Relansarea campaniei de vaccinare: Ministerul Sănătăţii vrea tichete de masă, vouchere de vacanţă şi loterii cu premii în bani pentru imunizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare tineri foto rovaccinare

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă (USR PLUS), le-a prezentat liderilor coaliţiei câteva propuneri pentru relansarea campaniei de vaccinare, între care acordarea de tichete de masă sau vouchere de vacanţă şi organizarea de loterii cu premii în bani, au declarat pentru G4Media.ro surse din coaliţie.

Potrivit propunerilor, stimulentele pentru vaccinare ar urma să fie diferenţiate pe categorii: tichete de masă pentru pensionari, vouchere de vacanţă pentru familiile cu copii şi loterii pentru toate persoanele majore. În plus, acordarea acestora i-ar viza pe cei vaccinaţi cu schema completă, au relatat sursele citate.

Pe de altă parte, pentru personalul medical este prevăzută obligativitatea testării pentru COVID pe cheltuiala proprie, pentru cei care nu doresc să se vaccineze.

Deocamdată, la nivelul coaliţiei nu s-a luat o decizie.

„Aşa cum am făcut şi până acum, vom face în continuare toate eforturile pentru a-i convinge pe cetăţeni că soluţia de a scăpa de pandemie este vaccinarea. Ministerul Sănătăţii a venit ieri şi a prezentat, am avut o discuţie la Guvern şi după aceea în coaliţie, mai multe soluţii, unele sunt pe parte de restricţionare, altele pe partea de motivare. Vom vedea care dintre soluţii vor fi acceptate în coaliţie, eu mi-am spus părerea despre unele dintre ele, dar, repet, căutăm soluţii pentru a continua o campanie de vaccinare. Până la urmă, eu spun că este şi responsabilitatea fiecărei persoane din România, a fiecărui cetăţean, de a-şi proteja familia, de a-şi proteja pe cei apropiaţi şi propria sănătate, să se vaccineze”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Doar puţin peste 31% dintre românii majori sunt vaccinaţi cel puţin cu prima doză

Campanie de vaccinare a ajuns în impas, în condiţiile în care interesul românilor pentru imunizare a scăzut dramatic. Doar câteva mii de persoane se mai prezintă zilnic pentru vaccinarea cu prima doză.

Potrivit datelor centralizate la zi de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), doar puţin peste 31% dintre românii majori sunt vaccinaţi cel puţin cu prima doză, în condiţiile în care marea majoritate a ţărilor europene au peste jumătate din populaţia adultă vaccinată.

Ce recompense se dau în alte ţări

Bere, prăjituri, bani şi marijuana. Sunt recompensele pe care guvernele şi oamenii de afaceri le promit celor care merg să se vaccineze. Guvernul Serbiei oferă 25 de euro, cel al Statelor Unite - 100 de dolari. În ambele ţări, patronii de restaurante şi magazine se alătură şi ei efortului oficial. În întreaga lume entuziamul faţă de imunizare a scăzut. În acelaşi timp, toţi oamenii aşteaptă revenirea, în cel mai scurt timp, la o viaţă normală.

Experţii spun că această întoarcere la care speră toată lumea e posibilă doar prin vaccinare. Iar ca să-i impulsioneze pe oameni, autorităţile din mai multe ţări le promit tot felul de recompense. În Serbia, de exemplu, toţi oamenii de peste 25 de ani care se vor vaccina până la finalul lunii vor primi echivalentul a 25 de euro. Alţii, precum proprietarul unui restaurant, oferă mâncare gratis.

Astfel de recompense sunt oferite şi în Statele Unite, unde oamenii care acceptă să se vaccineze primesc diverse "premii", de la prăjituri şi cafea, la bere, bani sau reduceri la diverse produse şi chiar la marijuana.

Circa 145 de milioane de americani, reprezentând 56% din populaţia adultă a SUA, au primit cel puţin prima doză de vaccin. Dar numărul zilnic al dozelor administrate scade, aşa că autorităţile încearcă să-i convingă pe cei sceptici sau indiferenţi faţă de vaccinare, preşedintele Joe Biden anunţând marţi obiectivul ca până pe 4 iulie, Ziua Naţională a SUA, măcar 70% dintre adulţi să primească cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19.

Pentru atingerea acestui obiectiv, guvernul federal, statele, colectivităţile şi numeroase companii îşi multiplică stimulentele. Joe Biden a anunţat de asemenea colaborări cu societăţi importante, precum supermarketurile, pentru ca acestea să le ofere promoţii clienţilor care vin să se vaccineze în centre de vaccinare amenajate în astfel de magazine. Reduceri de preţuri la bilete pentru meciuri sunt de asemenea avute în vedere, în parteneriat cu marile ligi sportive.

Mai multe state din componenţa SUA au lansat şi ele iniţiative pentru a-i atrage pe cei refractari faţă de vaccin. De pildă, guvernatorul din New Jersey, Phil Murphy, le-a promis o bere gratuită tuturor celor cu vârste de peste 21 de ani care se vaccinează, în cadrul programului denumit ''O doză şi o bere'', care va funcţiona până la sfârşitul lunii, scrie Agerpres.

O iniţiativă similară a fost anunţată de primarul Washingtonului, Muriel Bowser, dar promoţia este limitată pentru numai câteva ore în cursul zilei de joi şi se va aplica într-un singur centru de vaccinare.

Lanţul de gogoşerii şi cafenele Krispy Kreme le-a promis o prăjitură gratis tuturor celor care prezintă certificatul de vaccinare, ofertă valabilă peste tot în ţară până la sfârşitul anului, iar promoţia pentru luna mai cuprinde şi o cafea gratuită.

Krispy Kreme a venit cu o ofertă şi pentru angajaţii săi, care dacă se vaccinează vor avea patru ore liber de la serviciu, facilităţi asemănătoare fiind oferite şi de alte companii americane, într-o ţară unde nu toţi salariaţii beneficiază de concedii plătite.

Administraţia Biden a anunţat luna trecută şi facilităţi fiscale pentru întreprinderile mici şi mijlocii care le oferă un concediu plătit angajaţilor pentru a se vaccina şi a-şi reveni în urma posibilelor efecte secundare ale vaccinului.

Cea mai bună motivaţie rămâne însă banul. Astfel, guvernatorul din Maryland, Larry Hogan, a anunţat luni că angajaţii din sectorul public vor primi 100 de dolari dacă se vaccinează, ofertă care este retroactivă şi va fi valabilă un an şi jumătate. Însă aceia care încasează banii după prima doză de vaccin şi nu se mai prezintă la a doua doză vor trebui să restituie banii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite