Reprezentantul Patriarhiei, la Adevărul Live: „Catedrala Mântuirii Neamului a fost evaluată la 88 de milioane de euro, dar am făcut economii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Catedrala Mântuirii Neamului ar putea să nu mai fie finanţată din fonduri publice dacă trece de Parlament un proiect de lege în acest sens, iniţiat de deputatul independent Remus Cernea. La Adevărul Live am dezbătut proiectul de lege alături de Remus Cernea, de părintele vicar-administrativ patriarhal Ionuţ Corduneanu şi părintele Eugen Tănăsescu, blogger adevarul.ro.

LIVE TEXT:

Remus Cernea: Proiectul este depus de peste două săptămâni, dar acum a intrat în circuitul de dezbateri. Trebuie să primească un aviz de la Consiliul legislativ şi din partea Consiliului economic şi social şi apoi intră în comisiile de la Senat. Istoricul acestei legi e următorul, în 2005 guvernul de la acea vreme a dat o OUG transformată de Parlament în lege, prin care se dădea un teren de 11 hectare pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamnului, care era evaluat spre suma de 200 de milioane de dolari, o sumă uriaşă. Asta se întâmplase după ce reuşisem să salvăm Parcul Carol, iar amplasamentul a fost mutat.

În 2007 la propunerea partidului extremist România Mare, Parlamentul a votat un amandemant prin care se spune că fondurile pentru catedrală vor fi asigurate şi de fondurile autorităţilor publice şi de atunci au fost alocate zeci de milioane de euro din bani publici pentru construirea catedralei. 70-80% din banii au provenit din fonduri publice. Banii au venit prin hotărări de guvern, pentru alocări din fondul de rezervă destinaţi unor situaţii neprevăzute. Pe lângă asta au venit bani de la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu a dat milioane de euro pentru catedrală şi au existat şi primării din alte zone ale ţării. Şi BNR a dat nişte bani către BOR sau anumite regii autonome. Consider că este profund imoral. BOR are dreptul să construiască orice doreşte, dacă finanţarea e făcută din bani publici avem o problemă morală şi de separare a statului de biserică. Avem nevoie de o lege privind finanţarea, impozitarea şi fiscalizarea cultelor pentru că nu avem o legislaţie reală. În lege se spune că cultele sunt finanţate în funcţie de cererea lor şi de necesităţi.

Dacă ne uităm pe hotărârile de guvern din anii anteriori, acestea sunt chiar mai multe înainte de alegerile electorale, să fie întâmplător?

Ionuţ Corduneanu: În privinţa cheltuielilor, evaluarea iniţială indică 88 de milioane de euro, dar avem destule economii făcute dintr-o bună gestionare a sumelor. Iniţiativa domnului Cernea nu ne suprinde. A spune că nu are un obiectiv religios ce să caute în ce se pregăteşte pentru aniversarea a 100 de ani de România înseamnă să ignori cu totul rolul BOR în formarea limbii şi a culturii poporului român.

Domnul Cernea încearcă să sublinieze aspecte juridice, dar este de fapt doar mascarea unei ideologii. Aceste argumente au fost înfăţişate şi justiţiei în anul 2007 într-o acţiune pe care a făcut-o ca reprezentant al Asociaţiei SDolidaritate pentru Libertate de Conştiinţă  împotriva Patruiarhuiei Române şi a pierdut în mod definitiv şin irevocabil. 

Remus Cernea vrea tăierea fondurilor publice pentru Catedrala Mânturii Neamului

Un proiect de lege care ar duce la tăierea fondurilor publice din finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului, proiect estimat la 100 de milioane de euro, a fost depus la Senat de către deputatul independent Remus Cernea. Concret, proiectul îşi propune să modifie legea Catedralei Mântuirii Neamului (Legea 376/28 decembrie 2007 şi OUG 19/2005) cu următorul articol: “(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice.”

Deputatul apreciază că legea va trece dacă va fi un vot raţional şi nu populist. "Trebuie să fim responsabili cu banul public şi să direcţionăm fondurile spre zonele care au cu adevărat nevoie (educaţie, sănătate, ajutor social). Bisericile ar trebui să fie construite doar din donaţiile credincioşilor, nu din bani publici", a declara pendtru adevărul.ro, Remus Cernea.

