Schimbă România. Resetează sistemul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campanie pentru schimbarea României
Campanie pentru schimbarea României

Schimbă România si resetează sistemul. O familie pentru fiecare copil abandonat. Spitalele din Romania nu sunt închisori pentru copii.

Ce înseamnă sistemul de protecţie socială şi de ce mii de copii abandonaţi aşteaptă ani de zile o familie ?

Conform  Dex-ului “Sistemul”  înseamnă 1. Ansamblu 2. Structură 3. Model, tip.

Pentru aproximativ 65.000 de copii din Romania însă, acest sistem înseamnă acasă. Pentru alţii, aproape 4000 abandonaţi, nu înseamnă nici măcar atat pentru ca ei au spitalul ca şi casă şi nici măcar NU EXISTĂ în statisticile sistemului de protecţie socială. Petrec pană la doi ani intre gratiile unui patuţ, nu văd lumina naturală şi nu sunt hraniţi corespunzator, timp în care dezvoltă retard şi alte complicaţii medicale datorate nestimulării propice varstei lor. Aceştia ar putea fi adoptaţi ÎNSĂ abia la un an de la intrarea lor în sistemul de protecţie socială !  Cand se întamplă acest lucru ?! Uneori cand dă Dumnezeu, alteori niciodată.

În acelaşi timp, mii de familii atestate să adopte un copil, aşteaptă pe listele de potrivire cu un copil. Scuza sistemului şi implicit a funcţionarilor publici din directiile de asistenţă socială şi protecţie a copilului este că NU sunt copii adoptabili în sistem.


Aceiaşi Mărie cu altă pălărie ?!

Legea adopţiilor intrată în vigoare în luna aprilie a acestui an a trezit foarte multe speranţe în inimile tuturor celor care doreau să adopte însă erau constant descurajaţi de birocraţia deja emblematică pentru tot ce înseamnă procedurile unei adopţii în Romania.

Am avut o privire de ansamblu dar şi una de detaliu, am crezut foarte mult în această lege nouă şi am vrut personal să mă conving că ceea ce era scris pe hartie şi ceea ce a fost gandit pană la nivel de detaliu, poate fi aplicat în practică şi că poate schimba viaţa miilor de copii care încă îşi aşteaptă mămicile şi tăticii. Am monitorizat împreuna cu echipa de la Asociaţia ADOR COPIII – Comunitatea familiilor adoptive, cum evoluează aplicarea noii legi în Romania şi reacţiile nu au întarziat să apară. Am fost asaltaţi de mail-uri, de telefoane şi de întrebari. Am făcut consilieri ore întregi şi am redactat zeci de contestaţii prin care familiile potential adoptive spuneau clar ce drepturi au. Şi apoi a venit momentul unor concluzii.  

Rădăcina problemei. Sistemul.

Am auzit de atatea ori sintagma aceasta încat deja parcă ea spune totul si nimic, în acelaşi timp. Cu toate acestea este ştiut faptul că soluţia problemei se află exact în mijlocul problemei.  Aşa că am scos rădăcinile problemei la lumină, la aer.

Anual aproximativ 4.000 de copii sunt abandonaţi în spitalele din Romania. Aceştia petrec până la doi ani în mediul spitalicesc şi abia apoi sunt incluşi în sistemul de protecţie socială, cel care are rolul de triaj în urma stabilirii unui an de zile ca măsură de protecţie asupra copilului. Unii dintre ei pot fi reintegraţi în familiile naturale (soluţia cea mai fericită), alţii în familii substitutive şi alţii în familii adoptive.

Radăcina problemei este aplicarea defectuoasă sau chiar neaplicarea a legii privind pritecţia socială a copilului şi abia apoi cea a adopţiei. Repetăm, aplicarea sau neaplicarea acestora !  

De ce totuşi, nu se întamplă nimic ?

Ne-am întrebat intens şi când am aflat răspunsul a prins viaţă campania RESETEAZĂ SISTEMUL. O familie pentru fiecare copil abandonat http://bit.ly/Sr3cBa

Pentru ca potenţialii adoptatori să aibă ce adopta, trebuie să existe copii adoptabili. E simplu. Câtă vreme copiii vor zace prin spitale si asistenţii sociali care raspund de ei nu vor întocmi documentele necesare ca aceştia să între în circuitul sistemului de protecţie socială, vorbim vorbe.

Soluţii pe termen lung

· Demersuri oficiale (scrisori deschise, memorii) catre autoritatile responsabile in privinta realizarii protectiei sociale a copiilor abandonati si monitorizarea plicarii normelor legislative aflate in vigoare potrivit carora copiii abandonati nu ar trebui sa stea fie internati in spitale pana la 2 ani.

· Retele de voluntari care vor suplini lipsa unei familii pentru acesti copii

· Responsabilizarea comunitatii fata de situatiile cu risc de abandon familial
 

Primele efecte ale campaniei derulată la nivel national

· Creearea unei reţele de voluntari ai asociaţiei în Bucureşti, Iaşi, Constanţa şi Timisoara, dar şi în alte oraşe

· Memorii si scrisori deschise înaintate către directii de asistenţă socială şi spitale unde ne-au fost sesizati mulţi copii abandonaţi privaţi de o familie

· Responsabilizarea comunitaţii fată de situaţiile cu risc de abandon la naştere şi conştientizarea membrilor acesteia că pot face diferenţa pentru semenii lor.

Concret

În urma demersurilor asociaţiei răspunsul guvernului a fost că au fost instituite acţiuni de control la nivel naţional formate din echipe mixe - Inspecţia socială şi Ministerul Sănătăţii. Avem feedback că acest lucru se şi întamplă în plan real şi nu doar pe hartie şi nu pot decat să mă bucur împreună cu colegii mei din asociaţie, cu care am muncit enorm de mult pană acum la acest proiect. În Iaşi, Constanţa şi Timisoara peste 50 de copii au fost incluşi în mai puţin de o lună sub o măsură de protectie socială urmand ca să se stabilească dacă vor fi reintegraţi în familia naturală sau vor avea parte de o familie adoptivă iar asta ne demonstrează că sistemul poate fi resetat. Ne demonstrează că sistemul suntem fiecare dintre noi, asistenţii sociali din instituţiile care sunt responsabile de soarta copiilor abandonaţi, asistenţii medicali care îi îngrijesc, responsabilii de caz care apoi îi asistă, voi toţi sunteţi sistemul. Începand din interior, de la sistemul personal de valori, de principii, de vocaţii, de acolo de unde pricepem că ceea ce facem noi influenţează lucrurile într-un fel bun sau mai puţin bun, influenţează viaţa celor de langă noi, respectiv viaţa copiilor mai puţin fericiţi.  Putem schimba mii de legi pe an, dacă nu schimbam ceva în noi. 


Monitorizăm aşadar aplicarea legislaţiei privind protecţia socială si drepturile copilului şi cea privind regimul juridic al adopţiei pentru că noi credem cu tărie că fiecare  copil are dreptul la o familie, indiferent de etnie, varstă sau stare de sănătate şi nici un asistent social nu are voie să ia acest drept unui copil. Continuăm Campania şi vom reveni cu noutăţi.

Vocea societăţii civile este puternică iar voi aveţi puterea să resetaţi sistemul şi puteţi să schimbaţi România !  

Ne puteţi urmări şi pe http://bit.ly/Sr3cBa şi http://on.fb.me/SC0d6F acolo unde ni s-au alăturat deja un număr impresionant de susţinători.

Asociaţia ADOR COPIII  RESETEAZĂ SISTEMUL. O FAMILIE PENTRU FIECARE COPIL ABANDONAT. 

Campania RESETEAZĂ SISTEMUL.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite