Regulile după care se va desfăşura testarea naţională pentru stabilirea imunizării la COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 30.000 de români vor fi testaţi în perioada iunie-septembrie 2020, la nivel naţional, în cadrul unui studiu de seropravelanţă. Ministerul Sănătăţii a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, pe teritoriul României.

„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecţiei SARS-CoV-2 în populaţia României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecţie a sănătăţii populaţiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra şi va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate şi investigate. În acest sens, vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de kituri, reactivi etc”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, citat de digi24.ro.

Serurile vor fi obţinute de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare judeţ în perioada iunie-septembrie şi care îşi vor da acordul pentru participarea la acest studiu. 

Astfel, direcţiile de sănătate publică vor selecta câteva laboratoare proprii sau externalizate ale spitalelor judeţene, publice sau private, care furnizează servicii pentru pacienţi neinternaţi care vor participa la derularea acestui studiu. Acestea trebuie să fie capabile să lucreze peste 1.000 de probe pee săptămână sau peste 40.000 de probe pe an. 

Sunt excluse de la selecţie laboratoarele spitalelor de boli infecţioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care servesc cu predilecţie aceste tipuri de spitale.

Studiul va fi realizat cu respectarea confidentialităţii datelor cu caracter personal şi va fi avizat de Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, pe teritoriul României urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite