Doina Mihăilă.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii consideră că acţiunile medicilor de familie sunt nejustificate şi că vor aduce bolnavilor mari prejudicii. Lucian Duţă, preşedintele CNAS, susţine că refuzul doctorilor de a mai elibera reţete compensate şi gratuite este nejustificat, deoarece contractele vechi au fost prelungite automat până la intrarea în vigoare a celor noi.

„Nu înţeleg atitudinea medicilor de familie. Suma pentru medicina de familie în 2010 este egală cu cea din 2009, poate uşor mai mare, dar este adevărat că vor scădea veniturile medicilor care au înscrişi pe listă mai mult de 2.200 de pacienţi", spune Duţă.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, susţine că cel mai mult au de suferit pacienţii. „Îmi pare rău că din toată povestea asta pacienţii sunt cei mai afectaţi. E o stare de derută, medicii de familie trebuie să se gândească şi la pacienţi, dar şi la ei",  a spus Astărăstoae.

Contractul-cadru urma să intre în vigoare la data de 1 aprilie, însă a fost aprobat de Guvern abia la 31 martie şi nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Încă nu se cunosc normele sale de aplicare.

"Veniturile cabinetului meu scad cu 15 milioane de lei. Eu nu-l mai pot ţine în aceste condiţii."
Doina Mihăilă
liderul medicilor de familie

"Suma pentru medicina de familie în 2010 este egală cu cea din 2009, dar este adevărat că vor scădea veniturile medicilor care au înscrişi pe listă mai mult de 2.200 de pacienţi."
Lucian Duţă
preşedintele CNAS

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite