REPORTAJ Migraţia la sat: De ce aleg românii viaţa la ţară. „Majoritatea ne consideră curajoşi“

Obligaţi de vremuri sau de bunăvoie, sute de mii de români o iau de la capăt anual: fug la ţară, departe de aerul înecăcios al oraşelor. Tineri şi bătrâni deopotrivă caută o viaţă mai liniştită, în sate de munte ori în apropierea oraşelor. „Weekend Adevărul“ a stat de vorbă cu cei care au luat această decizie, inclusiv cu cei influenţaţi de pandemie, şi a aflat despre bucuriile şi greutăţile unui orăşean la sat.
theoretic m-as mute la tara daca as avea confortul:apa,caldura,gaz de la oras!Altfel cred ca se muta inapoi ori pensionati,deci au o sursa de venitsi de obici o casa parinteasca si poate un pic de pamant.Mai tin un porc,un pic de legume,mai fac o tricha .Tinerii de obicei nu au nimic la oras,nici casa,eventual o camera la parinti;servicieventual de doi bani ,fara nici o speranta de viitor.Si atunci incearca sa se intoarca la bunici,eventual la o mostenire.Nu vad pe nimeni sa plece de bine,numai daca au ganduri si posibilitati de a face agricultura profitabila.Problema mare este educatia copiilor,scolile sunt jalnice,majoritatea.Si viata spirituala:babe proaste,biserica pt tampiti,betivi,grosolanie,violenta......si poate aer curat.PS.Majoritatea mutatilor is buni numaide dat sfaturi,cum sa te intorci la primitivism!
Ca sa nu zic ca toti taranoii cresc porci cu cotetul lipit de gardul tau de pute de iti muta nasul. Oricum UE va interzice acesta practica mizera si aceste focare de infectie si peste porcina. Vrei carne ? , iti cumperi de la macelarie verificata sanitar. Terminati cu porcul de tara e bun si bla,bla,,,mananca numai sobolan. Ca si gaina de tara de o fierbi o zi de nu mai are nici un gust, e o chestie atoasa de iti rupi dintii in ea, parca e talpa de papuc. Si la asta i se da porumb cica de tara, uitand sa zica ca boabele sunt luate de importatori si sunt modificate genetic.
Ludwig De cate ori vin Romania, ma duc si la tara la rude si vad cum s-au schimbat multe in bine. Am fost si anul trecut, in 2019, in Romania, m-am dus intr-o comuna de la Braila. "Ca sa nu zic ca toti taranoii cresc porci cu cotetul lipit de gardul tau de pute de iti muta nasul." "Terminati cu porcul de tara e bun si bla,bla,,,mananca numai sobolan." "Ca si gaina de tara de o fierbi o zi de nu mai are nici un gust, e o chestie atoasa de iti rupi dintii in ea, parca e talpa de papuc." Ceea ce ai scris este o insailare de tampenii, minciuni, prostii si ai de la mine pentru tine, "draga" Ludwig, narcisistul forumului, medalia de"onoare" a "celui cre(s)tin comentariu" pe ziua de azi. Nu uita, "draga" Ludwig, sa-ti apreciezi propriul comentariu, ca de fiecare data, altfel, narcisistule.
Ludwig, trebuie sa recunosc ca esti departe de realitate...din pacate... focare de infectie si pesta porcina? vai de capul tau!!! boala lui Montgomery este transmisa de niste insecte respectiv capuse... ce focare visezi de la balegar? rahatul de om este de 100 de ori mai mizerabil decat cel de porc...traiesti in alta lume..o lume utopica, irationala si nereala.. cu o astfel de mentalitate nu o sa prinzi 50 55 ani fara vre-un cancer.. Cancer? ahh cei ala? cancerul incepe cu un stil de viata modernist, rupt de natura ""murdara"" , un stil de viata bolnav ... Tine minte cuvintele mele...
Pop Adriana... cum e vremea pe Pluto?... ce ai tu la oras, vine cu un cost iar acest cost se numeste BOALA!!! Nu-mi fac griji.. si asa suntem multi..
Ludwig, la mine la țară, pe o uliță de 600 de metri au dispărut toate vacile, toți porcii, toate gâștele, rațele. Doar găini încă mai ține lumea. Și eu am vreo 10 dar sunt găini araucana, ce produc ouă verzi, cu 40% mai puțin colesterol și omega 3 mai mult. Dacă nu-ți pasă e OK, poate sunt bune și cele de trei săptămâni din supermarchet, dacă nu au data ștearsă și reimprimată cum am văzut cazuri la tv. Și apoi și plăcile de colesterol de la inimă se pot rezolva cu un stent - două (chiar trei, ca la Busu).
O sa il contrazic pe Ludwig, cel putin partial. Gaina de tara e infinit mai ok decat ce carne injectata gasesti pe rafturi. Bine.. acum depinde si cum e crescuta. Ai mei au o curte mai mare si le-a permis sa faca un tarc pentru pasari. Au conditii moderne de hranire iar pana la taiere acele pasari duc o viata mult mai buna fata de alea de fermele industriale. Au spatiu in tarc sa se miste, sa creasca armonios. Ajung in cuptor cateva luni si fara sa fie injectate cu apa. Imi sare mustarul cand iau o carcasa babana de pe raft si dupa 35-40 de minute la foc mic abia mai gasesti ceva in tava. Cu porcul sau vaca e altceva, pe alea e mai greu sa le cresti fara sa iti deranjezi vecinii. Si pasarea face mizerie dar la ele faci mai repede curat. Un tarc de 40 m patrat il cureti in 15 minute. Pentru beton scapi repede daca ai si ceva de spalat cu presiune. Daca iti permite curtea si amenajarea unei sere pentru consum propriu, e vis.