În expunerea de motive, Cernea a spus că doreşte ca proiectul de lege să fie realizat fără încălcarea legilor, a Constituţiei şi a principiului separării dintre stat şi biserică şi se referă la Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor unde scrie că "în România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee" şi "cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreaun cult".

Mai departe, el spune că este ilegal faptul că un teren de 11 hectare în valoare de 200 de milioane de euro a fost dat gratis de statul român, Patriarhiei. Cernea face referire la articolul 136 din Constituţia României, care spune aşa: "Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică".

"Aşadar, terenul proprietate publică a statului, adică a tuturor cetăţenilor, nici nu a fost concesionat, nici închiriat, ci pur şi simplu a fost acordat gratuit în proprietatea Patriarhiei. Nu a fost dat nici în folosinţă gratuită , ci în proprietatea bisericii, deşi aceasta nu era o utilitate publică la acel moment. Chiar dacă ar fi fost, tot era neconstituţional să îi fie dat terenul respectiv în proprietate", a criticat Cernea în expunerea de motive.

"Este greu de spus dacă ar putea fi terminată Catedrala fără ajutorul statului"

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, teologul Vasile Bănescu, spune că oricum se ştie bine care este punctul de vedere al deputatului Remus Cernea cu privire la proiectul Catedralei Mântuirii Neamului. "Toate cultele beneficiază de ajutor de la stat, însă nu pot să vă spun exact câţi bani a alocat statul pentru acest proiect. Aceşti bani sunt necesari şi este justificat din considerentul că este un proiect de interes naţional cu o importanţă simbolică. În jur de 86% din contribuabili sunt ortodocşi, iar iniţiativa deputatului Remus Cernea este în dezacord cu un punct de vedere majoritar", a spus Bănescu. Întrebat dacă proiectul Catedralei ar putea fi terminat fără fonduri publice, el a răspuns că "Este greu de spus dacă ar putea fi terminată Catedrala fără ajutorul statului, e un proiect de anvergură naţională".

La rândul său, Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste (ASUR) din România, care a criticat deseori proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, spune că "majoritatea resurselor folosite pentru construirea Catedralei provin din fonduri publice". El a criticat şi faptul că la începutul crizei economice, înalţii prelaţi au spus că nu vor lua din fonduri publice pentru ridicarea bisericii. "Această catedrală se ridică din bani publici în condiţiile în care învăţământul este subfinanţat, iar spitalele nu au medici. De ce nu publică situaţia donaţiilor? De ce nu există un audit independent asupra sursei fondurilor", a întrebat Pătraşcu.

De altfel, în expunerea de motive din iniţiativa legislativă, Cernea aminteşte că în anul 2014, Biserica Ortodoxă Română a primit de la stat aproape 12 milioane de euro pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în principal de la autorităţi publice. Mai mult, la rectificarea bugetară de anul acesta, Guvernul a alocat alte 25 de milioane de lei pentru construirea marii catedrale, aminteşte Cernea.

Un condamnat în dosarul Transformatorul gestiona banii pentru construcţia Catedralei

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului nu a fost lipsit nici de controverse juridice. În anul 2013, un condamnat penal pentru abuz în serviciu în "dosarul Transformatorul" era însărcinat de către mai marii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să se ocupe în mod direct de achiziţiile şi licitaţiile de la măreţul proiect. Este vorba de inginerul Ioan Turbatu, condamnat la puşcărie în dosarul Transformatorul, în care a fost acuzat că a adus statului român un prejudiciu de 1,8 milioane de euro. La Catedrala Mântuirii Neamului, Ioan Turbatu avea în responsabilitate milioane de euro, proiectul fiind estimat la aproximativ 100 de milioane de euro. Catalogat de reprezentanţii Patriarhiei ca fiind “un bun profesionist”, inginerul originar din Bacău realiza caietele de sarcini ale diferitelor licitaţii despre care aceiaşi reprezentanţi spuneau acum doi ani că sunt “transparente”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite