Restricţiile de muncă pentru români ar putea fi prelungite în ţările UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul crizei, Guvernul ia în considerare posibilitatea prelungirii restricţiilor de muncă pentru români în statele UE.

Astfel, Guvernul va cere CE să realizeze un nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizării pieţei muncii asupra economiilor din statele UE, în încercarea de a determina ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români, scrie Mediafax.

În discuţiile care vor fi iniţiate cu oficialii Comisiei Europene (CE) şi ai statelor membre UE care au impus restricţii la angajarea muncitorilor români va fi invocat faptul că liberalizarea pieţei muncii contribuie la eliminarea muncii la negru şi că statele care au amânat liberalizarea pentru ţările est-europene se confruntă cu un deficit al forţei de muncă ce nu va putea fi acoperit în următorii ani, relevă un document guvernamental.

Autorităţile române vor susţine astfel că liberalizarea pieţei forţei de muncă nu ar conduce la creşterea numărului muncitorilor români care s-ar îndrepta spre aceste state, ci ar asigura un cadru legal pentru lucrătorii deja prezenţi în ţările respective.

Documentul relevă însă că autorităţile române se aşteaptă în acelaşi timp şi ca perioada de restricţii să fie prelungită, din cauza reticenţei opiniei publice faţă de muncitorii străini în contextul crizei.

Restricţii la angajarea muncitorilor români sunt existente încă în ţări precum Austria, Belgia. Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Elveţia, Malta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite