Reforma Parlamentului sau ce este iniţiativa cetăţenească i74?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
i74 propune trei directii pentru parlamentari: transparenta, seriozitate si responsabilitate
i74 propune trei directii pentru parlamentari: transparenta, seriozitate si responsabilitate

Iniţiativa cetăţenească i74 a primit multă atenţie de la lansarea sa, de acum aproape o lună. În scopul transparenţei, cât şi pentru a-i încuraja şi pe alţi cetăţeni să iniţieze astfel de proiecte, am publicat fiecare pas pe blogul nostru.

De ideea de a demara initiaţiva, la definirea propriu zisă a propunerii, consultări în echipă şi cu societatea civilă, aventuri cu notari şi alte obstacole în calea proiectului, puteţi citi povestea i74 aici: http://www.i74.ro/blog.

Am sesizat în ultimele zile o serie de critici în spaţiul public din România—predominant în mediul virtual, în care atât iniţiativa i74, cât şi unii dintre noi ca persoane, suntem acuzaţi de interese ascunse şi/sau lipsă de substanţă în propunerile noastre.

Ţinând cont de faptul că am pornit acest demers civic în spiritul transparenţei şi promovării dezbaterii democratice, considerăm că este necesar să răspundem punctual acestor insinuări, pentru a clarifica orice nelămuriri.

Cine sunt iniţiatorii i74?

Iniţiativa i74 a fost demarată de un grup de 21 de persoane. Lista completă a iniţiatorilor, precum şi profilurile detaliate de LinkedIn, pot fi consultate la adresa: http://www.i74.ro/initiatori

Suntem profesionişti cu experienţă în diferite domenii (drept, economie, marketing, politici publice etc.), formaţi în instituţii de învăţământ superior din România, Europa, Statele Unite şi Asia. Am avut ocazia să interacţionăm şi să ne cunoaştem în Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiză Studenţilor şi Absolvenţilor Români), un think tank independent, fondat pentru a regrupa iniţiative şi a le propune spre dezbatere cetăţenilor.

Ţinând cont că adesea diversitatea de idei şi viziuni politice este privită cu adversitate, este important să subliniem caracterul echidistant politic pe care îl au atât fundaţia CAESAR, cât şi iniţiativa i74. Persoanele care participă la dezvoltarea acestor proiecte au dreptul să aibă convingeri ce aparţin atât spectrului ideologic al dreptei, cât şi curentelor cu viziune de stânga, fără a fi însă înregimentaţi în partidele politice din România şi fără a promova agenda sau interesele unei formaţiuni sau alteia.

De ce i74?

Toate documentele i74 sunt expuse vizibil pe site-ul nostru: www.i74.ro.

i74 vine de la ”iniţiativa legislativă stipulată în articolul 74 din Constituţia României”, care spune că 100.000 de cetăţeni pot iniţia o lege. Prin acest instrument, am creat i74 din dorinţa de a avea mai mulţi cetăţeni implicaţi, o societate civilă şi o democraţie mai puternice.

Asemenea majorităţii românilor, şi noi credem că este inacceptabil să tolerăm parlamentari care scapă de urmărire penală, doar pentru că sunt protejaţi prin vot secret de colegii lor. Este inadmisibil că ţara noastră să fie reprezentată de un Parlament în care o majoritate covârşitoare de 89,1% dintre cetăţeni nu mai au încredere. Ne aflăm într-un punct în care nu mai putem tolera luxul corupţiei, al averilor nejustificate şi al unui aparat de stat enorm, cu sute de parlamentari care absentează zilnic de la locul de muncă. La aceste puncte şi la multe altele dorim să lucrăm împreună cu cei care doresc să ni se alăture.

Deoarece rezolvarea acestor probleme trebuie să aibă un punct de pornire, am decis să demarăm i74 şi să formulăm 15 modificări, cu aplicabilitate practică, efecte ample şi de lungă durată. Modificările merg pe trei direcţii principale: transparenţă, seriozitate şi responsabilitate la locul de muncă.

Explicarea propunerilor i74

Unul dintre articolele care exprimau dubii la adresa importanţei şi seriozităţii iniţiativei noastre afirma că unele propuneri ale i74 există deja în lege. Este astfel necesar să clarificăm lipsa de fundament juridic şi practic a acestor alegaţii:

1. Votul deschis. Prin i74, propunem voturi la vedere, astfel încât cetăţenii să cunoască maniera în care reprezentanţii lor au votat pe marginea unui proiect de lege sau vot în Parlament. Se susţine faptul că votul parlamentarilor este deja transparent. Nimic mai fals. Cu toţii am văzut ridicolul bilelor albe şi negre plasate în urne de către parlamentari, în încercările lor de a face paravan în jurul colegilor ameninţaţi de consecinţele penale ale propriilor fapte.

Vă întrebăm: cine a votat împotriva urmăririi penale în cazurile recente de acuzaţii de corupţie?

E imposibil de aflat, deoarece votul în parlament în aceste cazuri a fost secret. Mai mult, votul este secret în parlament ori de câte ori parlamentarii decid astfel, fără vreo regulă scrisă.

2. Sancţionarea parlamentarilor cu 1% din salariu pentru fiecare absenţă nemotivată. Criticile susţin că parlamentarii sunt deja penalizaţi cu 1% pentru absenţe. Corect, însă indiferent de câte absenţe ar avea într-o lună. Astfel, dacă un parlamentar lipseşte de 20 de ori pe lună, pierde 1% din salariu. Prin propunerile formulate în cadrul i74 această anomalie va fi remediată, parlamentarii urmând a fi penalizaţi cu 1% pentru fiecare şedinţa de la care absentează în mod nejustificat.

3. Cheltuieli transparente şi justificate. În fine, se mai susţine faptul că toate cheltuielile parlamentarilor sunt deja transparente. Prin legea actuală, parlamentarii cu domiciliul în afara capitalei primesc o sumă forfetară pentru cazare „pe bază de declaraţie pe propria răspundere”. Suma forfetară este „nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv a senatorului”. În realitate, indemnizaţia de cazare este 4.000 RON, iar salariul unui deputat e începe de la 4.909 RON. Aşadar, în practică, parlamentarii primesc 80% din salariu ca sumă forfetară, indiferent de cât cheltuiesc. i74 propune că suma să fie explicată cu documente justificative (chitanţe, bon fiscal, factură etc.), nu prin declaraţie pe proprie răspundere, şi că ea să fie stabilită în funcţie de condiţiile de piaţă privind cazarea.

Să nu uităm însă că, în total, i74 propune 15 modificări. Ele pot fi consultate în detaliu aici: http://www.i74.ro/legea_in_oglinda

Decizia e la voi

Iniţiativa i74 a fost pornită de o mână de voluntari.

Întreagă noastră activitate, de la scris, consultat cu experţi, discutat, colectat semnături, toate au fost realizate strict în timpul nostru liber, după terminarea programului de lucru şi în special în weekend, fără a fi cerut vreodată să fim plătiţi pentru efort.

Va invităm, aşadar, să daţi click pe www.i74.ro şi să hotărâţi dacă acest proiect merită sau nu susţinerea voastră. Dacă mai aveţi întrebări, nu ezitaţi să consultaţi lista cu întrebări frecvente de aici: http://www.i74.ro/faq

Cu prietenie, pentru oricine doreşte să afle ce este şi ce îşi propune i74,

Cristina - subsemnata, Tianu, Dan, Nicu, Adelina, Andrei, Ema, Roxana, Tudor, Clara, Alexandru, Cristina, Adina, Georgiana, Alexandra, Florentina, George, Ema, Mihai, Alexandru, Ruxandra – iniţiatorii i74.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite