Reporteri fără frontiere: România a urcat cinci locuri în clasamentul libertăţii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a urcat cinci locuri, de pe 47 pe 42, în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei realizat anual de organizaţia franceză Reporters sans Frontieres (RSF), unde Finlanda, Olanda şi Norvegia ocupă primele trei locuri, potrivit site-ului RSF.

Republica Moldova s-a situat pe locul 55, în cădere cu două locuri, faţă de anul precedent.

Potrivit AFP, Eritreea este ţara unde libertatea presei este cel mai puţin respectată, potrivit acestui clasament care include 179 de ţări şi provincii. Ea este urmată, în ordine, de Coreea de Nord, Turkmenistan, Siria, Somalia, Iran, China, Vietnam, Cuba, Sudan şi Yemen.

Cea mai mare cădere a înregistrat-o Mali, 74 de locuri, până pe poziţia a 99-a (faţă de clasamentul de pe 2011), mai ales din cauza puciului din 22 martie 2012, de la Bamako.

În ceea ce priveşte Turcia (pe locul 154, în cădere cu 6 locuri), este, în prezent, "cea mai mare închisoare pentru jurnalişti, mai ales pentru cei care au păreri critice faţă de modul în care autorităţile tratează chestiunea kurdă".

ONG-ul arată că în cazul altor ţări s-au înregistrat "îmbunătăţiri majore" şi progrese importante. Astfel este cazul Malawi, care a urcat 71 de locuri, până pe poziţia a 75-a. De asemenea, Coasta de Fildeş a urcat de pe locul 96 pe 63 şi pare a fi ieşit din criza postelectorală dintre partizanii lui Laurent Gbagbo şi Alassane Ouattara.

Myanmar a urcat 18 locuri, până pe poziţia a 151-a, însă India a coborât 9 locuri, până pe 140, fiind la cel mai jos nivel din 2002 până în prezent, mai ales din cauza cenzurii pe internet în continuă dezvoltare.

China, situată pe poziţia a 174-a, nu arată nicio ameliorare, menţinând ridicat numărul de jurnalişti şi bloggeri din închisori, fapt care arată că accesul la informaţie este afectat grav.Ţ

RSF mai subliniază că represaliile care se fac simţite de la întoarcerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte au făcut ca Rusia să coboare 6 locuri, până pe 148.

Raportul mai estimează că, deşi 16 ţări din Uniunea Europeană figurează în primele 30 de poziţii, "modelul european se erodează". "Instituţiile instrumentează în mod periculos ?legi-căluş?, în ţări precum Ungaria (locul 56, -16) şi Grecia (84, -14)".

În realizarea acestui clasament, RSF ia în calcul şase citerii pentru fiecare ţară: pluralismul, independenţa media, noţiunile de mediu şi autocenzură, cadrul legal, transparenţa şi infrastructura mass-media. Fiecare ţară obţine o notă de la 0 la 100, 0 fiind echivalent cu "o situaţie ideală".

RSF este o organizaţie nonguvernamentală, cu sediul central la Paris, care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume şi care activează de 28 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite