Relaxare peste o săptămână. Mască şi mănuşi sau apă şi săpun din oră în oră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Msca şi mănuşile rămân un mijloc de protecţie
Msca şi mănuşile rămân un mijloc de protecţie

Măsurile de relaxare anunţate de autorităţi după 15 mai, ne pot crea un fals sentiment de securitate. Putem fi tentaţi să ieşim din case fără măsurile de precauţie necesare.

Ne gândim la 15 mai ca la o dată a eliberării. Nu mai trebuie să completăm declaraţie pe proprie răspundere, Cutea Constituţională a decis că e ilegal să fim amendaţi, aşadar, ne putem relua viaţa aşa cum o ştiam înainte de pandemie? 

Nu, din păcate. Sau cel puţin nu, deocamdată. 

Noul coronavirus va continua să circule, astfel că masca şi mănuşile rămân un accesoriu nelipsit pentru toţi cei care doresc să mai pună o stavilă în calea îmbolnăvirii, avertizează infecţioniştii.  

”Ai senzaţia că având mănuşi eşti protejat”

Masca şi mănuşile trebuie purtate cu atenţie şi nu toată ziua, atrag atenţia specialiştii. 

Astfel, prof.dr. Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, reprezentantul OMS România, susţine că mănuşile trebuie purtate doar pentru activităţi punctuale. Adică atunci când mergem la cumpărături, la farmacie, la bancă, la benzinărie sau atingem obiecte pe care le ating multe alte persoane şi care pot fi contaminate. "Ai senzaţia că având mănuşi eşti protejat şi faci foarte multe lucruri nepotrivite. De exemplu, foloseşti mănuşa mult timp, îţi pui mâna pe faţă, eu nu am văzut pe nimeni care să poarte mănuşi şi să spele mănuşa la robinet", atrage atenţia Rafila. 

Potrivit acestuia, decât să porţi o mănuşă patru ore, mai bine te speli din oră în oră. 

”Virusul este un ucigaş care cauzează afecţiuni complexe”

”Faptul că virusul pare inocent pentru majoritatea care se infectează cu el, aceştia rămânând cu simptome uşoare sau chiar asimptomatici, nu schimbă şi faptul că virusul este un ucigaş care cauzează afecţiuni complexe şi uneori fatale pentru o parte din populaţie pe care suntem obligaţi să o protejăm”, a declarat, la rândul lui, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Dr. Deena Hinshaw, responsabilul medical din Alberta, Canada, citată de CTVNews, recomandă purtarea măştilor atunci când nu este posibil să se păstreze distanţarea socială de cel puţin doi metri pentru a evita o eventuală transmitere de la persoanele asimptomatice. 

Pentru cei care poartă măşti din pânză, ea îndeamnă la spălarea mâinilor înainte şi după poziţionarea acesteia, precum şi spălarea acesteia după fiecare utilizare. 

De altfel, acestea sunt şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit cărora masca nu trebuie atinsă atunci când o purtăm, trebuie bine poziţionată peste nas şi gură şi schimbată dacă se umezeşte. Atunci când vrem să o dăm jos o facem folosind cordeluţele care se ataşază de urechi, după care o punem într-o pungă de plastic şi o aruncăm într-un coş de gunoi închis. 

    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite