REPORTAJ Bătaie de joc a autorităţilor, în timpul potopului. I-au luat la mişto pe salvatorii care au scos oamenii de sub ape: „Ăştia-s salvamorţi, nu salvamonţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gorjul a fost puternic afectat de inundaţii FOTO Adevărul
Gorjul a fost puternic afectat de inundaţii FOTO Adevărul

Inundaţiile din ultimele zile au distrus case, drumuri şi vieţi omeneşti. În unele localităţi, oamenii le-au mulţumit salvatorilor. În alte zone, salvamontiştilor li s-a vorbit urât, iar oamenii nu au vrut să-şi părăsească locuinţele.

UPDATE 00.55 Ultimul bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, înaintat miercuri seară autoritatea locală, informează că în prezent sunt afectate de inundaţii 13 comune:  Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivalea Moşteni, Siliştea Gumeşti, Dideşti, Beuca, Ciolăneşti, Necşeşti, Drăcşenei, Talpa, Vârtoape, Olteni şi Gălăteni .

De asemenea, conform rapoartelor operative primite de la Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în aceste localităţi au fost inundate 42 de case, 422 de curţi şi 209 anexe gospodăreşti.

UPDATE 00.10 Cele 72 de persoane din comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, ale căror case au fost distruse de inundaţii, îşi petrec a doua noapte consecutiv în căminul cultural din localitate, autorităţile punându-le la dispoziţie pături, saltele şi hrană, informează agenţia Mediafax.

Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru-Nicu Cornoiu, a afirmat că la căminul cultural din comuna Vaideeni au fost duse saltele şi pături pentru 200 de persoane, astfel încât nu vor exista probleme în situaţia în care alţi localnici ale căror case au fost afectate de inundaţii vor merge în adăpostul amenajat de autorităţi.


Imaginile dezastrului din Gorj au înfricoşat întreaga ţară în ultimele zile. Printre protagoniştii acţiunilor de salvare se numără şi o echipă de salvamontişti. Aceştia au salvat marţi şase persoane din mijlocul puhoaielor, iar alte 17 persoane rămase blocate în munţi au primit ajutorul salvamontiştilor miercuri. Şeful Serviciului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, care a intervenit în toate acţiunile de salvare, este revoltat pe colegii de la celelalte structuri ale statului. Acesta mai susţine că primarul comunei Bengeşti-Ciocadia i-a jignit.

„Un om din Bengeşti Ciocadia avea nevoie de pastile. L-am rugat pe primarul comunei să meargă la familie şi să aducă pastilele şi să se întâlnească cu maşina noastră care cobora din Rânca, iar răspunsul a fost că nu are pe cine să trimită din toată localitatea comuna Bengeşti Ciocadia cu o maşină ca să ne aducă aceste pastile“, aşa începe istorisirea salvamontistului-şef despre problemele întâmpinate în timpul acţiunilor de salvare.

„Am luat legătura cu elicopterul şi stabilim să facem evaluarea la faţa locului, aşa cum este procedura, să nu plece degeaba, iar primarul de la Bengeşti Ciocadia afirma la toată lumea: «Cine sunt domne ăia? Nu sunt salvamontişti, sunt salvarmorţi. Să vină mai repede elicopterul că-i băgăm pe fraierii ăia de salvamorţi în apă». Este jenant ce se întâmplă şi nu mă pot bucura că datorită intervenţiilor noastre şase oameni trăiesc“, a mai spus Sabin Cornoiu. Primarul localităţii, Victor Geogia, neagă: „Eu nu am spus aşa ceva. Dimpotrivă, i-am felicitat tot timpul pentru că sunt adevăraţi eroi. Fără ei, oamenii ar fi fost morţi“.

„Pompierii se uitau de pe mal“

Sabin Cornoiu a mai declarat că salvamontiştii şi-au pus viaţa în pericol, în timp ce alţii au stat şi s-au uitat: „După ce am salvat patru oameni din apă, trăgând targa după mine, a trecut în momentul respectiv un mare domn. Era plin de pulane şi platoşe. S-a uitat la mine cum trăgeam targa din apă şi nu a pus mâna. Am ieşit cu un copil în braţe şi nu a întins unul mâna peste gard ca să-l ia“.

Bărbatul a mai povestit că până şi pompierii au stat multă vreme pe margine: „După şase ore de acţiune în apă, se uitau pompierii la noi de pe mal. Nu ne-au întrebat unul dacă avem nevoie de ceva sau de ajutor. Stăteau toţi să facă poze. S-a văzut că în situaţii deosebite sunt sute de mâini în buzunare şi trei-patru oameni care intervin“.

inundatii

România a fost măturată de ape FOTO Reuters

Sabin Cornoiu susţine că nu a primit sprijinul necesar nici din partea Poliţiei. „Am ieşit pe mal şi am fost anunţaţi de încă un caz la Pereşti, localitate de care nu am auzit niciodată. Nimeni nu a zis: «Haideţi că vă duc eu în satul ăla». Nimeni din zeci de poliţişti şi din toţi care erau acolo. Nu se poate ca în stradă să fie zeci de maşini de la ISU, Poliţie, Jandarmerie, şi niciuna să nu ne conducă. Îi rugam pe localnici să ne deseneze pe hârtie cum ajungem acolo“, a mai spus şeful salvamontiştilor din Gorj.

Ucişi de viitură în Argeş

Un argeşean de 72 de ani din comuna Vedea şi unul de 50 de ani din comuna Merişani au fost ucişi de viituri marţi după-amiază. Primul a fost surprins încercând să treacă cu căruţa prin albia râului Vedea, iar al doilea se afla cu vacile pe câmp şi a fost victima apelor râului Cotmeana. 

De asemenea, ploile căzute în Argeş au avut efecte devastatoare pentru nordul oraşului Piteşti şi pentru comuna Bascov, o aşezare limitrofă. La o oră după ploaia torenţială a ieşit soarele. Surpriza a fost însă imensă pentru cei care se aflau la un supermarket în zona de nord , cînd s-au trezit cu apa pîna la genunchi. În parcare, autoturismele plateau.

Dâmboviţa: poveste din satul de sub ape

A fost nevoie de o ploaie de numai 30 de minute pentru a se inunda peste 100 de gospodării din satul Puntea de Greci, din comuna dâmboviţeană Petreşti. Pe lângă curţile şi casele inundate, grindina le-a distrus toate legumele de pe câmpuri, singura lor sursă de venit. 

„De la primărie nu a venit nici câinele. Primarul e în concediu“, s-au plâns oamenii. Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei şi pentru a salva un bărbat, paznic la o societate agricolă, care fusese înconjurat de apele Neajlovului.

„Bărbatul a fost surprins de viitură la o fermă unde păzea nişte utilaje agricole. Am fost solicitaţi să intervenim pentru salvarea sa din mijlocul apelor. Apa avea peste un metro“, a declarat Corvin Nicolae, de la ISU Dâmboviţa.

Teleorman: a şaptea tură de inundaţii

Apele au făcut ravagii în 17 localităţi din Teleorman. În unele comune precum Siliştea Gumeşti sau Tătărăştii de Jos, oamenii şi-au văzut inundate gospodăriile pentru a şasea sau chiar a şaptea oară anul acesta.  Cea mai gravă situaţie a fost în localitatea Beuca, unde au fost inundate 23 de case, 29 de persoane rămânând izolate. În pericol se află şi reşedinţa de judeţ Alexandria, străbătută de Vedea.

inundatii

Nimic nu a rămas în picioare în faţa apelor FOTO Reuters

Reprezentanţii primăriei au cerut ajutor voluntarilor pentru a întări digul de peste Vedea. Municipalitatea a cerut cetăţenilor de pe străzile situate în zona cu risc de inundaţii să evacueze animalele şi să-şi pună în siguranţă bunurile. S-a interzis, de asemenea, circulaţia pe pasarela şi podul vechi de peste Vedea.

Vâlcea: 200 de familii fără locuinţe

Potopul a făcut prăpăd şi în judeţul Vâlcea, unde sute de gospodării şi locuinţe au fost distruse de furia apelor. Cea mai afectată este comuna Vaideeni, acolo unde peste 200 de familii au rămas fără locuinţe după ce apele râului Luncavăţ au ieşit din matcă şi au distrus totul în cale. Zeci de oameni au rămas izolaţi pe o insulă, autorităţile fiind nevoite să intervină cu două elicoptere pentru salvarea acestora.

Localnicii şi-au petrecut noaptea la şcoala din sat, la rude sau sub cerul liber. Reveca Şchiopu are 90 de ani şi a dormit noaptea trecută pe o scândură, în curte. Femeia este hipertensivă şi suferă de Parkinson, însă refuză să-şi părăsească căsuţa. „Nu am mai văzut aşa ceva, mai bine mă lua Dumnezeu, să nu mai văd urgia asta. Am dormit în curte, că în căsuţa mea a intrat apa, e plin de noroi. Nu ştiu ce să mai fac, copiii mei stau mai sus, sunt şi ei amărâţi, că şi lor le-a intrat apa în case. Nu mai am nimic, şi găinile mi le-a luat viitura“, povesteşte cu lacrimi în ochi bătrâna.

Autorităţile locale au luat în calcul posibilitatea de a-i strămuta pe oamenii afectaţi de viitură într-o altă zonă. „Vrem să-i mutăm pe oameni în altă zonă, am identificat deja un alt amplasament. N-aş putea spune la cât se ridică pagubele pentru că mulţi dintre oameni şi-au pierdut agoniseala de o viaţă“, precizează primarul Daniel Băluţă.

Şeful de la „Apele Române“, pe făraş

Premierul Victor Ponta a cerut ieri demiterea lui Vasile Pintile, directorul Administraţiei Naţionale „Apele Române“, aflat la acest moment în concediu. Asta la scurt timp după ce vicepremierul Liviu Dragnea, nemulţumit de modul greoi în care au fost ridicate sau consolidate digurile de protecţie, în ultimii ani, a cerut efectuarea unei anchete la Apele Române. La aflarea veştii, Pintilie, l-a sunat pe Victor Ponta pentru a-i spune că a coordonat, prin telefon, întreaga activitate a instituţiei în timpul inundaţiilor.

Un sfert din producţia agricolă, compromisă

Inundaţiile au compromis până în prezent între 25% şi 30% din suprafeţele arabile, astfel că producţia agricolă este compromisă în aceeaşi măsură, avertizează reprezentanţii agricultorilor.

inundatii

Culturile din satele afectate au fost distruse FOTO Adevărul

„Cel mai puternic sunt afectate culturile de legume şi fructe, în proporţie de 30%, iar la culturile mari (cereale, floarea-soarelui şi rapiţă) vorbim de 15%-20%“, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu. „Ce e mai rău este că au fost afectate foarte multe grădini mici, din care oamenii din sate îşi asigură consumul propriu şi mai trimit câte ceva rudelor de la oraş. Ar trebui să învăţăm ceva din aceste evenimente, şi anume ca asigurarea aceea obligatorie împotriva inundaţiilor şi calamităţilor naturale să fie şi pentru grădina de lângă casă, nu doar pentru clădirea propriu-zisă“, a spus liderul sindical.

Ploile vor fi înlocuite de caniculă în următoarele zile

Meteorologii au veşti bune pentru următoarea perioadă. Ei spun că începând de mâine, ploile se vor muta în nordul, nord-vestul şi în zona de munte a ţării, iar de sâmbătă ploile se vor restrânge şi vor fi aşteptate doar izolat, în partea de nord-vest a ţării.  

„În zonele de câmpie însă va fi caniculă, iar temperaturile vor depăşi izolat 35 de grade”, mai arată specialiştii.  Astăzi însă vremea se menţine instabilă în Banat şi parţial în Oltenia. Potrivit unor atenţionări intrate în vigoare noaptea trecută la ora 03.00, judeţele Dolj, Mehedinţi şi Caraş-Severin se află sub incidenţa unui Cod portocaliu de furtuni, în timp ce pentru judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt a fost emis Cod galben de vreme rea. Până mâine la ora 10.00, în aceste regiuni, vor cădea ploi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar local cantitatea de precipitaţii va depăşi 50 de litri pe metru pătrat, avertizează specialiştii.

La rândul lor, hidrologii au extins Codul roşu de inundaţii, emis ieri dimineaţă, pe bazinul superior al râului Vedea şi pe afluentul său Cotmeana din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş. Tot sub Cod roşu de inundaţii se află şi râurile din bazinul hidrografic Lotru din judeţul Argeş, dar şi majoritatea râurilor mici din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj. Cursurile de apă din judeţele Vâlcea, Gorj şi Timiş, precum şi din Giurgiu, Dâmboviţa şi Ilfov se află sub coduri portocalii şi galbene de inundaţii. În aceste zone au fost mobilizaţi peste 2.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti cu 10 elicoptere dintre care 6 de tip SMURD.

La realizarea acestui text au contribuit: Alin Ion, Ionuţ Dima, Elisabeth Bouleanu, Irina Rîpan, Cristi Ionică, Alina Brebenel, Dan Străuţ.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite