Cutremur la vârful spitalelor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reguli noi pentru managerii de spitale FOTO Adevărul
Reguli noi pentru managerii de spitale FOTO Adevărul

O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern i-a pus pe jar pe managerii de spitale dar şi pe şefii universităţilor de medicină din ţară. Aceştia sunt revoltaţi că nu vor mai putea derula activitate didactică şi medicală între orele 08.00 – 16.00 şi susţin că singurele părţi bune ale actului normativ se referă la combaterea nepotismului şi clarificarea incompatibilităţii.

Managerii de spitale nu vor mai putea face parte din conducerea vreunui partid politic sau a unei societăţi comerciale şi nu vor mai putea să-şi angajeze rudele în poziţii cheie în unitatea sanitară pe care o conduc. Totodată, ei nu trebuie să fie neaparat medici pentru a ocupa această funcţie, însă în cazul în care sunt doctori, nu vor mai avea dreptul să predea sau să desfăşoare activitate medicală în intervalul 08.00 - 16.00, când trebuie să facă strict activitate de manager.

Aşa prevede o ordonanţă de urgenţă adoptată ieri de Executiv, act normativ care va produce efecte imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Documentul a stârnit controverse în lumea medicală, actualii şefi de spitale precizând că, pe lângă efectele pozitive, legate de eliminarea nepotismului şi a politicului, tot mai prezent în mediul spitalicesc, va produce un cutremur în rândul medicilor care ar dori să exercite activitate de manager, determinându-i să renunţe la o funcţie de aşa mare responsabilitate în defavoarea actului medical.

„Sunt, într-adevăr, multe spitale care sunt gestionate prost şi din care medicii şi asistenţii pleacă pe capete. Dar asta nu se rezolvă cu a pune restricţii în intervalul 08.00 - 16.00 managerului de spital. Profesionalizarea clar este necesară, iar faptul că se defineşte conflictul de interese este un lucru foarte bun. Nu e normal să îţi aduci toate neamurile în spital şi să faci mici afaceri dintr-o instituţie spitalicească. Dar de aici şi până la a-i interzice unui medic care e şi manager să-şi facă profesia în acele opt ore, e cale lungă”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenţă Elias din Capitală.

Cine poate candida la funcţia de manager

Medicul a precizat că nu a văzut forma finală a actului normativ, ci strict variantele vehiculate până acum, care au produs nemulţumiri nu doar în rândul colegilor săi, ci şi în rândul universitarilor. Potrivit documentului, care modifică Legea sănătăţii 95/2006, se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa o funcţie de manager. Astfel, pot accede la conducerea unui spital şi economiştii sau juriştii, câtă vreme dovedesc că au experienţă şi abilităţi de conducere.

„Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie pentru ocuparea acestei funcţii şi în desfăşurarea activităţii de management”, transmite Guvernul, arătând că vor fi făcute modificări şi în privinţa şefilor de secţii, pentru care vor fi organizate concursuri.

Şefii de secţii vor da concurs

În prezent, aceştia sunt recomandaţi de Senatul Universitar. De altfel, şefii de universităţi au reacţionat dur cu privire la modificările legislative, precizând că vor fi afectate nu doar îngrijile medicale ci şi activitatea didactică din clinici. „În clinicile universitare sunt internate toate cazurile complexe ce nu pot fi tratate în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii”, a explicat academicianul Ioanel Sinescu, şeful Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Capitală.

Acesta, alături de ceilalţi şase rectori ai instituţiilor de învăţământ medical, susţine că modificările nu îşi au sensul, dar că este absolut necesar ca şefii de secţii şi directorii medicali să fie medici, având în vedere că ei predau studenţilor, rezidenţilor şi doctoranzilor. „Ordonanţa va avea implicaţii numeroase, va deschide calea unor persoane care poate nu sunt cele mai potrivite. Iar legat de program, actul de management nu se desfăşoară doar între orele 08.00 şi 16.00.

Sunt multe spitale conduse de profesori universitari, care au timp să facă şi operaţii şi să îşi dedice şi timpul activităţilor de cercetare şi studenţilor. Un astfel de experiment nu face decât să îi scoată din joc pe oamenii serioşi, dedicaţi, care nu vor renunţa să facă medicină pentru a deveni manageri”, a completat profesorul Doina Dimulescu.

Pe lângă faptul că stabileşte clar situaţiile în care managerii de spitale sunt în conflict de interese, managerilor sau membrilor comitetului director li se interzice să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. „O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul”, precizează Guvernul.

Ordonanţa, pe masa Parlamentului abia în 2017

Ordonanţa de modificare a Legii 95/2006 va produce efecte imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, ea urmând să ajungă pe masa parlamentarilor abia în 2017. „Documentul va ajunge în circuitul parlamentar unde poate fi aprobată, modificată sau respinsă. Având în vedere alegerile, noul guvern şi bugetul ca primă prioritate după alegeri, prin martie va ajunge la Senat abia apoi va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional”, a explicat, pentru Adevărul, Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite