REPORTAJ Ambulanţele, în linia întâi a luptei cu canicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de pe ambulantă lucrează la foc continuu FOTO Eduard Enea
Medicii de pe ambulantă lucrează la foc continuu FOTO Eduard Enea

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti lucrează la capacitate maximă de la începutul săptămânii. Marţi la prânz în curtea instituţiei se mai afla o singură Salvare, toate celelalte fiind în teren.

Canicula din ultimele zile a scos toate ambulanţele în stradă. Temperaturile ridicate fac ca telefoanele din dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf) să sune încontinuu. Pe lângă cazurile obişnuite de hipertensiune, înţepături de insecte sau cefalee, lipotimiile şi căzuţii în stradă fac obiectul acestor zile de cuptor. Doar ieri, într-un interval de şapte ore, la 112 s-au primit 500 de apeluri din care 240 au fost urgenţe medicale. Dintre acestea, 25 raportau persoane care au leşinat în locuri publice.

De cele mai multe ori, aceste persoane beneficiază de asistenţă medicală pe loc, dar sunt situaţii în care cadrele medicale sunt nevoite să îi ducă la spitalele din Bucureşti. Aceşti pacienţi merg spre spitalele de urgenţă mari, respectiv Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Pantelimon sau Spitalul Bagdasar Arseni. La cel din urmă a ajuns ieri şi o femeie de 40 de ani care, crezând că bea apă dintr-o sticlă pe care o avea în geantă, a băut detergent.

Căldura de afară şi lichidul otrăvitor i-au determinat pe oamenii din jurul său să sune la Ambulanţă atunci când au văzut că nu se mai poate ţine pe picioare. „Aveam în geantă sticla, credeam că e apă, abia când am luat prima înghiţitură mi-am dat seama că este altceva”, i-a spus, speriată, femeia doctorului de pe Ambulanţă.

Cu girofarul pornit, cadrele medicale au gonit printre miile de maşini din Bucureşti, mai mult pe liniile de tramvai şi, în 15 minute, după un drum anevoios, au reuşit să ajungă la spital.

Agitaţie la dispeceratul de la Ambulanţă

Din dispeceratul SABIf, medicul coordonator Jean Balota urmăreşte harta cu apelurile telefonice, cea cu diagnosticul preliminar, dar şi monitoarele care conţin informaţii despre locurile libere din spitale şi despre ambulanţele din teren. Se înţelege din priviri cu cele patru asistente care ţin legătura constant cu ambulanţierii. „Bună ziua, de la Salvare sunt. A ajuns maşina la dumneavoastră. Ieşiţi, vă rog?”, întreabă o angajată. „282, ai confirmarea. Poţi să te întorci în parc”, spune o alta.

Obişnuit cu agitaţia zilnică, Balota spune că, de câteva zile, numărul apelurilor telefonice a crescut simţitor, pe fondul caniculei. „Echipele sunt puţine faţă de cât avem nevoie, astfel că atunci când se eliberează un echipaj îl trimitem la următoarea locaţie. În medicina de urgenţă jucăm pe un fir foarte subţire. În perioada asta, sunt multe cazuri de lipotimii, oamenii au senzaţia de leşin din cauza căldurii şi a deshidratării, plus că stau în soare. Este o perioadă de vârf şi ne aşteptăm la astfel de cazuri şi în continuare”, a declarat doctorul Balota.

Cei mai predispuşi să leşine în locuri publice sunt bătrânii trecuţi de 65 de ani, pe care medicii îi sfătuiesc să nu iasă din casă între orele 11 – 17. „Din păcate, prea puţini ţin cont de ceea ce le spunem”, mai explică Balota.

Caniculă toată săptămână

Meteorologii au informat că vremea se va menţine caniculară, iar în zonele de câmpie şi de podiş vor fi atinse temperaturi între 35 şi 37 grade. De asemenea, indicele temperatură -
umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. ;
 
Recomandări în caz de caniculă

Specialiştii spun că hidratarea este esenţială în această perioadă caniculară, astfel că ne recomandă să bem doi litri de apă pe zi. De asemenea, în măsura în care este posibil, doctorii spun că nu ar trebui să ieşim pe stradă între orele 11-17 şi, dacă o facem, să purtăm haine corespunzătoare. Consumul de fructe este obligatoriu pe caniculă, mai spun doctorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite